Výborný koláčik s makovou náplňou. Je úplne fantastický a treba naň len 1 vajíčko.
Potrebujeme:
Na cesto:
50 g masla
1 lyžička cukru krupica
1 štipka soli
1 vajce
100 ml mlieka
300 g hladkej múky
na náplň
220 g maku
120 g cukru múčka
120 g masla
na ozdobu
práškový cukor na posypanie
Postup:
Podľa originálneho receptu patrí do koláča náplň z opraženého nepomletého maku. Ak chcete, môžete ju však nahradiť náplňou z mletého maku.
Rozpustíme maslo a nechajte ho krátko vychladnúť. Pridáme cukor, soľ, mlieko a vajcia a dobre vyšľaháme. K zmesi preosejeme väčšiu časť múky a postupne spracujte na cesto. Je možné, že nevyužijete všetku múku, alebo bude treba lyžicu pridať – výsledné cesto má byť mäkké, poddajné a nesmie lepiť. Cesto hnetieme rukami na pracovnej doske – dobre zamiesené cesto sa nebude trhať. Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme v chlade odležať aspoň pol hodiny, pokojne aj do druhého dňa.
Rozpustíme maslo na náplň, vyložíme plech papierom na pečenie a rúru nastavíme na 180 stupňov.
Pracovnú plochu posypeme múkou a odležané cesto vyvaľkáme na čo najväčší a najtenší obdĺžnik. S cestom sa pracuje dobre, príliš sa nelepí a netrhá, nemusíte mať obavy. Výsledný plát cesta by nemal byť silnejšia ako 3 mm a má byť veľký asi 50 × 45 cm.
Cesto po celej ploche bohato potrieme rozpusteným maslom. Pomyselne si cesto zvisle rozdelíme na štvrtiny: ľavá zostane bez maku, prostredná dve rovnomerne posypeme asi polovicou pripravenej náplne a pravá tiež zostane bez posypu. Dve krajné štvrtiny zložte smerom k stredu a zakryte tak nimi náplň. Znovu celú plochu bohato potrite maslom. Posypeme makom jednu zvislú polovicu a druhú preložíme cez ňu. Vrch potrieme maslom, makom teraz posypeme priečnu polovicu a znovu preložte.
Poskladaný koláč prenesieme na plech a znovu riadne potrieme maslom. Pečieme asi 20 až 25 minút, kým povrch jemne zozlatne. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, zľahka poprášime práškovým cukrom a nakrájame na menšie kúsky.