Tvarohové šišky sú asi najlepšie slávnostné sladkosti a myslím si, že porazia aj všetky ostatné šišky a fánky.
Recept je jednoduchý a moja kamarátka cukrárka mi prezradila tajomstvo dokonale nadýchaných, ľahkých šišiek.
Základom je samozrejme správny tvaroh a tiež… vodka.
Fantastický recept na neodolateľne chutné chrumkavé tvarohové šišky z portálu haps.
Naša kamarátka, ktorá pracuje v cukrárni už takmer štyridsať rokov, nám občas prezradí nejaký super spôsob alebo cukrársky trik.
Nedávno sme sa jej pýtali na tvarohové šišky, ako ich robí také jemné a chutné, že na ne stoja dlhé rady.
Na prípravu potrebujeme polotučný tvaroh.
Taktiež pridanie vodky alebo liehoviny, aby krúžky nepili olej počas vysmážania.
Na tvarohové šišky potrebujeme:
500 g polotučného tvarohu
100 g kryštálového cukru
100 g hladkej múky (najlepšie koláčovej)
250 g kyslej smotany
2 plné ČL vanilkového cukru
4 žĺtky
1,5 ČL sódy bikarbóny
rastlinný olej na vysmážanie
práškový cukor na ozdobu
Postup:
Začneme vyšľahaním tvarohu.
Môžeme to urobiť s mixérom alebo v kuchynskom robote.
Potom ho preložíme do misky.
Na dosku vysypeme múku.
Pridáme cukor a sódu bikarbónu.
Nakoniec pridáme vanilkový cukor a premiešame.
Potom pridáme tvaroh, žĺtky a smotanu.
Všetko spolu prudko premiešame.
Cesto zľahka poprášime múkou.
Rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm.
Potom pomocou pohár a panáka vykrajujeme šišky.
Vo veľkom širokom hrnci rozohrejeme olej na vyprážanie a pridáme pohár vodky alebo liehu.
Keď je olej veľmi horúci, po dávkach pridávame šišky.
Smažíme ich z oboch strán, kým nedosiahnu chutnú zlatistú farbu.
Posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!