Dávate zemiaky do studenej vody? Robíte veľkú chybu!

Zemiaky sú jedným z najobľúbenejších druhov zeleniny na svete.

Pre mnohých z nás sú neoddeliteľnou prílohou našich jedál a musia byť na tanieri aj niekoľkokrát do týždňa.

Ošúpané zemiaky stačí vhodiť do vody a variť, kým nezmäknú.

 

 

Ako však informuje portál genialne, práve tu môžete urobiť chybu, ktorá má vážne zdravotné následky.

Varené, vysmážané, pečené, v haluškách, či plackách – to sú len niektoré jedlá, ktoré sa dajú pripraviť zo zemiakov.

Najčastejšie ich jeme varené alebo vo forme pyré, pretože je to najrýchlejší spôsob prípravy.

V praxi má na naše zdravie obrovský vplyv teplota, pri ktorej zemiaky pripravujeme. 

 

 

Ako správne variť zemiaky?

Väčšina z nás zaleje zemiaky studenou vodou, potom hrniec položí na plyn a varí do mäkka.

Zvyčajne to trvá asi 25-30 minút, podľa odrody.

Zdalo by sa, že sa tu nedá nič pokaziť.

 

 

Ale pravda je taká, že varenie zemiakov v studenej vode je v skutočnosti škodlivé.

Pri varení sa vyzrážajú cenné vitamíny a minerály ako fosfor, draslík, železo, horčík, vitamín A, B1, B5, B6, PP.

Našťastie existuje spôsob ako uvariť zemiaky správne.

Stačí, ak ich vhodíme do vriacej, vopred osolenej vody.

 

 

Po vložení do vriacej vody si zachovajú cenné živiny.

Nemali by sa variť na silnom ohni, ale na strednom ohni.

To zabezpečí, že všetky zemiaky súčasne zmäknú.

Oplatí sa šúpať zemiaky niekoľko hodín pred varením?

 

 

V snahe ušetriť čas mnohí šúpu zemiaky niekoľko hodín pred plánovanou večerou a potom ich hodia do hrnca s vodou, aby sa uvarili.

Aj keď to znie veľmi rozumne, je to chyba, pretože zemiaky držané dlhší čas v studenej vode strácajú všetky vitamíny a minerály.

Preto by sa mali ošúpať tesne pred varením.

 

 

Vodu po uvarení zemiakov však určite nevylievajte.

O jej výhodách sa dozviete nižšie.

Voda z varených zemiakov

Kto by bol povedal, že je taká užitočná.

Vodu, ktorá vám ostala po varení zemiakov nevylievajte do odtoku.

Počas varenia sa do nej uvoľnia cenné látky zo zemiakov, ktoré skvele a múdro využiť.

 

 

Podobne blahodarné účinky, aj keď o trochu slabšie, má aj voda z varených zemiakov. Aj tá je bohatá na horčík a draslík. Aj ona dokáže hojiť, ale aj upratovať:

Jeden pohár tejto vody týždenne stačí k postupnému odvodneniu a zníženiu kyslosti organizmu.

Môže sa stať základom rýchlej polievky, je dobré ju využiť na „nastavenie“ polievok.

Aj táto voda sa používa ako kloktadlo na hojenie zápalov v ústnej dutine či liečbe paradentózy.

Ak uvaríte zemiaky bez soli, voda sa hodí ako prírodný prostriedok proti voškám – stačí ju len dať do rozprašovača a rastliny postriekať.

 

 

Vychladnutú a nesolenú vodu zo zemiakov si tiež môžete dať na vlasy – budú potom krásne lesklé.

Je tým správnym prostriedkom proti opici, upokojí podráždený žalúdok – na to sa hodí voda osolená aj s rascou. Pite ju počas dňa, ale len po lyžičkách.

Horúca a slaná voda zo zemiakov je skvelým čistidlom – umyjete ňou pripálené hrnce, vyleštíte sklo a príbory, funguje aj na pripálené sklo vo dverách rúry. Môžete ju použiť aj ako upratovací prostriedok k vyčisteniu špinavého linolea – bude ako nové.

 

Veľa zdravia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie