Lekár varuje: V týchto tukoch NIKDY nič nesmažte, riskujete mŕtvicu alebo srdcový infarkt!

Vyprážanie patrí medzi obľúbené prípravy jedla.

S radosťou vysmážeme mäso, syr, aj zeleninu. 

Avšak riziko veľmi vážneho a náhleho ochorenia je hneď za rohom.

 

 

Ako uvádza portál smakosze, nie je to len o obsahu tuku.

V zohriatom tuku dochádza k chemickým reakciám a tieto zmeny sú pre rôzne tuky rôzne.

Pre naše zdravie je dôležitá chemická štruktúra, teda „zloženie“ daného tuku, nie miera jeho „zatučnenosti“.

Naše staré mamy väčšinou vyprážali na masti.

 

 

Robili dobre.

Bravčová masť je popri prepustenom masle a kokosovom oleji jedným z tukov, ktorých štruktúra umožňuje zahrievanie.

Chemické reakcie prebiehajúce v bravčovej masti, masle (najlepšie prečistenom, je čistejšie) a kokosovom oleji sú neškodné, pretože štruktúra týchto tukov je iná ako napríklad u rastlinných olejov.

Je podľa vás olej zdravý?

 

 

Rastlinné oleje sú úžasné, zdravé a chutné.

Dodávajú telu omega-3 a omega-6 nenasýtené kyseliny, ktoré potrebujeme pri tvorbe hormónov, regulácii zrážanlivosti krvi, odstraňovaní zápalových procesov a prevencii cukrovky.

Tieto oleje sú však určené na konzumáciu za studena.

Tieto tuky nikdy nezohrievajte

 

 

Repkový olej, slnečnicový olej a hlavne superzdravý ľanový olej sa pri zahriatí zmení na tichého zabijaka.

Omega-3 mastné kyseliny pre nás predstavujú nebezpečenstvo, keď teplota prekročí 50 stupňov, omega-6 – nad 80 stupňov – varuje doktor Michał Mularczyk, internista, kardiológ a dietológ, odborník známy z populárnych poľských televíznych programov.

Vyprážanie na rastlinných olejoch spôsobuje aterosklerózu, ktorá môže viesť k infarktu alebo mŕtvici – varuje lekár.

 

 

Preto sa oplatí využiť múdrosť našich babičiek, pre ktoré bola bravčová masť automatickou voľbou pri tepelnom spracovaní jedla napriek tomu, že v kuchyni spôsobovala nepríjemný zápach.

Olej na panvici vyzerá dobre len v televíznych reklamách.

Zo zdravotného hľadiska nie sú rastlinné oleje vhodné na vysmážanie.

Výhody bravčovej masti

 

 

Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej masti ako my a pritom ich netrápilo také množstvo chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí.

Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak.

Samozrejme, je potrebné konzumovať ho v zdravej miere, ale možno budete sami prekvapení, aké výhody pre vás bude táto mastná pochúťka mať.

Masť je omnoho lepšia ako olej – aby vás liečila, nemusíte sa jej však ani dotknúť!

Masť má omnoho vyšší stupeň zadymenia, ako rastlinné tuky, alebo maslo.

 

 

To znamená, že sa tak rýchlo neprepaľuje a nevznikajú v nej zdraviu škodlivé a karcinogénne látky tak rýchlo, ako keď pripravujete jedlo na inom tuku.

Okrem toho je tu však jeden účinok, o ktorom by mal vedieť každý – dokáže liečiť bez toho, aby ste ju jedli.

Bravčová masť je totižto zázrak pre zdravú pokožku – na rozdiel od drahých krémov z obchodu totižto prestupuje až do hlbších vrstiev pokožky, kde dokáže skutočne liečiť a pomáhať.

Zázrak, ktorý netreba ani jesť!

 

 

Bravčová masť obsahuje kyseliny, ktoré dokážu liečivú látku zakonzervovať a poslať priamo do hlbších častí pokožky.

Podľa toho, aké bylinky použijete, lieči napríklad ekzémy, zápaly, pomáha pri hojení jaziev, kŕčových žilách a vďaka kolagénu krásne vypína pleť a bojuje proti vráskam.

Nechtíková masť starých materí – toto v lekárni nekúpite

 

 

Zázrak starých materí, ktorý má nespočetné množstvo využití pre zdravie a krásu:

  • stačí natrieť na hrudník a máte najlepší liek pri záchvatoch kašľa, a to aj astmatického,
  • odstraňuje bolesti chrbta, svalov i kĺbov
  • pre bábätká a matky je neoceniteľný,
  • upokojuje pokožku,
  • bojuje proti ekzémom, kožným zápalom, akné,
  • najlepší liek na kŕčové žily, modriny a drobné ranky,
  • dezinfikuje a upokojuje,
  • lieči štípance od hmyzu, odreniny aj drobné jazvy po operácii či úraze

Ako ju vyrobiť?

 

 

Bravčovú masť dáme na plameň a necháme rozpustiť, keď začne masť perliť vmiešame kvety nachtíka – platí pomer na 500 g masti, 1 hrsť bylín.

Celé spolu necháme na plameni ešte asi 5 minút, potom necháme na 24 hodín odstáť.

Tento postup – prevretie a odstavenie opakujeme 3x.

Potom prepasírujeme cez gázu a máme hotovú masť, ktorú skladujeme v čistých nádobkách v chlade.

Domáca masť na odreniny, bolesti kĺbov a kožné ťažkosti

 

 

Potrebujeme 250 g bravčovej masti a dve plné hrste kvetov rumančeka.

Masť rozpustíme na plameni, pridáme rumanček  a všetko sa privedieme do varu.

Potom odstavíme, nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto na 24 hodín.

Na ďalší deň zmes zohrejeme a prepasírujeme cez plátno.

Tieto maste môžete vyrábať z rôznych byliniek, ale napríklad aj z pagaštanu konského a cibuľových šupiek.

 

 

Každá masť je dobrá na niečo iné.

Aké sú ďalšie výhody masti pre vaše zdravie.

  • posilňuje imunitný systém
  • obsahuje Omega 6 mastné kyseliny, ktoré chránia srdce a pomáhajú znižovať škodlivý cholesterol
  • obsahuje cennú kyselinu arachidónovú
  • optimálne množstvo slaniny posilňuje steny a elasticitu ciev, regulujú krvný tlak a pozitívne vplývajú na jemné svalstvo
  • konzumovať by ju mali najmä fajčiari, obsahuje totiž selén, ktorý zabraňuje oxidácii a znižuje negatívne účinky fajčenia na naše telo
  • obsahuje vitamíny skupiny B, najmä vitamín B3
  • balzam na opicu – slanina absorbuje nadbytok alkoholu v tele a rýchlo zníži jeho hladinu
  • v slanine sa nachádza aj kyselina hyalurónová, ktorá sa osvedčila v boji proti vráskam.
  • ak slaninu konzumujete s mierou (odporúčaná dávka je približne 30 gramov), nemusíte sa obávať priberania, práve naopak, na metabolizmus má veľmi pozitívny vplyv

 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie