plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vezmite 1,5 kg bravčovej krkovičky a kúsok papiera na pečenie: Efekt prekvapí aj profesionálnych kuchárov!

Viete, prečo sa oplatí pri pečení krkovičky siahnuť po papieri na pečenie?

Bravčová krkovička pečená v chutnej marináde je pokrm, ktorý zláka nejedného fanúšika bravčového mäsa.

 

 

Čo však urobiť, aby nebola tvrdá, ale šťavnatá a príjemne sa rozplývala v ústach?

Máme na to spoľahlivý spôsob.

Portál newsy.gotujmy odporúča pri jej príprave použiť papier na pečenie. 

Bravčová krkovička je jedným z najchutnejších druhov mäsa.

Pre vysoký obsah tuku je ideálna na pečenie, dusenie a vyprážanie.

Príprava v rúre je časovo najmenej náročná možnosť, no mnohé recepty vyžadujú, aby bolo mäso dlho v špeciálnej marináde.

Ak však na to nemáme čas, existuje oveľa lepší trik s použitím bežného papiera na pečenie.

Ako urobiť bravčovú krkovičku mäkkou a šťavnatou?

 

 

Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť dobrú bravčovú krkovičku.

Určite budeme potrebovať vhodnú nádobu, napríklad pekáč alebo liatinový hrniec.

Mäso sa v nich upečie rovnomerne a bude veľmi šťavnaté.

 

 

Skvelým pomocníkom pri jej príprave bude obyčajný papier na pečenie.

Opatrne omotajte vodou navlhčený a vyžmýkaný papier na pečenie okolo bravčovej krkovičky, ktorú ste si predtým dochutili podľa vlastných preferencií a potom ju vložte do pekáča.

 

 

Takto upečené mäso bude výnimočne mäkké a chutné.

Jedným z tajomstiev dokonale pripravenej krkovičky je vhodná marináda.

 

 

Pridaním byliniek a korenín je mäso mimoriadne chutné a aróma počas pečenia sa šíri po celej kuchyni.

Povinnou prísadou do marinády je tuk, ktorý ochráni bravčovú krkovičku pred stratou šťavy.

Poslúži kvalitný slnečnicový alebo repkový olej.

 

 

Než sa pustíte do prípravy lahodnej, v ústach sa rozplývajúcej krkovičky, oplatí sa kúpiť si to správne mäso.

Kúsok by mal byť stredne tučný a čo najlepšej kvality – najlepšie od overeného predajcu.

Vďaka tomu bude naše jedlo mimoriadne chutné.

Ako urobiť najlepšiu bravčovú krkovičku?

 

 

Nižšie uvádzame osvedčený recept.

Najlepšia bravčová krkovička z rúry.

Ingrediencie:

1,5 kg bravčovej krkovičky

120 ml sójovej omáčky

40 g medu

 

 

10 g sladkej mletej papriky

2 g čierneho mletého korenia

10 g horčice

2 – 3 vetvičky tymianu

 

 

Postup:

Bravčovú krkovičku popichajte ostrým nožom alebo špajdľou (marináda tak prenikne hlbšie a mäso bude aromatickejšie).

Potom ju vložte do pekáča.

Teraz si pripravte marinádu tak, že do väčšej misky nalejte sójovú omáčku, tekutý med, horčicu, pridajte sladkú papriku a korenie.

 

 

Potom pridajte lístky čerstvého tymianu.

Všetko dôkladne premiešajte.

Hotovou marinádou potrite mäso.

 

 

Dajte pozor, aby bola bravčová krkovička rovnomerne pokrytá.

Pekáč prikryte pokrievkou alebo potravinovou fóliou a vložte ju na 20 minút do chladničky.

Počas tejto doby odmerajte približne 1,5 metra papiera na pečenie.

Odrežte z rolky, opatrne pokrčte do guľôčky a namočte do studenej vody.

 

 

Papier vyžmýkajte, položte ho na dosku a jemne ho vyrovnajte.

Rúru predhrejte na 180°C (bez zapnutej cirkulácie ventilátora).

 

 

Marinované mäso vyberte z chladničky, položte do stredu vlhkého papiera a dôkladne zabaľte.

Bravčovú krkovičku vložte do čistého a suchého pekáča a potom do rúry.

Pečte cca 90 minút.

 

 

Po uplynutí tejto doby vyberte pekáč a opatrne odstráňte papier.

Mäso dodatočne polejte šťavou, ktorá po upečení zostane na dne.

Potom položte na dosku a nakrájajte na plátky.

Takto pripravenú šťavnatú krkovičku môžete podávať napríklad s pyré, či zemiakmi a domácim šalátom.

 

 

Ďalším zaujímavým spôsobom je nakrájať ju alebo natrhať na kúsky a podávať s čerstvým šalátom a dresingom.

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes