CESNAK mi takto vydrží na celý rok: Nehnije, nescvrkne sa, ani neklíči!

Keď cesnak skladujete v chladničke, môže začať vysychať, hniť alebo klíčiť. 

Už pri jeho kúpe dbajte na to, aby bol cesnak pevný a zdravý. 

Tento spôsob skladovania vám zabezpečí, že cesnak vydrží dlho čerstvý. 

 

 

Postupujte podľa tohto odporúčania z YouTube kanála come cucinare.

Trik s čiernym vreckom, soľou a zázvorom

Potrebujeme:

čierne igelitové vrecko

papierovú utierku

2 PL soli

kúsok zázvoru

gumičku

Postup:

Cesnak si vložíme do igelitového vrecka.

 

 

Na papierovú utierku si nasypeme soľ. 

Zázvor si nakrájame na plátky a tie položíme na soľ v utierke.

 

 

Teraz utierku zabalíme a zagumičkujeme. 

Takto pripravenú utierku vložíme k cesnaku do vrecka. 

Vrecko pevne zviažte a odložte na suché miesto. 

V tejto forme vám cesnak vydrží čerstvý aj celý rok. 

Zázvor má silnú korenistú chuť, ktorá dokáže zabíjať baktérie. 

Soľ zase absorbuje vlhkosť. 

Čierne vrecko blokuje svetlo a zabraňuje klíčeniu. 

Trik s cigaretami

 

 

Nikotín v cigaretách má absorpčnú funkciu, ktorá dokáže cesnak udržať v suchom prostredí.

Cesnak vložte do igelitového vrecka a vložte k nemu 2 cigarety. 

Uchovávajte v chladničke pri teplote do 5 °C.

Papierová utierka a sóda bikarbóna

 

 

Rozložte si papierovú utierku a nasypte na ňu trochu sódy bikarbóny. 

Následne na ňu nasypte asi lyžicu sypaného čaju.

Čaj obsahuje polyfenoly, ktoré zabraňujú klíčeniu cesnaku.

Čajové lístky dokážu účinne absorbovať pachy, aj vlhkosť.

Vrecko s cesnakom zaveste na dobre vetranom mieste a cesnak vám vydrží čerstvý minimálne 6 mesiacov. 

Ryža

 

 

Ryžu si nasypte do misky a vložte do nej cesnak tak, aby bol v ryži úplne zahrabaný.

Takto je cesnak v suchu a nemusíte sa báť, že by začal klíčiť alebo plesnivieť. 

Skladovanie v zaváraninovom pohári

 

 

Cesnak tiež môžete rozobrať na jednotlivé strúčiky, ktoré následne vložte do čistého a suchého zaváraninového pohára. 

Viečko dôkladne uzavrite a poháre odložte na suché a tmavé miesto.

Ďalšia metóda

Cesnak, podobne ako bylinky, nestráca po zmrazení svoje priaznivé vlastnosti, vôňu a chuť.

Naopak, vďaka nízkej teplote ich budete môcť dlhodobo zachovať.

Hlavnou podmienkou je cesnak na zmrazenie pripraviť a potom obdobie jeho čerstvosti môžete skutočne predĺžiť až do ďalšieho zberu.

Na tento účel je najlepšie použiť čerstvé hlávky (také, ktoré boli samozrejme po vybratí z pôdy dostatočne vysušené).

Rozhodne sa nepokúšajte zmraziť nahnitý či poškodený cesnak – hrozí, že by nakazil aj ostatné vaše zásoby.

Ako pripraviť cesnak na zmrazenie

Celé hlávky

Vezmite si plastovú fóliu a zabalte do nej každú neošúpanú hlávku cesnaku.

Takýto jednoduchý trik im pomôže udržať čerstvosť, vôňu aj šťavnatosť a  po rozmrazení je hlávka ako úplne čerstvá.

Celé ošúpané strúčiky

 

Ošúpte strúčiky a dajte ich do uzatvárateľných plastových vreciek, určených do mrazničky.

Pred použitím ich nemusíte ani rozmraziť, ale okamžite pridajte do jedál.

Pretlačený alebo najemno nasekaný cesnak

 

Cesnak ošúpte, nakrájajte alebo pretlačte cez lis a výslednú hmotu rozložte do formy na ľad.

Nechajte ho úplne stuhnúť a potom ho vyklopte do nádoby alebo sáčkov (uzatvárateľných).

Takýto mrazený cesnak je vhodné do polievok, šalátov a dressingov.

 

Teraz už poznáte 5 efektívnych spôsobov skladovania cesnaku. 

Veríme, že pre vás boli tieto rady užitočné.

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu TU.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie