Naša starká dávala do skrine vždy vrecúško s jablkovými šupkami: Keď som zistila, na čo je to dobré, vrecko nechýba ani v jednej mojej skrini!

Ak pri príprave jablkových dobrôt zvyknete odstraňovať šupku z jabĺk, určite ju len tak nevyhadzujte. Máme pre vás zopár vychytávok, ktoré poznali a používali už naše babičky. Perfektne sa vám budú hodiť aj dnes.

Trik našich babičiek, pre voňavé prádlo

Naša babička to robila celé roky – vzala vrecúško, naplnila ho šupkami a vložila do skrine.  My sme dlho nevedeli, aký je účel tejto metódy. Jablkové šupky spôsobia, že čisté prádlo vydrží dlho voňavé a to aj bez toho, aby ste potrebovali chémiu v podobe aviváže. Dôkazom pre nás bolo, že v skrini u starkej to vždy voňalo sviežou a ľahkou vôňou. A pritom nikdy aviváž nepoužívala. Ak teda chcete, aby bielizeň dlho voňala a v skrini vám šaty nezatuchli, vyskúšajte tento starý trik.

Hanka G.

Domáci jablčný ocot – Bomba pre zdravie

Domáci jablčný ocot

Určite viete, aký skvelý pomocník, je jablčný ocot v domácnosti. Spoľahlivo dokáže poraziť burinu,pomôže pri bolesti hrdla a je skvelou kúrou na unavené a popraskané nohy. To však rozhodne nie je všetko, čo táto ingrediencia dokáže. Jablčný ocot je samozrejme drahší ako klasický biely destilovaný ocot. Vedeli ste však, že si ho môžete vyrobiť doma a to celkom zadarmo? Ba čo viac, pri jeho výrobe môžete môžete skvele zužitkovať zvyšky z jabĺk ako šupky či odrezky. Vyrobte si kvalitný domáci jablčný ocot, ktorý budete mať doma vždy poruke.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Prevarenú ochladenú vodu

Cukor

Jablká

Postup:

Jablká umyjeme a nakrájame na kúsky – použijeme aj ohryzky a šupky. Dobrým nápadom je použiť odpad z jabĺk – šupky a zvyšky, ktoré nespracujeme napríklad pri príprave jablkových koláčikov. K jablkám pridáme cukor tak, že by mal predstavovať desatinu hmotnosti jabĺk (na 1 kg jabĺk 10 g cukru).

Cukor je nevyhnutnou súčasťou procesu fermentácie – kvasenia. Nádobu potom naplníme vodou, prikryjeme gázou a necháme odležať pri izbovej teplote cca 20 stupňov. Po 7-10 dňoch sa začne z nádoby uvoľňovať kyslý zápach. Ten sa bude stupňovať a preto je dobré mať nádobu v inej miestnosti, ako v kuchyni. Po približne mesiaci bude ocot pripravený – jeho chuť môžete priebežne testovať.

Kvapalinu scedíme cez gázu a skladujte v uzatvárateľných sterilizovaných sklenených nádobách.

Odstráni pripálené zvyšky a škvrny z hliníkového riadu

Dáme ich na do nádoby, zalejeme vodou a privedieme do varu. Necháme odstáť asi 30 minút – kyselina v jablko šupky pomáha odstrániť škvrny z hliníkového riadu.

Nakrájajte ich nadrobno a vmiešajte do cesta

Nakrájajte šupky nadrobno a vmiešajte do cesta na palacinky, šišky alebo lievance. Takto dodáte dezertom extra jemnú chuť a zvýšite v nich obsah vlákniny, ktorá je veľmi prospešná najmä pre zdravie tráviacej sústavy.

Výborný čaj

Šupky nechajte usušiť, pomeľte a používajte na prípravu voňavučkého jablkového čaju. Pár kvapiek citrónu a máte dokonalý nápoj na zimné dni. Jablkový čaj má však veľa pozitívnych účinkov nielen na naše zdravie a krásu (pomáha pri liečbe reumatizmu, problémami s pečeňou a ľadvinami, upokojuje).

Záchránia presolenú polievku

Ak sa vám zdá, že ste presolili polievku. Vezmite pár jablkových šupiek a 7-10 minút ich povarte v poleivke. Potom vyberte a polievka bude akurát slaná. Šupky nadbytočnú soľ pohltia.

Témy:


Pridajte svoj komentár