Na VEĽKÚ NOC pre istou upečte trojitú dávku: Vynikajúce jednohubky s medvedím cesnakom a syrom!

Ak hľadáte na veľkonočné pohostenie niečo skutočne fantastické, určite siahnite po medveďom cesnaku!

Ak máte to šťastie, že ste si stihli natrhať medvedí cesnak, potom neváhajte a skúste recept na vynikajúce slané jednohubky. Inšpirovala som sa receptom pani Slivie a ten môj som si trochu upravila, pretože som nemala mascarpone do plnky.

 

 

Určite ale skúsim aj plnku s mascarpone, slimáky vyzerajú naozaj famózne. Musím však povedať, že aj verzia s jednoduchou plnkou len z medvedieho cesnaku, syru a masla bola vynikajúca.

Prečo sa oplatí zbierať medvedí cesnak?

Medvedí cesnak, nazývaný aj divoký cesnak, je rastlina s bohatou históriou liečebného použitia. Je nabitý fytolátkami a antioxidantmi, ktoré ponúkajú širokú škálu zdravotných benefitov. Medvedí cesnak je známy pre svoje antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti.

Podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a pomáha pri detoxikácii organizmu. Je tiež bohatý na vitamíny C a B, draslík, horčík a železo.

Medvedí cesnak môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako sú:

Prechladnutie a chrípka

Infekcie dýchacích ciest

Problémy s trávením

Vysoký krvný tlak

Artritída

Bolesti kĺbov

Reumatické ochorenia

Na jednohubky s medvedím cesnakom potrebujeme:

 

21 g čerstvé droždie

300 ml vlažné mlieko

500 g hladká múka

1 lyžička cukor kryštál

100 ml olej

1 ks vajce

soľ

Na náplň:

250 g maslo izbovej teploty

1 hrsť čerstvý medvedí cesnak

80 g údený strúhaný syr (môže byť aj syr neúdený, podľa chuti)

Náplň č. 2:

250 g mascarpone

pesto z medvedieho cesnaku

Na potretie:

1 ks rozšľahané vajce

Na posypanie:

sezamové semienka

Postup:

Do trošky vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru.

Následne necháme vzísť kvások. Do väčšej misy si preosejeme múku, pridáme trošku soli, olej a vzniknutý kvások.

Zo zmesi vypracujeme riadne cesto. Po trošku prilievame zvyšok vlažného mlieka a potom si vypracujeme vláčne cesto.

Z cesta vytvarujeme bochník, jemne ho poprášime múkou a prikryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť asi 45-60 minút.

 

 

Medzitým si začneme pripravovať náplň. Maslo, ktoré musí byť izbovej teploty, si ľahko rozmiešame a pridáme nasekaný medvedí cesnak. Všetko ešte dôkladne premiešame.

Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske, hrúbka cesta by mala byť asi pol centimetra. Na plát vyvaľkaného cesta natrieme opatrne vymiešané maslo s medvedím cesnakom a následne posypeme strúhaným syrom.

Cesto so zmesou zrolujeme. Pripravený závin nakrájame na trojuholníčky, poprípade na kolieska.

Vložíme na plech vyložený papierom na pečenie, každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom a jemne posypeme sezamovými semienkami.

Pečieme v rúre na 200 stupňov 15–20 minút dozlatista.

Prajeme vám dobrú chuť!:-)

Foto: tjn
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie