Vajcia sa dajú pripraviť skutočne na tisícky spôsobov, no mnohí ľudia nepoznajú tie najlepšie vychytávky, tipy a zlepšováky. Zozbierali sme ich pre vás tu, na jednom mieste. Keď budete potrebovať zužitkovať vajíčka, alebo z nich pripraviť špeciálne jedlo, ktoré navyše aj krásne vyzerá, toto sa vám bude určite hodiť – vyskúšajte ich fialové, nakladané, pečené, alebo nadýchané ako obláčik!
1. Z chlebíka vo vajíčku je zrazu najlepšie jedlo dňa
Potrebujeme (na dve porcie):
4 krajce staršieho chlebíka
Kyslú smotanu
2-3 strúčiky cesnaku
1-2 lyžičky horčice
2 vajíčka
2 plátky syra
2 plátky salámy
Soľ a čierne korenie
Strúhaný syr
Postup:
Vajcia ušľaháme so smotanou, horčicou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením. Cestíčko by malo byť hustejšie. Pripravíme si plech, ktorý zľahka vymastíme.
Dva krajce chleba obalíme vo vaječnej zmesi a uložíme na plech vedľa seba. Na plátky uložíme šunku a syr a prikryjeme druhým krajcom obaleného chlebíka. Prelejeme zvyšným cestíčkom a posypeme syrom.
Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečieme, kým nie je chlebík z jednej strany zlatistý. Potom obrátime a necháme zapiecť aj z druhej strany.
Ešte jeden skvelý tip!
Krajce chlebíka len uložte na plech a prelejte vaječno-cesnakovou zmesou. Šup do rúry a o chvíľu podávate túto lahôdku. Rýchlo, bez vyprážania a kopy špinavého riadu. Celý recept nájdete TU.
2. Šup s nimi do rúry
Zlepšovák, ako pripraviť pokojne aj 24 vajec naraz, bez varenia a striehnutia na čas. Stačí, ak ich dáte na muffinový plech, vždy jedno vajce do jedného otvoru. Vajcia musia mať izbovú teplotu, takže ich vyberte ideálne 15 minút pred pečením. Šup do rúry vyhriatej na 160 stupňov na 25 minút (ak chcete úplne natvrdo, nechajte o 5 minút dlhšie). Ja som tak minule prirpavila naraz 24 vajec natvrdo do vajíčkového hodového šalátu a bola to perfektná vec, kedže sporák som potrebovala mať voľný na iné dobrotky.
3. Fantasticky chutné a tá farbička!
Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.
4. Zabudnite na obyčajné volské oko
Tento nápad som tiež skúsila vtedy, keď som potrebovala dať na stôl nejaké pekné pohostenie a veľa toho v chladničke nebolo. Táto našuchorená dobrotka vyzerá skvel a chutí ešte lepšie. Jednoducho vajcia rozdelíte, z bielkov ušľaháte sneh a navrstvíte ho na plech ako ostrovčeky. Na ne uložíte žĺtko a šup do rúry. Celý postup nájdete TU.
5. Nakladané vajíčka
K nakladaným uhorkám, čalamáde a najrôznejším dobrotkám si určite pripíšte aj tento nápad.
Potrebujeme:
10 vajec uvarených natvrdo a olúpaných
6 strúčikov cesnaku
6 ks cherry rajčín
1 papriku nakrájanú
1 cibuľu nakrájanú
Ak máte rad pálivé tak aj jednu feferónku
Nálev:
200 ml octu
1 l vody
7 guličiek čierneho korenia
7 guličiek nového korenia
2-3 bobkové listy
1 lyžicu soli
2 lyžice cukru
1 lyžicu horčičného semienka
Postup:
Je to veľmi jednoduché v hrnci zmiešame všetky prísady na nálev a necháme prevariť.
Do pohárov ukladáme vajcia a prekladáme ostatnou zeleninou. Do pohárov potom nalejeme horúci nálev a keď vyhladne, dobre uzavrieme víčkom. Ak nechcete, nemusíte voliť rôzne druhy zeleniny, stačí aj len cibuľa a cesnak.
Vychladnuté poháre vložíme do chladničky a necháme odležať 3 dni, potom si môžeme pochutnávať. Je to skutočne dobrota.
6. Vajíčka z aspiku
Potrebujeme:
10 škrupín z vajíčok – umytých a vysušených
2 šálky hovädzieho vývaru
20 g želatíny v prášku
1 červenú papriku
1 šálku sterilizovanej kukurice – scedenej z nálevu
300 g šunky nakrájanej nadrobno
Niekoľko vetvičiek kôpru alebo iných byliniek
Postup:
Na tupej strane každého vajíčka je potrebné vytvoriť otvor s priemerom 1,5 – 2 cm, ktorým budeme vajcia plniť. Potom vajcia vložíme do obalu, aby pevne stáli.
Želatínu necháme napučať vo vývare. Potom zahrievaním rozpustíme na plameni (nevaríme).
Do vajec vložíme náplň zo šunky, kukurice, papriky a vetvičiek kôpru. Zalejeme želatínou a vložíme do chladničky stuhnúť.
7. Starší chlebík+vajíčka = perfektné slané koláčiky
Muffinky, ktoré môžete podávať napríklad ako výbornú prílohu. Sú výborné a na prípravu úplne jednoduché. Ja doma používam aj ako náhradu za klasický chlebík vo vajíčku. Celý recept na túto dobrotku nájdete TU.
8. Omrzeli vás obyčajné chlebíky, dajte na stôl pred vašich hostí toto!
Moje deti nad obyčajnými chlebíkmi ohŕňajú nos, ale keď im dám na stôl toto, skočia po tom ako besné. :D Je to vynikajúca pochúťka, ktorú vyčarujete z obyčajného toastového chlebíka a obľúbených ingrediencií. Výsledkom je skvelé jedlo, ktoré vynikajúco vyzerá a ešte lepšie chutí.
Potrebujeme:
12 plátkov toastového chleba
6 plátkov šunky
6 obyčajných vajec (12 prepeličích)
1 ks paradajky alebo 3-4 cherry paradajky
100 g strúhaného syra – voliteľné
Zelené bylinky (kôpor, petržlenovú vňať,…)
Soľ, Čierne mleté korenie
Celý recept nájdete TU.
9. Perfektná pomôcka pri varení vajec!
Stačí pozrieť sa na tento obrázok a vždy presne viete, ako dlho treba vajíčka nechať variť. Je to skvelá pomôcka! :)
10. Najlepšia nátierka je len jedna – vajíčková krémová!
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kyslej smotany
1 a 1/2 lyžice horčice
1 lyžičku soli
Korenie podľa chuti
1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.
Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.
11. A toto je moje obľúbené – kreatívne jednohubky z vajec!
21 originálnych nápadov, ako vyčarovať z vajíčok originálne, hravé a predovšetkým chutné jednohubky. Inšpirujte sa!