Ruský nápoj na posilnenie zdravia z bobkového listu: Postaví na nohy každého!

Vyskúšajte tento tradičný zimný nápoj na báze medu, ktorý je v Rusku obľúbený už od 12. storočia.

Bol podávaný zo samovarov, vyrábaný na ulici a predávali ho dychtivému a mrazivému publiku.

V 19. storočí sa s príchodom čaju a kávy vytratil a pritom je to veľká škoda.

 

 

Portál przyslijprzepis oprášil tento recept a ak sa rozhodnete ho vyskúšať, určite nebudete ľutovať.

Tento starodávny nápoj pre zdravie sa teší stále väčšej popularite.

Rovnako ako medovina, je to nápoj na báze medu.

Táto prírodná medicína môže byť alkoholická pridaním vína alebo nealkoholická.

Kľúčom je kvalitný med a koreniny.

 

 

Pomery týchto zložiek závisia od osobných preferencií.

Na tento nápoj existuje veľa receptov a my vám prinášame jeden z nich.

Ako sme už spomínali, tento ruský medový nápoj je známy už od 12. storočia.

V originálnej receptúre si môžete všimnúť, že med sa varí dlhé minúty.

 

 

Pýtate sa prečo?

Čerstvý med má totiž hlienotvorný účinok a sliz je ideálnym prostredím na množenie patogénnych baktérií.

Med po prevarení tieto vlastnosti stráca.

Príprava ruského medového nápoja

 

 

Ingrediencie:

200 g medu

1 liter vriacej vody

5 g bobkových listov

 

 

5 g škorice

5 g klinčekov

5 g čerstvého zázvoru

 

 

Postup:

Do hrnca si nalejeme vodu a necháme ju zovrieť.

Potom si do nej pridáme med a povaríme 20 minút pod pokrievkou. 

Následne pridáme všetky koreniny a varíme ďalších 5 minút. 

 

 

Následne treba odvar precediť a vypiť hneď po príprave.

Ktorý med je najkvalitnejší?

Med je potravina vyprodukovaná včelami a slúžiaca k ich ďalšiemu prežitiu.

Túto zmes fruktózy, glukózy, enzýmov, organických kyselín a ďalších látok človek „kradne“ včelám od nepamäti.

 

 

Dávno totiž zistil, že med môže slúžiť nielen ako zdroj energie, ale že jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie sú veľmi široké a blahodarné.

Naviac tiež lahodná chuť medu donútila človeka riskovať bolestivé bodnutie včelou a v dnešnej dobe sa včelárstvo stáva tiež ekologicko-ekonomickým koníčkom s celospoločenským prospechom.

Priaznivé účinky medu

 

 

Med je skrátka širokospektrálny.

Vo všeobecnosti podporuje zdravie, zdravý vzhľad a vitalitu.

Ihneď po konzumácii prechádza do krvi človeka.

Do našej stravy by sme mali denne zaradiť najmenej jednu lyžičku medu.

 

 

Jedno príslovie hovorí, že med sto chorôb lieči a tisícom predchádza.

– Egyptská kráľovná Kleopatra si na pleť prikladala medové masky, aby zabránila starnutiu.

– Indická Kniha života uvádza, že pomocou elixíru z mlieka a medu je možné významne predĺžiť život človeka.

– Rimania nakladali ulovené ryby do medu, aby sa pri prevoze nekazili.

– Medom a medovinou boli kŕmení bohovia na Olympe.

Z čoho teda vyberať?

 

 

Ako základné delenie možno med rozdeliť podľa pôvodu:

Kvetový: získaný z nektáru stromov a kvetov (svetlejšia farba)

Medovicový: inak tiež lesný (tmavšia farba), získaný z medovice na stromoch (sladkej šťavy, ktorú produkuje hmyz)

Podľa druhu:

Jednodruhové

Zmiešané

Podľa spôsobu získavania a neskoršej prezentácie:

– Vytočený; kusový; plástikový; lisovaný; filtrovaný; pastový

 

 

Na čo si dať pozor?

V predajniach musí byť vždy pri mede uvedená krajina pôvodu.

Niektorí výrobcovia a dovozcovia trochu alibisticky, ale v súlade s platnými predpismi, uvádzajú toto veľmi všeobecné označenie:

– Zmes medov z krajín EÚ

– Zmes medov z krajín mimo EÚ

– Zmes medov z krajín EÚ a z krajín mimo EÚ

Pozor, med patrí medzi najčastejšie falšované potraviny!

Tipy pre milovníkov medu

 

 

Pastový med

Veľmi nedocenený je tzv. „Pastový med“.

Do klasickej medovej hmoty je našľahaný vzduch, čím dôjde k väčšej kompaktnosti, med oproti obvyklej variante nesteká a tak sa táto jeho konzistencia stáva praktickejšou pri použití v kuchyni.

Jedinou estetickú nevýhodou je farba – po našľahaní má tento med farbu bielej pasty a stáva sa tak nezaslúžene pre mnohých konzumentov „podradnejším“.

Cukornatenie medu

 

 

Väčšina medov skôr alebo neskôr scukornatie.

Zo zlatisto-hnedej kvapaliny sa postupne stáva biela hmota a mnoho gazdiniek stráca k tomuto medu dôveru.

Opak je však pravdou!

Práve postupné cukornatenie medu je v drvivej väčšine prípadov známkou pravosti včelieho medu.

Po miernom zahriatí sa med premení na pôvodnú kvapalinu.

Med od včelára

 

 

V ideálnom prípade je najlepšie kupovať med priamo od včelára.

Tu je vždy najvyššia možná miera pravosti a čerstvosti produktu.

Naviac tu často možno zakúpiť aj iné včelie produkty.

Med ako darček

 

 

Darujte med!

Málokto vie, že pohárik kvalitného medu je ďaleko lepším aj zdraviu prospešnejším darčekom napr. k narodeninám, než formálna fľaša alkoholu alebo bonboniéra.

Užívajte kvalitný včelí med pravidelne. Je to chutná medicína, ktorá pôsobí preventívne, ale aj ako všeobecný liek v čisto prírodnej podobe. 

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie