Takto môžeme vyčistiť rúru bez hodín trápenia: Bez chémie, rozdiel vidíte hneď!

Hoci sú účinné aj silné čistiace a odmasťovacie prostriedky, oplatí sa hľadať riešenia bez chémie, keďže jedlu pripravovanému v rúre neublížia.

Nikomu nechýbajú hodiny utrpenia pri drhnutí rúry, preto sme pre vás zozbierali rôzne praktiky ktoré tento proces uľahčia.

 

 

4 osvedčené rady na dokonalé vyčistenie špinavej rúry podľa portálu sobors.

Tip č. 1: ocot a sóda bikarbóna

Postup:

O tejto kombinácii ste už určite počuli.

Ocot a sódu bikarbónu spolu zmiešame na hustú pastu.

 

 

Do zmesi namočíme špongiu a nanesieme ju na znečistené časti rúry.

Zmes jedlej sódy a octu funguje ako prírodný čistiaci prostriedok, ale je účinná v prípade menšieho znečistenia.

 

 

Pastu sa oplatí nechať na povrchu rúry 30-60 minút, aby mohla pôsobiť, čím dlhšie, tým lepšie.

Po uplynutí doby utrieme vnútro rúry teplou vodou a nakoniec prejdeme suchou kuchynskou utierkou.

 

 

Tip č.2

Postup:

Citrón sa oplatí použiť v prípade menšieho znečistenia, alebo ak z vašej rúry vychádza nepríjemný zápach.

Ohňovzdornú misku plnú citrónovej vody položíme na mriežku v rúre.

 

 

Potom rúru zohrejeme na miernom ohni na 100°C cca po dobu 30 minút.

Po uplynutí času rúru vypneme, misku vyberieme a vlažnú rúru utrieme utierkou.

 

 

V prípade potreby utierku namočíme v teplej citrónovej vode.

Nakoniec vnútro utrieme do sucha.

Táto metóda funguje aj s octovou vodou.

 

 

Tip č. 3: ocot a cukor

Postup:

Zmes z jablčného octu a cukru vyčistí aj vážnejšie ťažko odstrániteľné nečistoty.

Ak zvyšky jedla alebo tuk už vyschli, zapneme rúru, zohrejeme ju, potom vypneme.

Necháme trochu vychladnúť.

 

 

Zmes octu a cukru nanesieme na dvierka, vnútro a boky, necháme hodinu pôsobiť, potom špinu ľahko odstránime špongiou.

Dobrým riešením je aj natrieť touto zmesou studenú rúru, rozohriať ju, potom vypnúť, počkať kým vychladne a nakoniec vnútro utrieť suchou handričkou.

 

 

Tip č.4: salajka (špeciálny kypriaci prášok)

Postup:

Namiesto sódy bikarbóny môžeme použiť aj salajku.

Rozmiešame malé vrecko salajky v 1-2 decilitroch vody, aby sme vytvorili hustú pastu.

 

 

Pastu nanesieme na špongiu a vytrieme ňou rúru.

Necháme ju pôsobiť minimálne cez noc.

 

 

Na druhý deň rúru utrieme handričkou s teplou vodou a potom ju osušíme.

Tip pre veľmi znečistenú a mastnú rúru

Máme pre vás skvelý tip z portálu cpykami, ako vyčistiť rúru bez použitia škodlivej chémie!

 

 

Tento jednoduchý a rýchly spôsob sa vám určite bude pozdávať, pretože vďaka nemu vyčistíte rúru bez námahy hocikedy.

Rúra bude žiariť čistotou ako nová!

Potrebujeme:

ocot

vodu

sódu bikarbónu

Postup:

Pripravte si zapekaciu misu bez plastových rúčok alebo inú ohňu vzdornú nádobu, ktorú môžete bez obáv vložiť do rúry.

Do nej nasypte 80 g sódy bikarbóny a zalejte ju 50 – 70 ml vody.

Premiešajte.

 

 

Potom pridajte do nádoby trochu octu.

Všetko dobre premiešajte a počkajte, kým sa aktívna reakcia nezastaví (pri tej začne zmes peniť).

 

 

Keď sa sóda bikarbóna úplne rozpustí, vznikne vám pomerne tekutá hmota.

Tú nanášame na znečistené plochy buď pomocou hubky alebo na steny rúry aj pomocou fľaše s rozprašovačom.

 

 

Prípravok aplikujeme vo väčšom množstve najmä na veľmi znečistené plochy.

Potom necháme trochu zmesi aj v nádobe, ktorú vložíme do rúry.

Rúru vyhrejeme na 100 °C a necháme pôsobiť asi 1 hodinu. 

 

 

Po hodine prostriedok spôsobí, že sa nečistoty, aj mastné pripáleniny uvoľnia a veľmi jednoducho ich odstránite pomocou hubky. 

To je všetko, rúra je čistá, ako nová.

Tip redakcie:

Ak pripravujete jedlo, ktoré by mohlo vytiecť, oplatí sa vnútro rúry oblepiť alobalom, aby ste ju nemuseli čistiť neskôr.

Dobrým riešením je aj to, ak na dno rúry vložíte plech, ktorý zachytí prípadné odkvapkávanie – no treba myslieť aj na to, že odoberá aj časť tepla prichádzajúceho zospodu.

 

 

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie