Zelené orechové šupky sú nesmierne cenné: Každý by mal vedieť, čo v skutočnosti dokážu!

Všetci vieme, aké zdravé a chutné sú zrelé orechy.

Málokto však vie, aké úžasné vlastnosti majú orechy, keď sú zelené, teda práve v období – jún/júl.

Zelené orechy a listy a mladé listy orechov sa oddávna používali na výrobu najrôznejších výrobkov pre krásu a zdravie.

Poradíme vám, ako ich najlepšie využiť a čo v skutočnosti dokážu.

Zelené orechy a zdravie

 

 

Zelené orechy sú nielen skutočnou lahôdkou, ale sú aj výnimočne zdravé.

Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, posilňujú imunitu a detoxikujú.

Fungujú proti únave a depresii, detoxikujú organizmus, posilňujú pečeň a žalúdok, čistia krv, sliznicu pažeráka a podporujú aj vylučovanie ťažkých kovov.

Tiež výborne pôsobia proti bolesti hlavy a menštruačných problémoch.

 

 

Olej zo sušených zelených orechov zase posilňuje vlasy a znižuje tvorbu lupín.

Džem zo zelených orechov pre zmenu oživí a osvieži unavenú pleť.

Zelené orechy je ale dobré konzumovať nielen pre ich zdravie prospešné vlastnosti, ale aj pre kulinárske zážitky: sú dokonalou prílohou k mäsu, ako prísady do zeleninových šalátov, ale výborne sa hodí aj do ovocných šalátov.

Liečivý olej na pokožku

 

Vyživuje pokožku, používa sa aj na lepšie hojenie popálenín a jaziev.
Príprava:
Nachystáme si 7 zelených orechov, 2 mrkvy, olivový olej (alebo iný olej).
Orechy rozštvrtíme, mrkvu nastrúhame, vložíme do fľaše a všetko zalejme olivovým olejom, fľašu zatvoríme a necháme asi mesiac na slnku, olej získa tmavú farbu.
Olej pomáha aj pri psoriáze, ekzémoch, vráskach, stareckých škvrnách, herpesoch.

Med zo zelených orechov

V tomto prípade je med najmä konzervant.

Účinky z orecha pomáhajú pri anémii, pri zhoršenom krvnom obraze, pri bolestiach hrdla, respiračných chorobách (najmä pri bronchitíde), hypotyreóze.

Príprava:

Nachystajte si 40 ks zelených orechov, ktoré rozkrojte na štvrtky, dajte do sklenej fľaše, zalejte 1/2 L medu, fľašu zatvorte a nechajte stáť 40 dní (nie na slnku, napríklad v špajzi), užíva sa 1 ČL ráno (nalačno).

Orechy sa rozpadnú, pustia šťavu, konzistencia bude ako sirup.

Likér zo zelených orechov

 

Táto obľúbená pochúťka sa pije pri zníženej funkcii štítnej žľazy, pri chorobách tráviaceho traktu (bolesti žalúdka, vredy) , pri bolesti hlavy, pri menštruačných bolestiach, alebo len na zlepšenie nálady.

Príprava:
Nachystáme si 1 L domácej pálenky, 12 zelených orechov, 400 g cukru, 4 klinčeky, 5 zrniek kávy, 2 x vanilkový cukor, 1 bio citrón.
Orechy umyjeme, prekrojíme na polovičky, citrón nakrájame na kolieska, všetko dáme do fľaše, premiešame, dobre zatvoríme a necháme na slnku 40 dní.
Občas fľašou potrasieme, aby sa cukor rozpustil a aby sa všetko dobre spojilo – fľašu neotvárame, aby alkohol nevyprchal. Potom scedíme a užívame po lyžičkách, alebo ako aperitív s kockou ľadu – nezabúdajte, že ide o alkohol, takže vždy s mierou.  

Postarajú sa o sivé vlasy

 

 

Šedivé vlasy sú neodmysliteľnou súčasťou starnutia.

Aj preto sa najmä ženy uchyľujú k ich farbeniu. A to dokážu aj orechové šupky, navyše naozaj prírodne a bez zbytočnej chémie. Odtieň si síce vybrať nemôžete, ale orechy vlasy prirodzene stmavia.

Ako na to?

Stačí len povariť orechové šupky. Tento recept sa odporúča pre čiernovlásky, brunetky i ryšavky. potrebujeme:

• hrsť zeleného orechového oplodia (čerstvého alebo usušeného),

• 0,5 litra vody

Postup:

Orechové šupky zalejte vodou.

Varte asi hodinu na miernom plameni.

Preceďte a používajte ako oplach po každom umývaní vlasov.

Už po mesiaci možno pozorovať prvé výsledky – šedivé vlasy stmavnú a priblížia sa vašej prirodzenej farbe (podobný efekt má aj odvar z cibuľových šupiek). Pri používaní tohto prírodného prostriedku si nezabudnite chrániť ruky pred sfarbením najlepšie pomocou rukavíc.

Náš tip: Ak chcete so šedinami urobiť niečo teraz hneď, potom po uvarení odvar nepreceďte, ale šupky vo vode rozmixujte, ľahko vyžmýkajte a naneste na hlavu. Ponechajte na mieste asi hodinu a opláchnite.

Pôjde to síce ťažko, ale oleje, obsiahnuté v šupkách vám v tom pomôžu, a navyše vlasy ako bonus zregenerujú.

Zelené orechy a alpa

 

Napadlo by vám niekedy spojiť zelené orechy a obyčajnú alpu?

Ide o ten najlepší nápad, ktorý využijete počas celej dlhej sezóny.

Účinok poznal už môj dedo!

 

 

Tento starý „liek“ proti komárom, ako ho nazýva moja mama, robil už môj dedo vždy v období, kedy bol s komármi najväčší problém, hlavne začiatkom leta.

Tento domáci repelent účinkuje naozaj rýchlo a zaručene.

Na jeho výborobu potrebujete len zelené orechy a alpu, alebo obyčajný lieh. 

 

Foto: pixabay

Potrebujeme:

½ kg zelených šupiek z vlašských orechov

1 l vody

alpu (alebo čistý lieh)

Postup:

 

Foto: tjn

 

Šupky z orechov nakrájame nadrobno, vložíme do vriacej vody, povaríme a necháme vychladnúť.

Medzitým si rozlejeme alpu alebo lieh do čistých fľaštičiek tak, aby ste po zaliatí vývarom z orechových šupiek dosiahli v každej fľaške pomer tri diely vývaru na jeden diel alpy / liehu.

 

Foto: pixabay

 

Repelent nasieme pred odchodom von na odhalené časti pokožky, alebo na oblečenie či obuv.

Ak je to potrebné, zhruba po štyroch hodinách pobytu vonku aplikáciu zopakujte, obzvlášť, ak sa nachádzate pri vode.

Pred spaním by ste však mali repelent z tela zmyť.

Orechový extrakt

Sto gramov rozdrveného čerstvého zeleného oplodia alebo listov orecha a 5 gramov nadrobno posekaného oplodia alebo listov zalejeme pol litrom liehu.

Necháme pri izbovej teplote 2 – 3 týždne lúhovať, občas pretrasieme.

Pijeme denne jeden kalíštek nalačno, najlepšie ráno, na zlepšenie trávenia, pri zahlienení čriev, parazitoch alebo ako zdravý aperitív.

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie