Starodávne tajomstvo našich BABIČIEK: Keď pripravíte zápražku takto, vyzdvihne vaše jedlo na celokom novú úroveň!

Väčšina domácich polievok a omáčok je bez nej neodmysliteľná.

Niet divu, že keď sa niekto naučí variť, varenie zápražky je jedna z prvých vecí, ktorú sa naučí a neskôr ju väčšina ľudí zvládne aj so zavretými očami.

 

 

Pri každej zápražke by sa malo dodržiavať niekoľko základných vecí, napríklad múku musíte najskôr zamiešať do studeného tuku a až potom zohriať – takto je menej pravdepodobné, že sa bude hrudkovať.

A je tiež dôležitým základným pravidlom, že pred pridaním základu (polievky, omáčky), ho treba odstrániť z ohňa.

Mnohým by to ani nenapadlo, ale obyčajná zápražka môže dokonca obohatiť a pozdvyhnúť chuť jedla.

 

 

Na to stačí len obrátiť sa na osvedčený trik našich babičiek – nastrúhať do nej trochu cibule.

Ukážeme vám, ako použiť tento starý a osvedčený postup v recepte na tradičný zemiakový guláš – lacné a jednoduché jedlo našich babičiek.

 

 

Tip:

Pokiaľ prirpavujete omáčku a potrebujete dosiahnuť jemnejšiu a krémovejšiu chuť, urobte si zápražku s maslom.

Potrebujeme:

50 dkg zemiakov

1 bobkový list

2 strúčiky cesnaku

3 polievkové lyžice oleja

2 polievkové lyžica hladkej múky

1-2 dl vody

3 lyžice kyslej smotany

1 malá hlávka červenej cibule

soľ

čierne korenie

červená paprika

Postup:

 

 

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky.

Potom preložíme do hrnca a nalejeme do hrnca toľko vody, aby boli prikryté.

Pridajte soľ, korenie, bobkové listy a dva strúčiky cesnaku.

 

 

Potom prikryjeme a varíme do mäkka asi dvadsať minút.

Keď sú zemiaky už mäkké, urobíme zápražku:

Na oleji opražte múku do bledožltej farby, potom panvicu odstavte z ohňa.

 

 

Zápražku posypeme červenou paprikou, pridáme trochu nastrúhanej cibule.

Vymiešame do hladka so šťavou z varenia zemiakov/namiesto šťavy môžete použiť samozrejme vodu.

 

 

Potom pomaly za stáleho miešania pridáme k zelenine v hrnci.

Potom môžete pridať kyslú smotanu; dôkladne premiešame a hrniec postavíme späť na oheň.

 

 

Nechajte pár minút podusiť a potom môžete podávať!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie