7 brilantných kuchynských trikov, ktoré by nám nenapadli ani vo sne: Toto využijete pri varení a pečení aj každý deň!

973 0

V dnešnej rýchlej dobe je dobré si život zjednodušiť. Ak trávite denne čas prípravou pokrmov, či nápojov, sú dobré rady pri varení na nezaplatenie. Čím menej času strávite v kuchyni, tým viac času môžete venovať iným činnostiam. A preto vám prinášame 7 užitočných kuchynských trikov, ktoré určite oceníte.

1. Citrónová šťava

Čaj patrí medzi obľúbené teplé nápoje. A k nemu neodmysliteľne patrí med a citrón. Ak však citrón prekrojíte, vložíte do chladničky a nespotrebujete v krátkom čase, kôra stvrdne a citrón vyschne. S týmto jednoduchým trikom využijete citrónovú šťavu bez toho, aby sa následne citrón znehodnotil. Stačí ak celý citrón pár krát povalcujete rukou a následne prepichnete v spodnej časti hrubšou ihlicou. Šťavu krásne vytlačíte a citrón ostane dlhšie čerstvý.

2. Stuhnuté maslo

Určite to poznáte. Chcete si natrieť chlieb maslom a maslo je po vybratí z chladničky tvrdé ako kameň. Ak sa vám už nechce čakať, kým maslo zmäkne, použite tento trik. Stuhnuté maslo nastrúhajte na jemnom strúhadle. Takto sa vám bude rozotierať oveľa lepšie.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

3. Šúpanie zemiakov

Šúpanie varených zemiakov nebolo nikdy ľahšie. Stačí len narezať v strede po obvode zemiaka, uvariť a šupa vám zlezie prakticky sama.

4. Varené vajcia

Toto je najjednoduchší spôsob ako olúpať uvarené vajcia. Uvarené vajíčko vložte do zaváraninového pohára, nalejte studenú vodu, viečko uzatvorte rukou a vajíčko pretrepte. Škrupinka vám zlezie skoro sama.

5. Cesnak

Pomocou tohto triku ošúpete cesnak ako mávnutím čarovného prútika. Raz dva tri a máte hotovo. Vložte hlavičku cesnaku do zaváraninového pohára. Uzavrite viečkom a silno pretrepte. Cesnak sa rozpadne na strúčiky a oddelia sa väčšie šupy. Šupy vyberte a strúčiky vložte opäť do pohára. Znovu poriadne pretrepte a ošúpe sa vám aj zvyšok.

6. Oschnutý chlieb

Niekedy sa stane, že nespotrebujete všetok chlieb a ten vám oschne. Nie je už taký chutný, ako keď bol čerstvý, ale je vám ľúto ho vyhodiť. Skúste ho navlhčiť vodou a dať na pár minút do rúry. Bude opäť ako čerstvý.

7. Jednoduchý otvarák na pivo

Ak nemáte po ruke otvarák na pivo, postačí vám aj list papiera. Jednoducho ho poskladajte a fľašu hravo otvoríte.

Triky, ktoré využijete pri varení a pečení každý deň

Linecké budú najlepšie za posledné roky

– do cesta nikdy nedávajte celé vajce, iba žĺtky,

– žĺtky by mali byť izbovej teploty a naopak maslo dobre vychladené, pri príprave cesta ho nastrúhame,

-do cesta pridajte pár kvapiek octu, nebude sa tak drobiť a ľahšie ho vyvaľkáte,

– do cesta pridajte aj trochu strúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry, bude úžasne rozvoniavať,

– dávajte si pozor na množstvo múky, ktorú použijete na rozvaľkanie cesta, čím viac múky sa do cesta vmiesi, tým tvrdšie budú koláčiky po upečení,

– cesto je treba spracovať čo najrýchlejšie a mať pritom čo najstudenejšie ruky. Cesto rýchlo spracujeme a dáme odležať do chladničky. Minimum je 1 hodina v chlade.

Recept na pravé linecké cesto nájdete TU.

Ak vám medovníky po upečení stvrdli, takto opäť zmäknú

Môžu byť tvrdé ako kosť, no vďaka tomuto triku vám zmäknú za pár minút a ostanú také, kým ich nezjete: Rada pre každého, kto sa chystá piecť perníčky!

Ak chcete mäkučké medovníčky, základom je dobrý recept. Ak ste však medovníčky upiekli a pred Vianocami stvrdli na kosť, takto opäť zmäknú. Medovníčky uložíme na rošt a vložíme do rúry. Na pekáč, alebo hlbší plech nalejeme vriacu vodu a vložíme na spodok rúry, rošt s medovníkmi dáme do vrchnej časti rúry. Rúru zavrieme, nezapíname, neotvárame, len necháme tak, asi 5-10 minút -ak máte tenšie perníčky stačí 5 minút, ak hrubšie tak aj 10. Potom celý rošt z rúry vyberiem, preložíme na pracovnú dosku a necháme perníčky 5-10 minút uschnúť. Následne už stačí len dať do plechovej dózy, zavrieť a máte ich krásne mäkké, až kým sa nezjedia!

Krém a poleva

ak sa vám zrazil krém na plnenie sladkých dobrôt, dajte ho v miske nad hrniec s vriacou vodou a nahrejte. Keď tuk začne rednúť, odstavte a znovu vymiešajte do peny. Tiež môžete kúsok masla vymiešať s cukrom a po malých častiach pridávať zrazený krém a všetko spolu premiešať.

-ak chcete, aby poleva skutočne lesklá, pridajte do nej pár kvapiek octu a vždy pridávajte preosiaty práškový cukor.

 

Dokonalá zemiaková kaša?

Najlepšia zemiaková kaša

Ak chcete, aby chutila skutočne luxusne, do roztlčených zemiakov vždy dajte smotanu na šľahanie a trochu masla. Nikdy však nie studené, ale zahrajte takmer až k bodu varu a následne vmiešajte do horúcich zemiakov.

Máte staré zemiaky a chcete, aby chutili ako nové? Skúste tento trik!

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo, čím sú staršie, tým ho majú menej). Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum. Navyše, zemiaky budú chutiť omnoho lepšie.

Toto skúste s karfiolom

Keď varíte karfiol, do vody dajte vždy aj lyžičku jedlej sódy. Karfiol si nielen zachová farbu a počas varenia sa zbavíte jeho typického zápachu, ale bude chutnejší, perfektne pripravený na smaženie, alebo zapekanie. Verte mi, že ide o výborný karfiolový nápad!

Špeciálne pre zapekaný karfiol je výborné pridať pri varení do vody aj pohár mlieka. Karfiol bude úžasne krémový, ako masielko. Ja pridávam vtedy, keď robím zapekaný karfiol, alebo si na ňom chcem pochutnať len tak, bez ďalšej úpravy.

Ak chcete, aby mala ryža po uvarení snehobielu farbu, pridajte do vody aj 1/3 šťavy z citróna. Po uvarení bude ryža dokonalá. Ak chcete, aby bola ryža dokonalá aj na chuť, nezabudnite na namáčanie. Namáčanie ryže pred varením je veľmi dôležité a ľudia si to pri domácej príprave často vôbec neuvedomujú. Namáčanie je možné vynechať len v prípade dlhozrnných druhov (nemalo by sa však ani tam), u guľatozrnnej a hnedej ryže namáčame minimálne 30 minút- 1 hodinu pred varením.

Ak chcete vedieť, či je vaše droždie skutočne čerstvé (aj keď je ešte v záruke, nemusí byť vôbec čerstvé) a pečenie sa vydarí, pripravte si pohár s vodou. Namočte droždie do  vody. Ak droždie vypláva, znamená to, že už nie je čerstvé a vo vnútri má vzduchové bublinky a cesto vám nevykysne.

V momente sa zbavíte zápachu z varenia

Ak potrebujete rýchlo naplniť miestnosť príjemnou vôňou, vložte do mikrovonky tanierik so škoricou, vanilkou alebo inou aromatickou koreninou. Zapnite na 15 sekúnd a budete prekvapení, ako rýchlo sa celá vaša kuchyňa naplní krásnou vôňou.

Pachu v kuchyni sa zbavíte prevarením aromatických bylín v otvorenom hrnci s vodou. Mäta, šalvia, levanduľa, pamajorán, harmanček a materina dúška do seba rýchlo pohltia všetky pachy. Ak nemáte bylinky nevadí, rovnakú prácu urobí aj povarená voda s octom.

Škrupiny od vajec nevyhadzujte

Zomleté škrupinky vám poslúžia ako perfektná výživa pre rastliny a v prípade, že ich dáte vysušiť a vydezinfikovať do rúry, môžete ich používať aj ako prírodný zdroj vápnika. Stačí pridať lyžičku zomletých škrupiniek do kávy, alebo napríklad ovsenej kaše.

Dokonalé stratené vajce

Do vody vložila 4 šálky s vajciami. Naučí vás trik, ktorý v kuchyni používajú profesionáli

Ak ho chcete pripraviť, do vody vždy pridajte aj 2 lyžice octu, vďaka čomu bude vajce držať pohromade a pripraví sa rýchlejšie. Dobrým trikom je dať si rozbité vajíčka do šálky a pomaly ich ponoriť do vriacej vody. Tento trik používajú pri príprave viacerých porcií vajec naraz aj profesionáli. Takto pripravíte naraz až 8 stratených vajec.

Papier na pečenie nedávajte na suchý plech

Vedeli ste, že stačí poznať malú fintu profíkov a pri pečení s papierom bude pečivo jemnejšie, vláčnejšie a čas pečenia bude kratší?

Vyskúšajte to takto!

Prvým krokom je namiesto uloženia suchého papiera na suchý plech, papier najskôr trochu navlhčiť. Vďaka tejto malej zmene zabezpečíte, lepšie udržanie teploty počas pečenia a teda budete potrebovať menej času, ako ste zvyknutí. Navyše, po upečení bude omnoho jednoduchšie odlepiť mäkké cesto od papiera.

Druhým krokom je plech na pečenie navlhčiť trochou vody. Papier na pečenie pokrčíme v rukách a potom narovnáme na navlhčenom plechu. Vďaka tomuto triku je pečivo po upečení jemnejšie a teda aj chutnejšie. Zároveň sa dobre prepečie na všetkých miestach.

Dokonalé palacinky a lievance

Francúzske citrónové palacinky: Geniálne cesto – netrhá sa, nelepí a chutí úplne luxusne!

Ak chcete, aby boli palacinky ešte chutnejšie, do cesta dajte len žĺtky – vďaka tomu budú krásne mäkučké. Ak pridávate bielky, aj tie môžete skvele využiť, je však potrebné, aby ste ich do cesta vmiešali až celkom nakoniec a to vo forme snehu. Ak chcete jemnejšie lievance, pridajte do cesta aj jedno nastrúhané jabĺčko.

Hurmi-kaki stratia trpkú chuť!

Toto by mal práve v týchto dňoch vedieť každý: Tušíte, čo dokáže toto ovocie, keď ho dáte len na 12 hodín do mrazničky?

Ak si chcete na ovocí pochutnať len tak, alebo ho chcete na prípravu dezertu, vždy ho dajte na pár hodín do mrazničky. Takto zabezpečíte, že ovocie stratí trpkú chuť, ktorá môže spôsobiť zažívacie ťažkosti. Navyše, na kvalite a vitamínovej hodnote ovocia sa nič nezmení!

Ďalšie tipy

– ak nemáte poruke orechy, stačí, ak na suchej panvici opražíte strúhanku a použijete ju nameisto orechov. Na chuti rozdiel nespoznáte,

– mak bude chutiť tiež lepšie, ak ho opražíte na suchej panvici,

– ak sa nebudete medovníky zdobiť bielkovou polevou, potrite ich ešte pred pečením rozšľahaným vajíčkom, osladenou čiernou kávou alebo osladeným mliekom – bude nádherne lesklé a voňavé,

– banány v ceste nesčernejú, ak ich pokvapkáte ananásovou alebo citrónovou šťavou,

– ak sa nedá cukrovinky vyklopiť z formičiek, skúste ich zľahka klepnúť o hranu stola, prípadne položte formičky na mokrú utierku či do nádoby s trochou vody,

orechy olúpete ľahko a rýchlo, ak ich na pár dní namočíte do vody s trochou soli. Pôjde to jedna radosť a čo je najdôležitejšie, nič z orechov nevyjde nazmar,

– ak chcete, získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok,

– aby sa na pudingovom kréme nevytvorila koža,napichnite kúsok masla na vidličku a prechádzajte po povrchu omáčky alebo pudingu.

Témy:


Pridajte svoj komentár