Vynikajúci recept na domáce rožteky ako z pekárne.
Recept od pani Danice jednoducho musíte vyskúšať.
Rožteky sú vynikajúce.
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
1 kocka droždie
650 ml vlažné mlieko
2 ČL soľ
1 ČL cukor kryštálový
na pomastenie
žĺtko
Postup:
Z trochy mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.
Do misky si preosejem múku.
Pridám mlieko, soľ a kvások.
Zahnetiem cesto.
Cesto by malo byť hustejšie.
Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku.
Poriadne ho prehnetiem, aspoň 3-4 minútky, aby bolo hladké.
Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Po vykysnutí cesto vyložím na dosku, a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.
Z každej urobím guľku.
A nechám 20 min. zakryté podkysnuť.
Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.
Každú rolku položím na pomastený plech.
Zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň 15-20 min.
Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)