Popadané jablká nevyhadzujte: Takto geniálne ich zužitkujete v záhrade!

Popadané jablká sú väčšinou znehodnotené a ak ich necháte ležať pod stromom, začnú hniť.

Máme pre vás skvelý tip z youtube, ako ich ešte zužitkujete v záhrade!

Ja mám už 10 rokov vďaka nim ohromnú úrodu cukety, melónov  a tekvice, málokto by tušil, že práve vďaka jablkám!

 

 

 

Jablká, ktoré sú čerstvo opadnuté a sú len buchnuté, nie hnilé, môžete samozrejme hneď pozbierať a použiť napríklad na koláč.

Vyhnite sa však skladovaniu takýchto jabĺk.

 

 

 

 

Hoci vyzerajú byť v poriadku, dlho nevydržia a začnú hniť. 

Ak už jablká začali hniť na zemi, nie sú vhodné na konzumáciu. 

 

 

 

Nenechávajte ich však len tak ležať pod stromom, pretože môžu byť zdrojom plesní a infekcií, ktoré znehodnotia pôdu a tiež lákajú hmyz.

Jablká by ste preto mali zbierať asi každé 2 – 3 dni. 

Kompostovacia jama

 

 

 

Aby jablká nehnili na povrchu, vykopte primerane hlbokú jamu na kompost.

Zozbierané jablká ukladajte do nej.

Keď je jama dostatočne zasypaná jablkami, prikryte ich pokosenou trávou vo vrstve asi 10 – 20 cm.

Potom zasypte hlinou. 

 

 

 

 

 

 

 

Keďže jablková šťava je dosť kyslá, čo by znamenalo, že kompost bude na priame použitie príliš kyslý.

Preto je potrebné použiť deoxidačné zložky ako je napríklad popol, dolomitová múka alebo vápno. 

Ak chcete urýchliť dozrievanie kompostu, pravidelne ho zalievajte a použite aj biologické činidlá

Tie urýchľujú rozklad organických látok a tiež potláčajú patogénnu mikroflóru. 

 

 

 

 

Cuketa, melóny, tekvice a pod. sa vám poďakujú

Ak plánujete na jar výsadbu týchto plodín, pôda s jablkovým kompostom bude pre ne optimálna a dočkáte sa bohatej úrody.

Vyhraďte si miesto vo vašej záhrade, kde budete tieto plodiny vysádzať, vykopte pozdĺžnu brázdu v pôde.

Naplňte ju popadanými jablkami.

Potom postupujte rovnako ako pri tvorbe kompostovej jamy. 

 

 

 

 

Prajeme veľa šťastia!

Video návod:

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie