Nechávate MED takto? Chyba, ktorú robí každý druhý. Med sa stáva bezcenným!

Pravý med je nenahraditeľné prírodné sladidlo.

 

 

Je to skutočná pokladnica vitamínov a mikroelementov, ktoré sú pre telo cenné.

Bohužiaľ, v dôsledku nesprávneho skladovania môžu byť vlastnosti tohto produktu nenávratne stratené.

 

 

Portál newsy.gotujmy prezradil, na čo si dať pri skladovaní medu pozor.

Med je pochúťka, ktorá sa hodí nielen na natieranie na chlieb.

Je dokonalým doplnkom sladkých raňajok, ako sú ovsené vločky, proso, jogurt s ovocím a orechmi, ale aj francúzske toasty.

 

 

Používa sa aj na prípravu omáčok, mäsových marinád a koláčov.

Je cenený pre svoju sladkú, výraznú chuť, ako aj priaznivý vplyv na stav tela.

Pri akej teplote by sa mal med skladovať?

 

 

Základom správneho skladovania medu sú vhodné tepelné podmienky.

Tento produkt sa cíti najlepšie pri teplotách 8-18 °C. 

Takáto teplota mu umožňuje zachovať si svoju plnú hodnotu, ako aj primeranú konzistenciu.

 

 

Ak je však teplota príliš nízka, med stvrdne ako kameň.

Na druhej strane, ak je teplota príliš vysoká, stratí svoje liečivé vlastnosti.

Tomuto sa preto treba striktne vyhýbať.

Kde skladovať med doma?

 

 

Vzhľadom na teplotné podmienky týkajúce sa skladovania by sa med nemal uchovávať v chladničke alebo v blízkosti zdrojov tepla, ako je radiátor alebo sporák.

Tento výrobok je preto najlepšie uchovávať na suchých, chladných a zatienených miestach, ako je špajza alebo tmavá skriňa.

Pevne uzavreté sklenené nádoby a porcelánové nádoby sú vhodnými nádobami na uchovávanie tohto cenného produktu.

V jeho prípade zabudnite na plastové obaly.

Ako dlho možno med skladovať?

 

 

Med, ktorý bol nazbieraný v správnom čase a skladovaný v tesne uzavretých nádobách a v optimálnych podmienkach – môže zostať na policiach takmer… navždy.

Prírodný med v skutočnosti nemá dátum spotreby.

Pripomína nám to staroveký Egypt, kde sa údajne v hrobkách nachádzal skryštalizovaný med, ktorý si nielenže zachoval chuť a vôňu, ale bol stále vhodný na konzumáciu.

Ako spoznať kvasený med?

 

 

Správne nazberaný a skladovaný med by sa nemal pokaziť.

Ak však nie je splnený jeden z týchto faktorov, produkt stráca svoju hodnotu alebo podlieha fermentácii.

Fermentovaný med je výsledkom príliš skorého zberu, ako aj vnášania vlhkosti a baktérií do neho, napríklad naberaním olízanou lyžičkou.

Ako spoznať, že s medom niečo nie je v poriadku?

 

 

Proces začína zmenou chuti, ktorá má pod vplyvom kvasiniek mierne pivnú vôňu.

Mení sa aj farba medu a na jeho povrchu sa objavuje niečo ako pena s vôňou droždia.

Tento med je vhodný len na domáce tinktúry.

Ako rozoznať pravý med od falošného

 

 

To, ako môžete poľahky rozoznať poctivý domáci med od falošného, ktorý má od pravého medu skutočne ďaleko, vedia najlepšie včelári. Opýtali sme sa preto priamo Filipa Grgulu, ako na to!

Jednoduchá rada

Či je med pravý alebo falošný, si môžete všimnúť už v obchode.

„V prvom rade je potrebné poriadne si preštudovať etiketu. Ak je na etikete nápis ´zmes medov EÚ a mimo EÚ´, tak ide o zmes, ktorej kvalitu vám nikto nevie garantovať. Samozrejme, ak aj med nie je zo Slovenska, neznamená to, že nemôže byť kvalitný, ale vždy by ste sa mali vedieť cez kontakt dopátrať k pôvodu medu. Ak chcete mať istotu a mať doma poctivý med, tak na etikete hľadajte meno, adresu a kontaktné údaje firmy, resp. včelára. A potom je to už iba o dôvere medzi vami a včelárom, resp. firmou, od ktorej med kupujete,“ poradil pre Dobré noviny Filip Grgula.

 

 

Znaky pravého medu

Pravý med sa od nepravého líši aj v jeho znakoch.

„Náznakom pravosti medu môže tiež byť tzv. kryštalizácia medu v pohároch – zmiešané kvetové medy, repkový, ďatelinový či slnečnicový med kryštalizujú veľmi rýchlo, aj v priebehu niekoľkých desiatok dní, či pár týždňov. Ale pozor, napríklad agátový med kryštalizuje veľmi pomaly, niekedy mu to trvá až rok,“ prezradil nám Filip Grgula. Možno ste už dokonca počuli aj o vzduchovej bubline v mede, ktorá by mala odlíšiť jeho pravosť, ale pán Grgula tvrdí niečo iné.

„Pohybom bubliny v mede by som sa príliš neorientoval, lebo veľmi záleží od obsahu vody v mede a tiež od okolitej teploty – ak pozeráte rýchlosť pohybu vzduchovej bubliny toho istého medu v lete, tak sa vám bude zdať med príliš riedky a naopak, v zime na trhu krásne hustý. Najlepšou radou je dôvera vo vášho včelára,“ dodal.

 

 

Ako by mal vyzerať?

„Agátový med je krásne číry, takmer priesvitný s veľmi jemnou chuťou. Repkový, najmä keď je v krémovej forme, vyzerá na prvý pohľad takmer ako bravčová masť, ale má úžasne jemnú lahodnú chuť. Slnečnicový med má oranžové sfarbenie a jemne štipľavú dochuť. Lesné a medovicové medy majú výrazné chute, až takmer dohorka,“ povedal pre Dobré noviny na slovo vzatý odborník.

 

 

Vyhnite sa chybám pri skladovaní

Ak vám robí vrásky na čele to, že vám nevydrží tá chuť medu, kvôli ktorej ste si ho kúpili, možno robíte chybu pri jeho skladovaní. Tu by ste sa mali držať určitých zásad, ktoré vám s týmto problémom pomôžu najlepšie.

„Aby ste zachovali chuť a kvalitu medu, je potrebné med skladovať v dobre uzavretej nádobe a na tmavom mieste. Kryštalizácia medu je jeho prirodzená vlastnosť a znak pravosti medu. Ak potrebujete med zase stekutiť, tak ho stačí ponoriť do teplého vodného kúpeľa,“ vyjadril sa Filip Grgula z medového obchodu CeraMel.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie