Dedko zmiešal tieto 3 ingrediencie a každú sezónu nimi prihnojil paradajky: Fantastická úroda najsladších plodov!

Aby boli paradajky z našej záhradky chutné a sladké, stojí za to použiť to správne hnojivo.

Existuje osvedčený domáci spôsob, ako pripraviť veľmi dobré hnojivo pre našu zeleninovú záhradku.

Milujú ho najmä paradajky!

 

 

Postupujte podľa tohto receptu z portálu domekiogrodek.

Domáce kvasnicové hnojivo

Domáce kvasnicové hnojivo je starý osvedčený recept, ktorým prihnojovali paradajky naši starí rodičia.

Na jeho prípravu potrebujeme:

2,7 litra nechlórovanej vody

100 gramov droždia rozpusteného v teplej vode

1/2 šálky cukru

Postup:

 

 

Do veľkého zaváraninového pohára si nalejeme teplu vodu, namrvíme droždie a necháme ho rozpustiť. 

Nasypeme cukor, premiešame a uzavrieme viečkom.

Necháme kysnúť.

Keď sa proces fermentácie skončí, môžeme hnojivo zriediť 10 l vody a použiť na hnojenie paradajok.

Najlepšie je zalievať paradajky nie viac ako jedným litrom na jednu rastlinu.

Hnojivo pre paradajky na báze chleba

 

 

Ďalším šikovným spôsobom je vytvorenie hnojiva na báze starého chleba.

Potrebujeme polovicu bochníka, 5 ml roztoku jódu a 5 litrov teplej vody.

Najprv musíme chlieb namočiť na cca 7 hodín.

Potom pridáme roztok jódu a premiešame.

Následne je nevyhnutným krokom prefiltrovanie zmesi a jej preliatie do nádoby s čerpadlom alebo špeciálnym rozprašovačom.

Vzniknutú zmes môžeme použiť na postrek a prihnojenie paradajok.

Žihľava ako hnojivo pre paradajky

 

 

Ak máte na záhrade žihľavu, môžete ju použiť ako prírodné hnojivo pre paradajky.

Treba nazbierať veľké množstvo čerstvej žihľavy, časť vložíme vždy do jamky, do ktorej sa chystáme vysadiť paradajkový plánt.

Potom ho prikryjeme tenkou vrstvou zeme a až teraz do jamky vysadíme paradajku.

Vďaka takémuto hnojivu dodáme paradajkám nielen zdroj živín, ale zvýši sa aj ich odolnosť voči chorobám.

Nezabúdajte však na zber žihľavy pred rozkvitnutím, pretože neskôr nadobúda okysľujúce vlastnosti.

Najlepšie hnojivo počas kvitnutia paradajok

Je oveľa lacnejšie, ako hnojivá z obchodu a príprava zaberie len pár minút!

Počas kvitnutia spotrebujú paradajky veľa energie a výživy z pôdy, preto je dobré im v tomto čase dopriať dostatočný prísun živín prostredníctvom vhodného hnojiva.

 

 

Zabudnite na priemyselné hnojivá z obchodu a stavte radšej na prírodu.

Vďaka tomuto prírodnému roztoku sa zvýši ich produktivita, posilní sa koreňový systém a zlepší sa aj imunita rastlín, takže budú odolnejšie voči rôznym chorobám.

Plody budú aktívne rásť, takže úrody sa dočkáte skôr.

 

 

Navyše, toto hnojivo dokážu rastliny výborne absorbovať.

Je užitočné aj pre pôdnu mikroflóru. 

Obsahuje veľa živín a minerálov, najmä draslík, fosfor, horčík, vápnik.

 

 

Sú tiež bohaté na rôzne aminokyseliny, minerály a iné látky, ktoré stimulujú rast a tvorbu plodov.

Potrebujeme:

4 PL paradajkového pretlaku

1 l vody + 10 l teplej vody na riedenie

Postup:

Na prípravu koncentrátu si zmiešame liter vody s paradajkovým pretlakom.

Dôkladne ho rozmiešame.

 

 

Potom ho ešte zriedime s 10 litrami vody. 

Takto pripravené hnojivo nalejeme ku koreňom pod každý krík.

 

 

Lejeme v množstve asi 1 liter na rastlinu.

Toto hnojivo môžete aplikovať raz za 7 – 10 dní. 

 

 

Je vhodné ho kombinovať s inými prírodnými hnojivami.

Prírodná ochrana pred škodcami

Mnoho ľudí dnes nepoužíva v zeleninovej záhrade ochranné prostriedky plné chémie, ale radšej prírodné prostriedky na ochranu rastlín.

 

 

Dnes vám predstavíme domáci prípravok na ochranu rastlín, ktorý si môže vyrobiť každý.

Jeho účinok na rastliny je jednoducho geniálny!

Všetko, čo potrebujete máte totižto už teraz doma.

Nič iné okrem vody, droždia a cukru nebude potrebné.

Je však nutné zamiešať ich podľa tohto receptu.

Táto zmes nie je len prostriedkom na ochranu rastlín.

 

 

Pomáha aj pri raste a posilňuje farbu a chuť zeleniny.

Teraz sa pozrime, ako tento zázračný domáci prostriedok pripraviť!

Ako na to?

Zahrejte 4 litre vody na 35 stupňov.

Potom do vody pridajte 15 lyžíc kryštálového cukru.

 

 

A nakoniec 15 g práškového droždia.

Voda nesmie byť teplejšia ako 35 stupňov.

Dôvodom je, že pri vyšších teplotách kvások stráca účinnosť.

 

 

Pripravenú zmes necháme 8 hodín za stáleho miešania odstáť.

Je veľmi dôležité vedieť, že pesticíd by sa mal pripravovať vo väčšej nádobe (cca 10 litrov), pretože kvasinky môžu spôsobiť, že z menšej nádoby by vykypel.

Ak si tento prostriedok pripravíme ráno, môžeme ho vyskúšať už večer.

 

 

Postup

Paradajky a potom uhorky som zalejte vodou.

Domáci pesticíd rozrieďte so 6 litrami vody.

 

 

Potom som na každú rastlinu nalejte 1 liter tejto zmesi.

Ak máte väčšiu záhradu, urobte si väčšiu porciu prírodného pesticídu, aby nebol príliš zriedený.

Na vyššie uvedené množstvo stačí 6 litrov vody.

 

 

Uhorky pod vplyvom tohto prostriedku na ochranu rastlín rastú rýchlejšie, rovnako ako paradajky.

Trochu tejto zmesi dajte do rozprašovača a postriekajte ňou listy rastlín, aby ste ich ochránili pred chorobami.

 

 

Tento prípravok na ochranu rastlín, ktorý si môžete pripraviť doma, nevyžaduje finančné investície.

A čo je najlepšie, je veľmi účinný, takže ak chcete, aby boli rastliny vo vašej zeleninovej záhrade zdravé, vyskúšajte ho a nebudete ľutovať!

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie