plny-hrniec_transparent_negativ.png

Fit jarný šalát, výborný aj na chudnutie: Je taký chutný, že ho dávam aj k rezňom, u nás sa robí celý rok!

Tento šalát je podstatou jari.

 

 

Stačí nadrobno nasekať pár druhov zeleniny a postupvoať podľa rád z portálu smakosze, aby ste vytvorili silnú jarnú dávku sviežosti.

Šaláty sa zdajú byť mimoriadne jednoduché a aj sú, ale jednoduchosť má vždy aj druhú tvár. Je to rovnováha, jemnosť a dávka zdravia.

Na prípravu tohto šalátu sme použili špecifickú techniku – uhorku ošúpeme len čiastočne a necháme na nej časť šupky.

Vďaka tomu nie sú plátky príliš tvrdé a zároveň majú viac chuti.

Dávka vitamínov a živín

Tento jarný šalát je bohatý na rôzne vitamíny a minerály. Konkrétne obsahuje:

Vitamín A: Reďkovky a uhorky sú dobrým zdrojom vitamínu A, ktorý je dôležitý pre zdravie zraku, imunitného systému a pokožky.

Vitamín C: Kôpor je bohatý na vitamín C, ktorý je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vitamín C je tiež dôležitý pre zdravie imunitného systému a hojenie rán.

Vitamín K: Reďkovky a uhorky obsahujú vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.

Folát: Kôpor je dobrým zdrojom folátu, vitamínu B, ktorý je dôležitý pre zdravý vývoj plodu a prevenciu vrodených chýb.

Draslík: Uhorka a cibuľa sú dobrým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý pomáha regulovať krvný tlak.

Mangán: Reďkovky a kôpor sú dobrým zdrojom mangánu, minerálu, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a metabolizmus.

Okrem týchto vitamínov a minerálov šalát  obsahuje aj vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravé trávenie a pocit sýtosti. Šalát je tiež nízkokalorický a bez tuku, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.

Na prípravu jarného šalátu potrebujeme:

 

 

1 dlhú uhorku

zväzok reďkovky

1 červenú cibuľu

1 malý zväzok kôpru

olivový olej

soľ

mleté čierne korenie

Postup:

V miske zmiešame na tenké plátky nakrájanú uhorku.

 

 

Pridáme trochu hrubšie plátky reďkovky a cibuľu nakrájanú na tenké plátky, ktoré sú takmer priehľadné.

Všetko zmiešame s väčším množstvom nasekaného kôpru.

Dochutíme olivovým olejom, soľou a čiernym korením.

Pravidlá, ktoré treba pri príprave takéhoto šalátu dodržať, sú však inde.

Po prvé, zelenina je za studena oveľa chrumkavejšia.

 

 

Šalát preto vložíme do chladničky a vyberieme ho krátko pred servírovaním.

Po druhé, používame len ten najkvalitnejší olivový, slnečnicový alebo repkový olej.

Čierne korenie by malo tiež čerstvo pomleté – v mlynčeku alebo mažiari.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes