Odkedy mám tento recept, rožky sa u nás nekupujú: Chrumkavá kôrka a vnútri sú ako páperie – pečú sa LEN 15 minút!

Vynikajúci recept na domáce rožteky ako z pekárne.

 

 

Recept od pani Danice  jednoducho musíte vyskúšať.

Rožteky sú vynikajúce.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

1 kocka droždie

650 ml vlažné mlieko

2 ČL soľ

1 ČL cukor kryštálový

na pomastenie

žĺtko

Postup:

Z trochy mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.

 

 

Do misky si preosejem múku.

Pridám mlieko, soľ a kvások.

Zahnetiem cesto.

 

 

Cesto by malo byť hustejšie.

Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku.

Poriadne ho prehnetiem, aspoň 3-4 minútky, aby bolo hladké.

 

 

Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Po vykysnutí cesto vyložím na dosku, a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.

Z každej urobím guľku.

 

 

A nechám 20 min. zakryté podkysnuť.

Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.

Každú rolku položím na pomastený plech.

 

 

Zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň 15-20 min.

Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.

 

 

Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie