Zamiešam jedno jednoduché cesto a robím z neho 10 druhov VEĽKONOČNÉHO pečiva: Stačí ho zamiesiť a zmraziť!

Chcete pripraviť niečo chutné a jednoduché?

 

 

Alebo možno prídu hostia a vy snívate, že im naservírujete rôzne sladkosti?

Vďaka tejto móde budete mať jeden fantastický základný recept na rôzne pečivo, ktoré svojou chuťou a vôňou očarí každého.

Výnimočný recept na základné cesto na 10 rôznych pečív z portálu przyslijprzepis.

Tu nájdete 10 rôznych možností, ktoré sme sami otestovali.

Sú také dobré, že si nebudete môcť vybrať len jednu možnosť.

 

 

Základné cesto bude fungovať najmä pri krehkom pečive, ktoré si môžete pripraviť vopred a uložiť v kuchynskej nádobe.

Nestrácajte čas, pozrite si naše spoľahlivé nápady, vďaka ktorým sa stanete majstrami voňavých domácich koláčikov.

Zo surovín, ktorá máte k dispozícii vo svojich kuchynských skrinkách, môžete vykúzliť najrôznejšie sladké dobroty.

Na základné krehké cesto potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g masla

2 vajcia

150 g kryštálového cukru

1 ČL prášku do pečiva

Postup:

Do misky preosejeme múku.

Pridáme prášok do pečiva.

Spolu zmiešame.

 

 

Potom pridáme vajcia a premiešame.

Do zmesi pridáme cukor. Ďalej pridáme nakrájané studené maslo.

Cesto vymiesime do úhľadnej gule. Zvinieme do dlhého valčeka.

Rolku cesta zabalíme do fólie a vložíme do mrazničky.

 

 

 

Základné cesto môžeme použiť na rôzne druhy pečiva.

Uložíme ho do mrazničky a kedykoľvek budeme mať chuť na niečo sladké, alebo ak čakáme hostí, pomocou rôznych jednoduchých prídavkov si z cesta upečieme sladkosti s rôznymi príchuťami.

Po rozmrazení cesta a pridaní vybraných surovín rolku nakrájame na 1 cm hrubé plátky a poukladáme na plech.

 

 

Sušienky pečieme 15 minút pri teplote 190°C.

Tu sú príklady použitia nášho základu na krehké pečivo:

Čokoládové sušienky

 

 

Od základného receptu odrátame 3 lyžice múky.

Nahradíme ju kakaom.

Potom pridáme 1/2 lyžičky škorice.

 

Orechovo-kokosové sušienky

Do základného receptu pridáme 50 g kokosových vločiek.

Opečieme ich na suchej panvici a necháme vychladnúť.

Môžeme použiť rozdrobené lieskové alebo vlašské orechy.

Pridáme asi 40-50 g orechov.

Citrónové sušienky s kardamónom

Do základného cesta pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna, prípadne limetkovú kôru.

Pridáme štipku kardamónu.

Sušienky s kúskami čokolády a slanými tyčinkami

Do základného cesta pridáme 50 g rozdrvenej tmavej alebo horkej čokolády.

Ak máte čokoládovú polevu, môžete ju použiť.

Asi 10 slaných tyčiniek rozdrobíme a pridáme do zmesi.

Sušienky s rozmarínom a citrónovou kôrou

Do základného cesta pridáme len malé množstvo rozmarínu, aby neprevládal v chuti koláčikov.

Pridáme sušenú alebo čerstvú kôru z jedného citróna.

Sušienky s kandizovaným zázvorom

Do základného receptu na sušienky pridáme asi 20 g kandizovaného zázvoru.

Množstvo cukru pre sušienky môžeme znížiť o 50 g.

Sušienky s kondenzovaným mliekom a kakaom

Tu na to musíme myslieť už vo fáze prípravy cesta!

Zo základného receptu odložíme jedno vajce a nahradíme ho 50 ml kondenzovaného mlieka (najlepšie s cukrom).

Pridáme dve lyžice kakaa a pokračujeme v recepte.

Sušienky s makom a kúskami hrozienok

Hrozienka namočíme na cca 30 minút do rumu alebo čaju.

Dôkladne scedíme a vysušíme papierovou utierkou.

Pridáme k základného receptu na sušienky a zmiešame s 20 g maku.

Sušienky s ovsenými vločkami a sušenými brusnicami

Do základného receptu pridáme 50 g namočených ovsených vločiek a nasekané sušené brusnice.

Prípadne ho môžeme obohatiť o kúsky bielej čokolády.

Základné krehké maslové sušienky

Základné cesto stačí nakrájať na malé sušienky a upiecť ich v rúre.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Dnes najobľúbenejšie