Zmiznú hnedé vajíčka definitívne z pultov obchodov? Dôvod prekvapí asi každého!

Čoskoro si možno hnedé vajcia v našich predajniach nekúpime.

Medzi producentmi vajec sa ozývajú hlasy, že trh s týmto tovarom prejde v blízkej budúcnosti revolúciou.

 

 

Hnedé verzie vajec sa chystajú zmiznúť z regálov.

Nahradia ich biele vajíčka, ktoré zatiaľ v našich predajniach nedominujú.

Ako uvádza portál smakosze, dôvody sú ekonomického charakteru.

Biele a hnedé vajcia

Vajcia prichádzajú na pulty obchodov v rôznych farbách od bielej po hnedú.

 

 

Často tomu však nevenujeme pozornosť s výnimkou Veľkej noci, keď hľadáme biele vajíčka na kraslice.

Ako spotrebiteľom nám to môže byť prakticky jedno, pretože rozdiel medzi bielymi a hnedými vajíčkami v kuchyni nespoznáme.

 

 

Aj keď je delenie na tmavý a svetlý chlieb hranicou medzi tým, čo je zdravé a čo menej zdravé – pri vajíčkach toto pravidlo nefunguje.

Bez ohľadu na farbu škrupiny sú rovnako cenné.

Dôvod hnednutia vajec

 

 

Pigment obsiahnutý v škrupine naznačuje iba jednu vec: farbu sliepky.

Vajíčka dedia farbu po matke, preto tmavé sliepky znášajú vajcia s tmavou škrupinkou a biele vajcia pochádzajú od bielych sliepok.

 

 

Zvyšok je vecou preferencií zákazníka.

Sú to naše nákupné rozhodnutia, ktoré spôsobujú, že na Slovensku dominujú tmavé vajcia.

To je nepredstaviteľné aj pre Američanov, ktorí ich považujú za menej zdravé.

 

 

Možno za tým stojí presvedčenie, že špina je na bielej farbe viditeľnejšia a ľahšie sa čistí.

Biele vajcia sú výnosnejšie

Ukazuje sa, že chovatelia vajec majú tiež svoje vlastné preferencie.

 

 

Ide o peniaze.

Hnedé vajcia sú zvyčajne väčšie, ale pochádzajú aj od väčších sliepok.

Tieto skonzumujú viac krmiva, zaberajú väčšie klietky a znesú menej vajec týždenne ako biele druhy.

 

 

Očakáva sa, že tento rozdiel bude znamenať, že v najbližších rokoch prejdeme od hnedých vajec k bielym, ktorých výroba je jednoducho lacnejšia.

K zmene podľa  by malo dôjsť v priebehu najbližších piatich rokov.

 

 

Či sa tak stane, ukáže čas – môžeme si však byť istí, že získať biele vajíčka pre naše veľkonočné kraslice bude ešte jednoduchšie.

Čo obsahuje vajíčko?

Táto otázka je oprávnená, pretože vajcia obsahujú množstvo zložiek, ktoré by sme chceli pri príprave pokrmu ušetriť.

Je to jeden z najlepších zdrojov vysoko stráviteľných bielkovín.

 

 

Obsahuje takmer všetky vitamíny, množstvo dôležitých mikroelementov a omega nenasýtené mastné kyseliny.

Niektoré z týchto zložiek sú však citlivé na vysoké teploty.

Preto treba k nadmernej tepelnej úprave vajec pristupovať opatrne.

 

 

Pár minút tepelnej terapie spôsobí, že vajíčko stratí svoje vlastnosti.

Ako dlho variť vajcia

To znamená, že vajce uvarené na tvrdo, ako sa len dá, nie je tou najlepšou voľbou na raňajky.

 

 

Každý má, samozrejme, svoje vlastné postupy, ale zvyčajne varíme vajcia do stuhnutia 7-8 minút (a niektorí oveľa dlhšie).

Medzitým sa 7 minút považuje za hranicu, po ktorej vajce začne vplyvom tepla rýchlo strácať živiny.

Preto sa medzi varenými vajcami oplatí vybrať tie, ktoré majú stále tekutý žĺtok.

 

 

Vajcia uvarené namäkko sú oveľa lepšie ako natvrdo.

Rovnako ako pošírované vajcia s tekutým žĺtkom.

Ak máte radi viac praženicu, mali by ste zvoliť praženicu, ktorá nie je uvarená príliš natvrdo.

 

 

Ak máte radšej praženicu, radšej tekutú ako uvarenú na omeletu.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie