Keď uvidíte, že cibuľa vyzerá takto, hneď zbierajte: Toto je znakom, že je najzdravšia a najdlhšie vám vydrží!

Perfektná pomôcka pri zbere cibule. Vydrží vám až do ďalšej úrody.

Skúseným záhradkárom stačí jediný pohľad a vedia, že je ten správny čas zberu cibule. Nie každý však túto múdrosť „v oku“ a potrebuje pri určení správneho času na zber, poznať niektoré hlavné zásady. Ak ich včas spoznáte a zeleninu z pôdy vyberiete a správne uskladníte, máte tú najzdravšiu domácu cibuľu, ktorá vám vydrží až do ďalšej úrody.

Ako spoznám, že už je čas?

Ak chcete, aby cibuľa vydržala čo najdlhšie, musíte ju včas pozberať. Spoľahlivým znakom, podľa ktorého pripravenosť cibule na zber spoznáme, je zasychanie vňate v krčku. Listy postupne žltnú, ovísajú a keď je polovica vňate porastu poľahnutá a rastliny majú zatiahnutý kŕčik, treba ich čo najskôr pozberať. To je zároveň znakom, že koreň je v najlepšej kondícií, má v sebe najviac živín a je najzdravší. Ak by ste ho v tejto fáze nechali dlho ležať ľadom, prospešné látky bude cibuľa strácať a bude sa meniť aj kvalita plodu – koreň začne mäknúť a hrozí hniloba. Keď cibuľu vyberiete v tejto fáze a necháte správne vysušiť, máte istotu, že vám vydrží najdlhšie.

Počas suchého počasia ju necháme v radoch na hriadke niekoľko dní, aby sa presušila. Potom ju zbavíme uschnutej vňate a korienkov a zeminy z plodu. Cibuľu dôkladne pretriedime, nahnité a poškodené plody musíme oddeliť od zdravých čo najskôr.  Ak hrozí, že cibuľa na riadku by zvlhla, ideálna na sušenie je napríklad takáto jednoduchá konštrukcia.

Tip od skúseného záhradkára

„Vyčkajte, kým sa väčšina stoniek nezačne ohýbať a klesať k zemi – na pohľad budú vyzerať, ako keby vädli a schli, ak niektoré sú stále vzpriamené, zatiaľ čo väčšina je už ohnutá nad cibuľou, môžete ich jednoducho zahnúť rukou – ide to ľahko, stonka aj krčok sú už mäkké a poddajné). Pre rastlinu je to signál začiatku nečinnosti a signál pre vyššiu aktivitu v oblasti plodu a jeho finálneho dozrievania. Vtedy prestaneme zavlažovať a necháme cibuľu v zemi dôjsť (asi 7-14 dní) podľa toho, či je práve viac alebo menej vlhkosti. Počas tohoto obdobia sa najviac v cibuli kumulujú živiny. Potom vyberieme necháme dobre uschnúť na riadku a očistenú skladujeme.“

Juraj M.

Cibuľu skladujeme v drevených debničkách v jednom rade. Cibuľa potrebuje tmavé, suché a vzdušné miesto, dlho však vydrží aj v komore, výborne sa osvedčilo napríklad skladovanie v papierových vreckách s otvormi (tento nápad nájdete TU). Najdlhšie vydrží vždy cibuľa z jarnej výsadby, najkrajšie cibuľa, ktorá je pestovaná zo štupľovky.

Dnes najobľúbenejšie