Pripravte si doma neskutočne chutné bosniacke karbonátky s lahodnou bešamelovou omáčkou.
Recept mi poradil sused a odkedy som ho vyskúšal prvýkrát, tak ho pripravujem pravidelne.
Výnimočný recept na chutné karbonátky s lahodnou omáčkou z youtube kanála Slano i Slatko.
Potrebujeme:
400-500 g mletého mäsa
1 červenú cibuľu
3 strúčiky cesnaku
3 stredne veľké zemiaky (cca 200 g)
goudu a mozzarellu
1 vajce
3 PL hladkej múky
kurkumu
soľ
mleté čierne korenie
sušený cesnak
Na omáčku:
50 g masla
2 PL hladkej múky
600 ml mlieka
soľ
100 ml smotany na varenie
rozmarín
bazalku
Postup:
Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Pridáme do misky s mletým mäsom.
Potom pridáme na drobno nakrájaný cesnak.
Zemiaky nastrúhame a vložíme do misky. Do mäsovej zmesi pridáme vajce.
Ďalej pridáme múku a lyžicou premiešame.
Potom zmes dôkladne premiešame rukami.
Pridáme kurkumu, soľ, čierne korenie, cesnak a opäť ručne zamiešame.
Potom vytvarujeme karbonátky a obalíme ich v múke.
Na panvici rozohrejeme olej.
Vložíme karbonátky.
Z oboch strán ich opečieme veľmi krátko, len kým nezískajú hnedo zlatú farbu.
Potom karbonátky poukladáme na plech na pečenie.
Do panvice so zvyšným olejom z vysmážania pridáme maslo.
Keď sa maslo rozpustí, pridáme múku.
Miešame tak, aby sa nevytvorili hrudky.
Počas miešania postupne pridávame trochu mlieka.
Krátko povaríme a mierne osolíme.
Pridáme smotanu, rozmarín, bazalku a premiešame.
Karbonátky zalejeme omáčkou.
Na vrch naukladáme plátky goudy a mozzarelly.
Plech vložíme do predhriatej rúry.
Pečieme 30 minút pri teplote 200°C.
Môžeme servírovať s prílohou podľa vlastnej chuti.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: