Sušené jahodové stopky sú cennejšie ako samotné plody: Odkedy viem toto, používam ich celý rok – nepremeškajte príležitosť a odložte každú jednu!

Jahodová sezóna je úžasným obdobím v roku, kedy si naplno vychutnávame obľúbené recepty zo šťavnatých jahôd. Dnes vám však povieme niečo o tom, prečo by ste nikdy nemali vyhadzovať tieto zelené stopky z jahôd. Dajú sa totižto perfektne využiť a to v kuchyni a pre zdravie. 

Jahodová sezóna je úžasným obdobím v roku, kedy si naplno vychutnávame obľúbené recepty zo šťavnatých jahôd.

Dnes vám však povieme niečo o tom, prečo by ste nikdy nemali vyhadzovať tieto zelené stopky z jahôd.

Dajú sa totižto perfektne využiť a to v kuchyni a pre zdravie.

 

jahodové použitie

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Malé zelené stopky sa najčastejšie nechávajú vysušiť na voňavý jahodový čaj.

Nie je však len veľmi voňavý, ale má veľký potenciál aj v otázkach zdravia.

Bylinkári ho odporúčajú na prevenciu veľkého množstva ochorení a zmiernenie príznakov starnutia.

Pomáha pri zmiernení bolestivých príznakov dny.

Znižuje množstvo škodlivého cholesterolu v krvi.

Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení .

 

používanie jahodových chvostov

 

Má sťahujúci účinok vďaka vysokému obsahu tanínov.

Potláčajú príznaky stárnutia pokožky súvisiacim s vekom (rozdrvené stopky vo forme masky aplikujte na tvár na potlačenie príznakov stárnutia).

Dokonca aj v sezóne, jahody môžu len ťažko byť nazývané lacným produktom, a preto odporúčame využiť z nich všetko: zmraziť bobule a vysušiť jahodové stopky.

A teraz viac o tom, ako to urobiť, aby sa bobule nezmenili na nechutnú červenú kašu a stonky nestratili svoje liečivé vlastnosti .

 

ako urobiť jahody

 

Na začiatok starostlivo umyte bobule, zbavte ich všetkých nečistôt.

Zbavte sa poškodených alebo zhnitých bobúľ.

Potom jemne oddeľte stonku (môžete to urobiť s nožom alebo slamkou).

 

Život hacking jahody

 

Stopky rozprestrite na tanier, uterák alebo obrúsku.

Je veľmi dôležité, aby na ne nedopadalo priame slnečné svetlo.

Stonky sa vysušia rýchlo, za deň budú pripravené (musíte skladovať na tmavom a suchom mieste).

Hlavná vec – občas premiešajte a obráťte – tak urýchlite procese sušenia.

 

ako sušiť jahody

 

Teraz nechajte stopky sušiť a sústreďte sa na plody.

Umyté jahody dajte na uterák alebo papierový obrúsok a nechajte vyschnúť po dobu 15-20 minút .

Prebytočnú vlhkosť je potrebné odstrániť.

Osušené jahody preložte do čistej misky, zasypte niekoľkými lyžicami cukru a zľahka premiešajte, aby bola každá bobuľa obalená cukrom.

 

zber jahôd na zimu

 

Na zmrazenie použite plech alebo inú hlbokú nádobu.

Základom je, že jahody musia byť dokonale suché.

Rozložte jahody v cukre v jednej vrstve do vybranej nádoby tak, aby sa bobule nedotýkali.

V priebehu jednej alebo dvoch hodín úplne zamrznú, ale je veľmi dôležité, aby ste ich každú pol hodinu miešali, aby jahody neboli primrazené k povrchu (napríklad plechu na pečenie).

Zmrazené jahody preložíme do uzatvárateľného vrecka a skladujeme v chladničke.

 

ako zmraziť jahody

 

Takto zmrazené jahody si zachovajú svoju chuť aj krásnu vôňu a môžete ich rovno použiť.

Jahodové stopky – Ďalšie možnosti využitia

 

 

V profesionálnych kuchyniach jahodové stopky slúžia ako vynikajúce ochucovadlo a nie len to.

Práve v zelenej časti sa totiž koncentruje vôňa a sviežosť jahodového plodu.

Jahodové stopky sa jednoducho umyjú a pridajú na pekáč k mäsu alebo pečenej zelenine.

Po upečení majú jemne kyselkavé tóny a jedlám dodajú jedinečnú chuť.

 

 

Namiesto citrónových plátkov:

Nalejte do džbánu čistú vodu, nasypte do nej hrsť umytých jahodových stopiek a nechajte dobre vylúhovať.

Neuveríte, akú krásnu jahodovú vôňu a sviežu chuť bude vaša limonáda mať.

Môžete ju dochutiť medom, trstinovým cukrom alebo ďalším ovocím.

Je skutočne výborná!

 

 

Ochutený ocot: Je výborný na grilované ryby, mäso alebo na prípravu octových zálievok a dresingov do šalátu.

Stačí, ak umyté stopky naložíte do obyčajného octu a necháte niekoľko hodín odležať.

Alkohol s príchuťou jahôd:

Naložte stopky do obyčajnej vodky alebo iného alkoholu a nechajte niekoľko dní stáť.

 

 

Keď ho budete nalievať, všetci sa vás budú pýtať, ako je možné že drink vonia po jahodách.

Vedeli ste, že jahodové stopky obsahujú množstvo vitamínov a rovnako ako listová zelenina aj železo a ďalšie zdraviu prospešné látky?

Pridajte si ich do smoothie so špenátom alebo namiesto zelených byliniek.

Výslednému koktejlu pridá na chuti ale aj na zdraví!

 

 

Čaj a jahodové korenie: Ak stopky vysušíte, môžete si z nich pripraviť výborný čaj alebo jahodové korenie.

Na prípravu čaju potrebujeme 1 lyžičku sušených lístkov, ktorú zalejeme 1 šálkou vriacej vody, necháme lúhovať a aj v zime si môžeme užívať typicky letnú chuť a vôňu.

Jahodové korenie je skvelé do šalátov, mäsa, ale napríklad aj do koláčov, ktorým pridá krásnu vôňu.

Pridajte si ich do kúpeľa: Jahodový kúpeľ počas zimných mesiacov?

Prečo nie! Do kúpeľa si nasypte aj trochu sušených jahodových stopiek alebo zamrazených čerstvých stopiek.

Máte postarané o ten najvoňavejší relaxačný zážitok!

Foto: pixabay
Foto: pixabay