TRIK, ako pripraviť doma dokonalé údené mäso BEZ údenia: Pripravíte ho jednoducho v rúre!

Toto mäso podľa pani Katky zvládnete pripraviť bez údenia, len v rúre.

Údené mäso patrí asi neodmysliteľne k sviatočnej hostine.

 

 

Podáva sa so zemiakovým šalátom, kašom chlebíkom, alebo ako súčasť studenej obloženej misy.

Dnes pre vás máme perfektný tip od Katky N., vďaka ktorému si môžete pripraviť dokonalé údené mäso aj doma a hlavne bez údenia. Stačí vám obyčajná rúra.

Ako pripraviť vianočné údené bez údenia?

 

Toto mäso podľa pani Katky zvládnete pripraviť bez údenia, len v rúre.

Uvádzame postup tak, ako ho opísala pani Katka.

Potrebujeme:

1kg krkovica

22g Pragandy – mäsiarska soliaca nakladacie zmes

2 lyžice tekutého dymu (voliteľné)

Postup:

Mäso poriadne obaliť a zapracovať soľ do mäsa.

 

 

Zavákuovať na 5 dní.

Po 5 dňoch rozrobiť a zaliať, zapracovať tekutý dym. Znova zavákuovať na 4 dni.

Potom dať na mriežku do rúry, na 70st.12h.

Môžeme ešte počas „údenia“ potrieť tekutým dymom.

Ako uvariť dokonalé údené – rada od mäsiara

Ak chcete kupované údené mäso uvariť skutočne špičkovo, je ptorebné poznať pár rád profíkov.

Tí sa prípravou tejto potraviny živia a vedia, čo urobiť, aby ste získali najlepší výsledok.

Mäsiar poradil, aké údené vybrať a ako pripraviť to najlepšie na sviatočný stôl

 

 

 

Základom je samozrejme kus údeného mäsa.

Odporúča sa uprednostniť domáce produkty, avšak väčšina z nás ich nemá k dispozícií a sme odkázaní na kúpi mäsa v supermarkete.

To však nemusí byť žiaden problém a aj z neho môžete pripraviť prvotriednu špecialitu.

 

 

Najlepšie je kupovať údené mäso z bravčového stehna alebo z krkovičky.

Toto mäso je šťavnaté a chutné, ideálne na údenie a teda aj na ďalšie spracovanie.

Ak nemáte k dispozícii stehno či krkovičku, stavte na bravčové plece.

 

 

Vždy vyberajte údené mäso v sieťke, nejde o žiaden estetický aspekt, ale podľa mäsiara je v tomto mäsa menej pridanej vody.

Preto na to myslite pri kúpe.

Mäso nevaríme v sieťke, aby sa počas varenia do mäsa nezavarila.

 

 

Vodu, v ktorej mäso varíme, nie je potrebné soliť.

Na dochutenie pridávame do vody bobkový list, niekoľko zrniečok celého a nového korenia – to je základ.

Ak chcete, do vody pridajte aj cibuľu, cesnak, prípadne malú pálivú papričku.

 

 

Údené mäso vkladáme VŽDY do vriacej vody.

Mäso je potrebné variť 2 – 3 minúty na silnom plameni, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté.

Následne plameň stíšime a varíme ho už len na veľmi miernom ohni pod bodom varu pri teplote asi 80 – 85 °C.

Ako dlho variť?

 

 

Podľa hmotnosti mäsa si určíme jeho čas varenia.

Varíme ho presne toľko, koľko váži.

Ak mäso váži 1,5 kila, varte ho 1 a pol hodiny.

 

 

Mäso necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varilo.

Tým si zachová peknú farbu a zostane dostatočne šťavnaté.

 

 

Vývar NIKDY nevylievame, poslúži ako základ napríklad na kapustnicu alebo fazuľovú polievku.

Zvyšky údeného mäsa môžeme použiť k príprave nátierok.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie