plny-hrniec_transparent_negativ.png

ZEMIAKOVÉ BALÓNKY z panvice: Veľmi chutný a jednoduchý recept na zemiakové placky, aké ste ešte nejedli!

Zemiakové placky, aké ste ešte nejedli. Veľmi chutný a jednoduchý recept!

Našli ste doma zvyšky zemiakovej kaše, ktorej je škoda sa zbaviť, ale už na ňu nemáte chuť?

 

 

Takáto zemiaková kaša má fantastické využitie!

Pripravte si z nej nadýchané zemiakové langoše a nebudete ľutovať.

Jednoduchý recept na nadýchané zemiakové placky z youtube kanála Ellen’s Kitchen.

Potrebujeme:

3 zemiaky

180 ml mlieka

1/2 ČL kryštálového cukru

1/2 ČL soli

15 g čerstvého droždia

300 g hladkej múky

slnečnicový olej

 

Postup:

Zemiaky ošúpeme a vložíme do hrnca.Zalejeme vodou a pridáme soľ.

Prikryjeme pokrievkou a zemiaky uvaríme do mäkka.

 

 

Uvarené zemiaky preložíme do hlbokej misky.

Zemiaky roztlačíme.

Do pohára s mliekom pridáme soľ.

Potom pridáme cukor a droždie.

Premiešame a nalejeme do misky s pretlačenými zemiakmi. Do hladka vymiešame.

 

 

Do zmesi postupne pridávame múku.

Rukou vymiesime hladké cesto.

Prekryjeme fóliou a necháme 40 minút kysnúť.

Po uplynutí doby z cesta vytlačíme vzduch.

Preložíme na pomúčený stôl a vymiesime.

Rozdelíme na štyri rovnaké časti a vyformujeme guľky.

 

 

Prikryjeme fóliou a necháme 10 minút odstáť.

Po uplynutí doby rukami roztlačíme cesto do tvaru placky.

V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja.

Langoš vložíme do rozohriateho oleja a smažíme 2-3 minúty z oboch strán.

Vysmažené langoše poukladáme do taniera vystlaného papierovou utierkou, aby sme sa zbavili prebytočného oleja.

Môžeme servírovať.

 

 

Jednoduchý dip z kyslej smotany a kôpru – ideálny doplnok z zemiakovým balónikom

Tento dip je osviežujúci, chutný a skvele sa hodí k rôznym jedlám, ale my ho zvykneme podávať najmä k týmto plackám.

Ingrediencie:

200 ml kyslej smotany

2 lyžice nasekaného čerstvého kôpru

1 strúčik cesnaku, prelisovaný (voliteľné)

Soľ a korenie podľa chuti

Citrónová šťava podľa chuti (voliteľné)

Postup:

V miske zmiešajte kyslú smotanu, kôpor, cesnak (ak používate), soľ a korenie.

Dobre premiešajte, aby sa ingrediencie spojili. Podľa chuti pridajte citrónovú šťavu.

Dip nechajte v chladničke aspoň 30 minút, aby sa chute prepojili. Podávajte vychladený.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes