Máte radi orechy? 11 najlepších receptov na dezerty z vlašských orechov!

Orechy patria medzi jednu z najobľúbenejších a najviac používaných surovín v našich domácnostiach. Sú plné vitamínov, živín a chutia vynikajúco, preto sú dezerty z nich právom považované za tie najlepšie. Ochutnajte každý jeden, sú výborné!

Orechy patria medzi jednu z najobľúbenejších a najviac používaných surovín v našich domácnostiach. Sú plné vitamínov, živín a chutia vynikajúco, preto sú dezerty z nich právom považované za tie najlepšie. Ochutnajte každý jeden, sú výborné!

Orechové hniezda

Potrebujeme:

200 ml vody

200 g práškového cukru

150 g margarínu/masla

100 g horkej čokolády

...

150 g mletých vlašských orechov

250 g drvených maslových sušienok/piškót

Na obaľovanie:

Mleté orechy

Na plenenie:

Nutellu

Postup:

Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.

Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.

Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.

Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.

gjMôžeme podávať okamžite.

Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.

Fenomenálny orechový zákusok Mozartove kocky

Fenomenálny orechový zákusok „Mozartove kocky“!

Potrebujeme:

5 ks vajec

150 g kryštálového cukru

160 g polohrubej múky

1 bal. prášku do pečiva

200 ml oleja

150 g mletých vlašských orechov

Na krém:

500 ml mlieka

150 g kr. cukru

2 lyžice Gustina (kukuričného škrobu)

2 bal. zlatého klasu

250 g masla

Na vrch:

Mleté orechy alebo čokoládovú polevu

Postup:

Vajíčka spolu s cukrom ušľaháme do peny, postupne za stáleho šľahania pridáme olej, múku, prášok do pečiva a nakoniec aj orechy. Cesto navrstvíme na hlbší plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Keď cesto v rúre začne stúpať, znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme 20-25 minút.

Cesto necháme vychladnúť a následnej prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Získame tak dva pláty cesta.

Z mlieka, pudingových práškov a škrobu uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo ušľaháme do peny a vmiešame do vychladnutého pudingu.

½ krému navrstvíme na 1 plát cesta, prikryjeme druhým plátom a potrieme zvyšným krémom. Nakoniec posypeme mletými orechmi alebo potrieť rozpustenou čokoládou.

Nakrájame na kocky a môžeme podávať.

5-minútový orechový zákusok bez múky a oleja

5-minútový orechový koláč bez múky a oleja!

Potrebujeme:

3 vajcia

200 g mletých lieskových alebo vlašských orechov

1 lyžičku prášku do pečiva

80 g kryštálového cukru

Krém (podľa chuti):

Karamelové alebo obyčajné Salko

Karamelový puding (puding. prášok, cukor, 450 ml mlieka)

Môžete zvoliť aj náplň z kyslej smotany, jogurtu alebo rozpustenej čokolády či džemu

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame a cesto nalejme do malej formy vystlanej papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 20 minút – alebo kým cesto nie ej dostatočne upečené – test špáradlom. Po upečení koláč rozkrojíme a naplníme ľubovolným krémom, prípadne len potrieme džemom alebo čokoládou a môžeme podávať! :-)

Poznámka: koláč sa dá upiecť aj v mikrovlnke. Použite formu do mikrovnky s objemom 1 liter a pečte pri výkone 900 W 5 minút.

Zmiešaný orechový koláč

Najjednoduchší orechový koláč: Stačí všetko zmiešať, vyliať na plech a máte hotovo!

Potrebujeme:

400 g haldkej múky

200 g kryštálového cukru

1 bal. prášku do epčiva

2 lyžice nesladeného kakaového prášku

250 g masla

2 vajcia

300 ml mlieka

100 g vlašských orechov

2 jablká – ošúpané a nakrájané na kúsky

Postup:

Všetky suroviny – okrem orechov a jabĺk zmiešame v miske a vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na vrch uložíme kúsky jabĺk a orechy – jemne vtlačíme do cesto.

Ak chcete ešte lenivejšiu verziu – orechy aj jablká jednoducho vmiešajte do cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 30 minút.

Nepečený čokoládovo-orechový dezert

Nepečený čokoládovo-orechový dezert

Potrebujeme:

400 g mliečnej čokolády

250 g sušienok nalámaných na menšie kúsky

150 ml 33% smotany na šľahanie

150 g nadrobno nasekaných orechov

Postup:

Pripravíme si plech na pečenie (17 x 30 cm), ktorý vystelieme papierom na pečenie. Na plech nasypeme sušienky spolu s orechmi.

Čokoládu nalámeme na kúsky a roztopíme vo vodnom kúpeli spolu so smotanou.

Čokoládovú zmes necháme chvíľku vychladnúť a vylejeme na sušienkovo-orechovú zmes.

Vložíme do chladničky stuhnúť na 2-3 hodiny.

Dokonalý francúzsky krémeš

Dokonalý francúzsky krémeš s orechmi a vanilkovým krémom: Delikatesa, po ktorej si oblížete všetky prsty!

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

100 g práškového cukru

1 lyžicu medu

100 g masla

2 vajcia

1 lyžičku jedlej sódy

Na náplň:

6 vajec

150 g kr. cukru

3 lyžice vody

50 ml slnečnicového oleja

150 g polohrubej múky

½ bal. prášku do pečiva

150 g mletých orechov

Krém:

3 žĺtky

2 bal. vanilkového pudingu

100 g kr. cukru

70 ml mlieka

120 g práškovéhoc ukru

250 g masla alebo margarínu

Postup:

Rúru nastavíme na 190 stupňov. Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujeme tuhšie cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice a obe rozvaľkáme na tenký plát. Každý plát upečieme na obrátenom plechu s rozmermi 30×38 cm každý 6-7 minút.

Žĺtky ušľaháme s 100 g cukru do peny, pridáme vodu, olej a nakoniec aj vlašské orechy. Bielky ušľaháme na tuhý sneh so zvyšným cukrom. Sneh premiešame do žĺtkovej hmoty. Navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.

Žĺtky zmiešame s kr. cukrom a postupne do nej vmiešame mlieko s rozmiešanými pudingovými práškami. Preložíme na slabý plameň a za stáleho miešania varíme, kým krém nezhustne. Potom zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému vmiešame zmäknuté maslo ušľahané s práškovým cukrom.

Na prvý plát cesta navrstvíme ½ pudingového krému, na krém uložíme orechový plát, zvyšný plát a druhú polovicu cesta. Poprášime práškovým cukrom a môžeme podávať.

Orechová torta nad tortami

Torta nad tortami: Najlepší sladký dezert, proti ktorému nemajú šancu ani najdrahšie dezerty z cukrárne!

Potrebujeme:

Na cesto:

3 x 5 bielkov

3 x 10 lyžíc práškového cukru

5 x 3 lyžice mletých orechov

3 x 2 lyžice hladkej múky

Na krém:

1 l mlieka

15 žĺtkov

10 lyžíc kr. cukru

9 lyžíc polohrubej múky

250 g práškového cukru

250 g masla

150 g mletých orechov + trochu mlieka na orechy

200 g horkej čokolády

1 bal. pudingu bez varenia

250 ml mlieka

300 ml smotany na šľahanie + 1 stužovač

Postup:

Upečieme si tri pláty cesta. Na každé ušľaháme 5 bielkov s 10 lyžicami práškového cukru. Do zmesi postupne pridáme 3 lyžice orechov zmiešaných s 2 lyžice múky. Premiešame, zmes navrstvíme na pelch s rozmermi 32 x 32 cm a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Takto pokračujeme pri každom pláte cesta.

Teraz si pripravíme náplň. 7 žĺtkov zmiešame s 10 lyžami kr. cukru a 9 lyžicami múky. Preložíme do hrnca s hrubším dnom a uvaríme za stáleho miešania hustý krém. Zvyšné žĺtky ušľaháme s práškovým cukrom vo vodnom kúpeli tak, aby nám vznikla hustá pena. Potom zložíme z plameňa a šľaháme, kým krém nevychladne. Postupne doň vmiešame aj zmäknuté maslo. Potom oba žĺtkové krémy spojíme.

Krém rozdelíme na 3 diely – do jednej vmiešame orechy zmiešané s trochou mlieka (na kašovitú zmes). Do druhej časti vmiešame rozpustenú čokoládu a tretiu necháme tak, ako je.

Puding bez varenia nasypeme do mlieka a ušľaháme. Smotanu na šľahanie tiež ušľaháme na tuhú šľahačku spolu so stužovačom a obe zmesi premiešame.

Teraz môžeme začať vrstviť – plát cesta, šľahačkový krém, čokoládový krém, cesto, šľahačkový krém, svetlý krém a nakoniec cesto, šľahačkový krém a orechový krém. Vrch môžeme ozdobiť šľahačkou alebo čokoládovou polevou.

Necháme vychladiť a môžeme podávať.

Orechovo-medové hniezda

Medovo-orechové slimáky so škoricou a výbornou náplňou: Kto neochutná, môže ľutovať, sú výborné!

Potrebujeme:

5 vajec

1 lyžicu medu

1 šálku polohrubej múky

1 lyžičku prášku do pečiva

½ šálky kr. cukru

Vanilkovú arómu

Na krém:

1 plechovku karamelového Salka

Na vrch:

Mleté orechy zmiešané s mletou škoricou

Postup:

Rúru zapneme na 180 stupňov a plech vystelieme mastným papierom na pečenie.

Vajcia ušľaháme s cukrom do peny. Vmiešame med a postupne pridávame preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoneic primiešame aj vanilku.

Cesto rovnomerne navrstvíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 10-15 stupňov.

Upečený plát potrieme karamelovým salkom (aby bolo ešte hustejšie, môžete ho ušľahať s maslom – cca 150 g masla) Časť krému odložíme bokom. Cesto pevne zrolujeme a vrch potrieme zvyšným salkom. Nakrájame na menšie kúsky (pásiky) a tie obalíme v zmesi orechov a škorice. Ak chcete , aby boli orechy ešte chutnejšie, krátko ich opražte na suchej panvici. Budú voňavejšie a omnoho chutnejšie.

Šialene chutné orechové rezy

Šialene chutné orechové rezy s maslovým krémom: Zo slávnostného stola zmiznú ako prvé!

Potrebujeme:

6 vajec

140 g kr. cukru

140 g mletých orechov

1 a 1/2 lyžice hladkej múky

1 bal. prášku do pečiva

1-2 lyžičky rumu

Krém:

250 g masla

2 žĺtky

200 g práškového cukru

1 bal. vanilkového cukru

6 lyžičiek instantnej kávy

3 lyžice mlieka

150 g orechov nasekaných nadrobno

Na vrch:

150-200 g tmavej čokolády

1 lyžičku masla

Postup:

Bielky ušľaháme do peny. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny a postupne pridáme múku s práškom do pečiva a rum. Obe hmoty zmiešame a nakoniec opatrne primiešame aj orechy. Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je zlatisté.

Žĺtky zmiešame s cukrom, preložíme na vodný kúpeľ a ušľaháme do hustej peny (15-20 minút). Zložíme z kúpeľa a stále šľaháme, kým krém nevychladne. Vanilkový cukor zmiešame s mliekom a instatntnou kávou. Zmes primiešame do žĺtkového krému.

V samostatnej miske našľaháme maslo a postupne, za stáleho šľahania, ho po lyžičkách ho vmiešame do žĺtkového krému. Nakoniec primiešame orechy.

Krém navrstvíme na vychladnuté cesto a vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Potom jednoducho nanesieme na povrch krému polevu, ktorú pripravíme z čokolády a masla (rozpustíme v mikrovlnke alebo vodnom kúpeli). Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Populárny orechový zákusok

Populárne orechové rezy na sviatočný stôl: Vynikajúce a jednoduché!

Potrebujeme:

5 vajec

150 g mletých orechov

150 g práškového cukru

200 g polohrubej múky

100 ml vlažného mlieka

1 bal. kypriaceho prášku

100 ml oleja

Pár kvapiek rumu na upečené cesto

Na krém:

1-2 lyžice rumu

750 ml mlieka

2 bal. vanilkového pudingu

2 lyžice rumu

250 g masla

150-200 g práškového cukru

2 lyžice polohrubej múky

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom do penovej, svetlej hmoty. Pridáme mlieko, olej a postupne aj sypké prísady (múku, orechy aj prášok do pečiva).

Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný múkou a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút – cesto otestujeme špáradlom a keď je upečené, necháme vychladnúť.

Z pudingových práškov, múky a mlieka uvaríme puding, zložíme z plameňa a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom do nadýchanej hmoty. Do maslovej zmesi pridáme aj rum a postupne j vmiešavame do vychaldntého pudingu.

Cesto pokvapkáme rumom rozkrojíme na polovicu a jeden plát cesta potrieme ½ krému. Prikryjeme druhým plátom a opäť naň navrstvíme zvyšný krém. Nakoniec posypeme nadrobno nasekanými orechmi a necháme celkom vychladnúť.

Orechové rezy z minerálky

Bez jediného vajíčka: Orechové rezy z minerálky zachutia každému!

Potrebujeme:

100 g kryštálového cukru

100 g nadrobno nasekaných orechové1 bal. prášku do pčiva

250 ml perlivej minerálky

150 g hladkej múky

7 lyžíc uvarenej a vychladnutej kávy alebo ovocného džúsu

Krém:

300 ml smotany na šľahanie

1 lyžicu práškového cukru

Strúhanú kôru z 1 pomaranča

Stužovač do šľahačky

100 g nadrobno nasekaných vlašských orechov

Postup:

Cukor zmiešame s minerálnou vodou. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Do tejto zmesi pridáme múku s práškom do pečiva, orechy a vymiešame jednotnú zmes.

Formu na pečenie 25×35 cm vyložíme papierom na pečenie, navrstvíme na ňu cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov približne 25 minút.

Upečené cesto odstránime z papiera na pečenie a popicháme vidličkou a zalejeme šťavou alebo kávou. Cesto necháme úplne vychladnúť.

Smotanu s cukrom a stužovačom ušľaháme na tuhú šľahačku.

Nakoniec posypeme zmesou orechov a pomarančovej kôry. Podávame vychaldené.