Toto je mimoriadne rýchly recept na koláč pripomínajúci jablkovú štrúdľu.
Je nezvyčajný v tom, že vyžaduje pečenie a súčasne použitie hotových sušienok – typických pre nepečené dezerty.
Vďaka tomuto triku z portálu smakosze je cesto chrumkavé aj mäkké zároveň, takže za pár minút v kuchyni dostanete dezert s dvoma textúrami.
Ako môžete vidieť v tomto recepte, použitie sušienok sa neobmedzuje len na nepečené koláče.
Môžete na ne, rovnako ako v tomto prípade, poukladať jablká, zaliať cestom a upiecť.
Vďaka tejto kombinácii vrstiev sa jablká príliš neprepečú a nevytvoria jednotnú hmotu, čím získame konzistenciu pripomínajúcu štrúdľu.
Príprava tohto dezertu nezaberie viac ako 15 minút a rovnaký čas sa pečie.
Jedná sa o mimoriadne rýchly koláč, ktorý sa dá pripraviť aj v prípade nečakanej návštevy.
Do koláča sa oplatí vybrať tvrdé a kyslé jablká, ktoré by sa pri pečení nemali rozpadnúť.
Navyš môžete pridať napríklad aj orechy, prípadne strúhaný kokos.
Na prípravu jablkového koláča potrebujeme:
1 balenie sušienok
2 tvrdé kyslé jablká
30 ml citrónovej šťavy
1 PL škorice
3 vajcia
80 g kryštálového cukru
100 g hladkej múky
1 ČL prášku do pečiva
Postup:
Sušienky naukladáme na dno zapekacej formy.
Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a zbavíme jadierok. Potom nakrájame na plátky.
Vložíme ich do misky, polejeme citrónovou šťavou a premiešame.
Pre lepší výsledok môžeme jablká na pár minú odložiť, nie je to však nutné.
Na vrch sušienok na tesno poukladáme jablká a posypeme škoricou.
Žĺtky oddelíme od bielkov.
Potom žĺtky vyšľaháme s cukrom do tuha.
Pridáme sneh z bielkov a všetko premiešame mixérom.
Nakoniec po dávkach pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a po každom pridaní cesto dôkladne premiešame.
Cesto nalejeme na sušienky a jablká.
Vložíme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme 15 minút, kým nebude koláč zlatohnedý.
Pred servírovaním môžeme koláč posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou.
Prajeme vám dobrú chuť!