Geniálny TRIK, ako nabrúsiť mlynček na mäso bez špeciálnych nástrojov: 40-ročný mlynček po dedovi je teraz v perfektnom stave!

Zdá sa vám, že je čoraz ťažšie otáčať rukoväťou mlynčeka na mäso?

 

 

Musíte vynaložiť viac sily na to, aby ste mäso pomleli, trvá to dlhšie a znížila sa kvalita mletého mäsa?

Ak je navyše po demontáži mlynčeka medzi nožmi zaseknutých veľa mäsových vlákien, sú to znaky tupých nožov.

 

 

Na obnovenie ich predchádzajúcej ostrosti nie je potrebné mať špeciálne zariadenia a zvládnete to aj podľa tohto postupu z portálu retete-usoare.

Potrebujeme:

Okrem nožov a sít, ktoré je potrebné nabrúsiť, je potrebné pripraviť si nasledujúce materiály a pomôcky.

 

 

– stolový ocot a malú misku

– špáradlá

– textilné utierky alebo papierové utierky

– brúsny papier so zrnitosťou 180, 240, 500, 1000 a 1500

– kus melamínovej drevotriesky

– lepiacu pásku

 

 

Postup:

Zvyčajne nože a sitá mlynčeka na mäso, ktorý sa neustále používa, nevyžadujú špeciálne čistenie.

Preto ich pred brúsením stačí umyť prostriedkom na riad, opláchnuť čistou vodou.

Potom len utrieť kuchynskou utierkou a nechať uschnúť.

 

 

Ale ak z nejakého dôvodu sú nože a sitá pokryté hrdzou, tá sa musí odstrániť.

Za týmto účelom vložte nože a sitá do malej nádoby, potom ich zalejte 9% stolovým octom a nechajte cez noc namočené.

 

 

Aby bol proces intenzívnejší, po niekoľkých hodinách v octe môžete nože a sitá pretrieť špongiou a nahradiť ocot čerstvým.

Aby ste odstránili hrdzu z otvorov sita, vyčistite ich špáradlami.

 

 

Po namočení cez noc v octe sa sitá a nože zanesú čiernymi usadeninami, ktoré sa odstránia handričkou alebo papierovými utierkami.

Každý otvor sita treba vyčistiť brúsnym papierom zvinutým do slamky.

Pokračujte vyhladzovaním povrchu sita.

 

 

Na tento účel prilepte lepiaciu pásku cez kus drevotriesky, potom ju odstráňte a prikryte drevotriesku brúsnym papierom tak, aby jeden z jej okrajov bol v mieste, kde bola lepiaca páska prilepená.

Kvôli stopám lepidla, ktoré zostali z krycej pásky, brúsny papier nebude kĺzať po drevotrieske.

Začnite ostriť brúsnym papierom so zrnitosťou 180, potom postupne prejdite na brúsny papier so zrnitosťou 240, 500, 1 000 a 1 500.

 

 

Takto získate takmer zrkadlový povrch.

Plochu obrúste krúživými pohybmi a rukou ju pritlačte na brúsny papier.

Vykonajte rovnaký postup s čepeľami mlynčeka na mäso.

Ak sú nože a sitá správne nabrúsené, kĺžu po sebe veľmi hladko bez toho, aby boli stlačené.

 

 

Preto, keď sú namontované v mlynčeku na mäso, nemali by ste ich pripevňovať príliš tesne.

Po nabrúsení nožov niektorí remeselníci odporúčajú pomlieť mlynčekom na mäso kúsok slaniny, aby sa namastili jeho ostré hrany a odstránil sa z nich prach a nečistoty.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie