plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cesto na chlieb z dedkovho receptu vám rastie doslova pred očami: Na tú chuť nezabudnete!

Výborný recept na starodávny chlebík, ktorý rýchlo kysne a chutí úžasne!

Pamätáte si na chrumkavý domáci chlieb, aký sa kedysi piekol v každej domácnosti?

 

 

Vybavte si túto chuť a upečte si vlastný chlieb podľa receptu v našom článku.

Cesto podľa portálu  newsy.gotujmy kysne ako šialené a chlieb je veľmi nadýchaný a chrumkavý.

Teplý voňavý chlieb je pre mnohých ľudí príjemnou spomienkou na detstvo.

Vyskúšajte starodávny chlieb, ktorý piekli naši predkovia. Jeho veľkou výhodou je to, že chlebík vydrží ako čerstvý omnoho dlhšie.

Na prípravu domáceho chleba potrebujeme:

500 g hladkej múky

5 g suchého droždia

350 ml teplej vody

1 PL kryštálového cukru

1 ČL soli

rastlinný olej

Voliteľné:

semienka

opražená cibuľa

hrubozrnná soľ na posypanie

celá rasca

Postup:

Vodu zohrejeme a 50 ml nalejeme do misky.

Vo vode rozmiešame droždie a 50 g múky.

Misku prikryjeme fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste.

 

 

Do väčšej misky nalejeme 300 ml teplej vody.

Pridáme cukor, soľ, kvások a premiešame.

Potom po dávkach pridávame 450 g preosiatej múky a cesto dobre premiešame.

Keď sme preosiali všetku múku, rukami vymiesime cesto.

Po chvíli miesenia preložíme cesto na pomúčenú dosku a pokračujeme v miesení.

Keď je cesto na chlieb elastické a už sa nelepí na ruky, sformujeme ho do gule.

 

 

Vnútro veľkej misy vymastíme malým množstvom oleja.

Vložíme do nej cesto, prikryjeme a odložíme na 30 minút na teplé miesto.

Po uplynutí doby chytíme jeden koniec cesta, vytiahneme a niekoľkokrát zopakujeme, aby sa natiahlo.

Misku opäť prekryjeme a odložíme na pol hodiny.

Teraz bude cesto dobre vykysnuté.

Preložíme ho na dosku a natiahneme, aby sme vytvorili obdĺžnikový tvar.

 

 

Uchopíme jeden okraj, cesto preložíme na polovicu a to isté spravíme aj z druhej strany.

Takto cesto ešte niekoľkokrát preložíme.

Nakoniec cesto vytvarujeme do tvaru chleba.

Cesto vložíme do zapekacej formy vystlanej papierom na pečenie.

Zakryjeme utierkou a dve hodiny necháme odpočívať.

V strede cesta spravíme pozdĺžny zárez.

 

 

Chlieb vložíme do rúry predhriatej na 250°C a pečieme 20 minút.

Po uplynutí tejto doby znížime teplotu na 210°C a pečieme ďalších 20 minút.

Upečený chlieb opatrne vyberieme z formy a položíme ho na mriežku.

Po vychladnutí môžeme servírovať.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes