plny-hrniec_transparent_negativ.png

V tejto zmesi obalím zemiaky a vložím ich do vrecka na pečenie: Príloha na špičkovej úrovni!

Zemiaky ako doplnok jedál väčšinou zanedbávame.

 

 

Ale s týmto receptom, či už je to doplnok alebo nie, táto najobľúbenejšia zelenina získava novú tvár.

Príprava je jednoduchá ako obvykle.

Výnimočný recept na lahodné pečené zemiaky z portálu smakosze.

Porekadlo našich babičiek „zjedzte aspoň mäso, zemiaky môžete nechať“ tu dostáva úplne nový kontext.

 

 

Je ťažké odolať týmto zlatým polovičkám zemiakov pečených v bylinkovej marináde na špeciálny spôsob.

A je dobré, že sa im ťažko odoláva.

Zemiaky nie sú len sýtym doplnkom pokrmov, ale sú aj veľmi zdravé.

Vitamíny, draslík, vápnik a železo podporujú fungovanie organizmu a krémová lahodná chuť je potešením pre maškrtné jazýčky.

 

 

Dôležité je, aby neboli príliš kalorické.

Na to však pomáha pečenie.

Zemiaky sú potom chutné ako vyprážané, ale oveľa ľahšie.

Zmyslom tohto receptu nie je zmes korenia, pretože ju môže vyskúšať každý.

Je to metóda pečenia zemiakov vo vrecku.

Túto metódu nepoužívame na pečenie zeleniny každý deň, ale stojí za to ju vyskúšať – výsledky sú úžasné.

 

Na pečené zemiaky potrebujeme:

(na 1-2 kg zemiakov)

2-3 PL olivového oleja

1 ČL soli

 

2 strúčiky cesnaku (rozdrvené a na drobno nasekané)

1 ČL sušeného tymianu

1 ČL pikantnej, sladkej alebo miešanej papriky

1 ČL provensálskych bylín

vetvičku tymianu

 

Postup:

V závislosti od veľkosti ošúpeme zemiaky alebo ošúpeme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny.

Opláchneme a vložíme do misky.

Do malej uzatvárateľnej nádoby nalejeme olivový olej a pridáme všetky koreniny.

 

 

Zatvoríme a dôkladne pretrepeme, aby sa marináda dobre premiešala.

Nakrájané zemiaky zalejeme marinádou a dôkladne premiešame, aby pokryla všetky kúsky.

Vrecko na pečenie zviažeme na jednej strane a vložíme zemiaky.

 

 

Potom vrecko zviažeme aj z druhej strany.

Vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme asi 40 minút pri teplote 180°C, kým zemiaky nezhnednú.

Tieto lahodné zemiaky môžeme upiecť aj v alobale.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes