Po príprave vajec nikdy nevyhadzujte tieto škrupiny: Budete prekvapení, akú úžasnú vec dokážu, ak ich zmiešate s obyčajným octom!

Záhradkár poradil jednoduché a veľmi účinné hnojivo na izbovky, ale aj vonkajšie kvety a zeleninu. Podstatou sú obyčajné vaječné škrupinky, ktoré sú doslova nabité vápnikom a ten špeciálne prospieva napríklad paradajkám. .

Ako hnojivo pripraviť?

Na prípravu budeme potrebovať škrupinky od vajec, ocot a mixér.

Škrupinky (ak nie sú dostatočne usušené) preložíme na plech a dáme na 10 minút vysušiť do rúry.

Následne dáme rozmixovať.

Pridáme vínny alebo hroznový ocot a celú zmes necháme stáť.

Dôležité je, aby zmes vyschla. Mala by vyzerať asi takto. Necháme schnúť aj 2-3 dni.

Potom už len pridávame priamo k rastlinkám. Vmiešame rovno do pôdy – do malých črepníkov stačí 1/2 lyžičky, do pôdy k rastlinám v záhrade vmiešame pár hrstí hnojiva.

Vlastnosti vaječnej škrupiny

Vaječná škrupina z 90% pozostáva z uhličitanu vápenatého . Obsahuje aj 27 ďalších prvkov, vrátane fosforu, fluóru, medi, kremíka a zinku. Pri uvarení vajec je nasýtená iónmi vápnika a ďalšími stopovými prvkami.

vaječné škrupiny

Ióny vápnika sú špecifické tým, že dokážu ľahko prenikať do a von z organickej bunky. Spúšťajú tak chemické reakcie v bunke, ktoré naštartujú syntézu živín.

vajcia variť vo vode

Táto vlastnosť je obzvlášť cenná pre záhradkárov. Počas pozorovaní chemici zistili, že takáto voda zvyšuje rýchlosť rastu zelenej hmoty 10 krát. Sadenice sú odolnejšie voči škodcom a chorobám.

vnútorné kvety

Okrem priamej stimulácie rastu rastlín pomáha toto hnojivo udržiavať kyslosť pôdy v rozmedzí 5,5–6,5 pH . To je dôležité, pretože neutrálne prostredie poskytuje rastlinám optimálne podmienky pre absorpciu živín. Samozrejme, to neplatí pre rastliny so špecifickými požiadavkami na kyslosť pôdy.

zalievanie izbových rastlín

Ako spoznať rastliny s nedostatkom vápnika?

Rastliny s nedostatkom vápnika možno ľahko identifikovať : listy so suchými špičkami a hnedými škvrnami. Výhonky rastú pomaly s malými listami. Voda po varení vajec je pre najlepším liekom.

mnoho izbových rastlín

Kuracie vajcia sú teda doslova bez odpadu. Škrupina je prirodzeným zdrojom vápnika , ako aj výborným pomocníkom záhradkára (ochrana proti slimákom, výživa paradajok). A ako vidíme, skvele využijeme aj vodu po varení vajec.

Dnes najobľúbenejšie