Väčšina domácich polievok a omáčok je bez nej neodmysliteľná.
Niet divu, že keď sa niekto naučí variť, varenie zápražky je jedna z prvých vecí, ktorú sa naučí a neskôr ju väčšina ľudí zvládne aj so zavretými očami.
Pri každej zápražke by sa malo dodržiavať niekoľko základných vecí, napríklad múku musíte najskôr zamiešať do studeného tuku a až potom zohriať – takto je menej pravdepodobné, že sa bude hrudkovať.
A je tiež dôležitým základným pravidlom, že pred pridaním základu (polievky, omáčky), ho treba odstrániť z ohňa.
Mnohým by to ani nenapadlo, ale obyčajná zápražka môže dokonca obohatiť a pozdvyhnúť chuť jedla.
Na to stačí len obrátiť sa na osvedčený trik našich babičiek – nastrúhať do nej trochu cibule.
Ukážeme vám, ako použiť tento starý a osvedčený postup v recepte na tradičný zemiakový guláš – lacné a jednoduché jedlo našich babičiek.
Tip:
Pokiaľ prirpavujete omáčku a potrebujete dosiahnuť jemnejšiu a krémovejšiu chuť, urobte si zápražku s maslom.
Potrebujeme:
50 dkg zemiakov
1 bobkový list
2 strúčiky cesnaku
3 polievkové lyžice oleja
2 polievkové lyžica hladkej múky
1-2 dl vody
3 lyžice kyslej smotany
1 malá hlávka červenej cibule
soľ
čierne korenie
červená paprika
Postup:
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky.
Potom preložíme do hrnca a nalejeme do hrnca toľko vody, aby boli prikryté.
Pridajte soľ, korenie, bobkové listy a dva strúčiky cesnaku.
Potom prikryjeme a varíme do mäkka asi dvadsať minút.
Keď sú zemiaky už mäkké, urobíme zápražku:
Na oleji opražte múku do bledožltej farby, potom panvicu odstavte z ohňa.
Zápražku posypeme červenou paprikou, pridáme trochu nastrúhanej cibule.
Vymiešame do hladka so šťavou z varenia zemiakov/namiesto šťavy môžete použiť samozrejme vodu.
Potom pomaly za stáleho miešania pridáme k zelenine v hrnci.
Potom môžete pridať kyslú smotanu; dôkladne premiešame a hrniec postavíme späť na oheň.
Nechajte pár minút podusiť a potom môžete podávať!