15 skvelých a rýchlych receptov na jarné nátierky: Ideálne na VEĽKONOČNÉ pohostenie!

Potrebujeme:

8 vajec uvarených natvrdo

3 lyžíc kyslej smotany

3 lyžice majonézy (ideálne domácej)

1 lyžicu horčice

1 lyžicu masla

1 ks červenej cibule

1 – 2 lyžice pažítkynakrájanej nadrobno

Soľ a čierne mleté korenie

Postup:

Vajíčka olúpeme a nastrúhame nadrobno, prípadne popučíme vidličkou. Cibuľu nakrájame nadrobno a zmeišame s vajíčkami. Pridáme majonézu, smotanu, horčicu, maslo a dochutíme soľou a korením. Dôkladne premiešame a vložíme stuhnúť do chladničky (aby sa prepojili chute jednotlivých prísad).

Nakoniec posypeme pažítkou a podávame s čerstvým pečivom.

Cuketová nátierka

Potrebujeme:

1 cuketu

2-3 papriky

1 stredne veľkú cibuľu,

2-3 strúčiky cesnaku,

soľ,

syr v črievku, alebo iný syr

Postup:

Pripravíme si panvicu a na troche oleja osmažíme cibuľu, keď je zlatistá pridáme na drobno nakrájanú papriku a chvíľu podusíme. Cuketu očistíme a postrúhame na jemno (šťavu nevytláčame) a pridáme ju k podusenej paprike. Dusíme ešte asi 3 min a pridáme aj pretlačený cesnak a soľ, koreniny podľa chuti. Celkom nakoniec do zmesi vmiešame aj bambino (alebo iný tavený syr). Ja pridávam aj nastrúhaný  tvrdý syr a nastrúhanú šunku. Všetko ešte dobre spolu premiešame, kým sa syr nerozpustí a všetko sa krásne nespojí. My ju jeme hneď z panvice. :-)

Výborná cesnaková nátierka

Potrebujeme:

1 nátierkové maslo bez príchute

1 tatarka (100ml)

1-2 strúčiky cesnaku

100 g šunkovej salámy

100 tvrdého syra

3 uvarené vajcia

1 väčšiu zelenú paprika

2 stredne veľké paradajky

Mletá nepálivá paprika

Zelená paprika na plneniue

Postup:

Zmiešame tatársku omáčku s nátierkovým maslom, prelisovaným cesnakom a mletou paprikou. Pridáme na kocky nakrájaný šunkovú salámu, jemne nastrúhaný syr a nakrájané vajcia – zamiešame a na záver primiešame nakrájanú papriku a paradajky. Môžeme podávať ako klasickú nátierku, alebo naplniť do vydlabanej papriky, nechať stuhnúť a potom podávať nakrájané na kolieska.

Zdravá tuniaková nátierka

 

Potrebujeme:

250 g jemného tvarohu

1 väčšiu konzervu tuniaka v olivovom oleji

1 lyžičku horčice

Jarnú cibuľku

Citrónovú šťavu

Soľ a čierne korenie

Postup:

Tvaroh zmiešame s tuniakom a horčicou, pridáme cibuľku a dochutíme soľou a korením.

Pomazánka z tvarohu a červenej repy

Potrebujeme:

2 červené repy

Čerstvý tymián

200 g jemného tvarohu

1 lyžicu kyslej smotany

Zväzok zelenej cibuľky

1 lyžičku citrónovej šťavy

Soľ a korenie podľa chuti

Najemno nasekané vlašské orechy – podla chuti

Postup:

Repu očistíme, nakrájame na menšie kúsky, ochutíme soľou a korením, potrieme olivovým olejom a preložíme na plech. Pridáme vetvičku rozmarínu a dáme piecť – pri teplote 180 stupňov približne 40 minút alebo kým repa nezmäkne.

Repu rozmixujeme v mixéri alebo nastrúhame na strúhadle. Pridáme tvaroh, smotanu, citrónovú šťavu a orechy. Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Zelerová pomazánka

 

 

Potrebujeme:

200 g jemného tvarohu

120 g koreňa zeleru

1 vajce uvarená natvrdo

45 g pomazánkového masla

Soľ, korenie a citrónovú šťavu

Postup:

Koreň zeleru očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nastrúhané vajce, tvaroh, maslo, citrónovú šťavu a ochutíme soľou a korením.

Vajíčková pomazánka s medvedíme cesnakom

Potrebujeme:

200 g Lučiny

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme Lučinu, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Špenátovo-bryndzová pomazánka

Potrebujeme:

250 g čerstvých špenátových listov

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

2 strúčiky cesnaku

Postup:

Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Avokádová pomazánka

Potrebujeme:

1 avokádo prekrojené na polovicu

6 vajec uvarených natvrdo

1 lyžicu vínneho octu

1 lyžičku dijonskej horčice

½ lyžičky soli

½ šálky najemno nakrájanej cibule

2 lyžice najemno nasekanej pažítky

Postup:

Vajcia nakrájame nadrobno a vnútro avokáda vyberieme a tiež nakrájame nadrobno. Obe ingrediencie preložíme do misky a zmiešame s ostatnými prísadami.

Falošná paštéta

Potrebujeme

330 g hlivy ustricovej

90 g cibue

4 strúčiky cesnaku

1 lyžička zázvoru

10 g petržlenu

olivový olej

100 g vlašských orechov

šťava z 1/2 citróna

 

Postup

Rozohrejte olivový olej na panvici, pridajte čerstvo nasekanú petržlenovú vňať a jemne nasekaný cesnak.

Keď je vôňa cesnaku intenzívna a cesnak začína byť priehľadný, pridajte cibuľu a za stáleho miešania varte niekoľko minút, kým sa cibuľa nestane priesvitnou.

Pridajte nahrubo nakrájanú hlivu ústricovú a ochuťte podľa chuti korením a soľou. Pridajte citrónovú šťavu a lyžičku strúhaného zázvoru.

Varíme, kým huby nepustia šťavu a keď sa začne odparovať, odstavíme z plameňa.

Rozmixujte a pridajte 80-100 g nasekaných alebo celých vlašských orechov.

Mixujte, kým zmes nezíska konzistenciu podobnú smotane. Môžete podľa potreby dochucovať korením a soľou.

Hotovú zmes dajte do nádoby (napr. zaváraninový pohár) a nechajte vychladnúť v chladničke. Podávajte s rôznymi druhmi pečiva, ideálne s hriankami.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

1 2

Dnes najobľúbenejšie