Pečenie závinov na Veľkú noc je starodávna tradícia, ktorá sa spája s oslavou jari a príchodu nového života. Záviny symbolizujú prebudenú prírodu a variácie náplní hojnosť.
V minulosti sa piekli z rôznych druhov cesta, ako napríklad kysnuté, krehké, alebo lístkové.
Plnka sa líšila podľa regiónu a chuti, ale najčastejšie sa používala maková, orechová, tvarohová, alebo slivková.
Dnes sa záviny na Veľkú noc pečú skôr z tradície a pre radosť z pečenia. Je to príležitosť na stretnutie s rodinou a priateľmi a na odovzdávanie receptov a príbehov z generácie na generáciu.
Tipy:
Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad citrónovú kôru, škoricu, alebo vanilku.
Plnku môžete ochutiť rumom, slivovicou, alebo iným alkoholom.
Záviny môžete ozdobiť polevou, posýpkou, alebo orechmi. Záviny môžete aj zamraziť.
Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť a potom ich krátko ohrejte v rúre.
Na veľkonočné záviny potrebujeme:
Na cesto:
600 polohrubej múky
150 g margarínu
100 g tuku
1,5 dl mlieka
1 polievková lyžica cukru
1/2 kocky droždia
2 vajcia
trochu soli
2 žĺtka ( na natieranie)
Maková plnka:
200 g mletého maku
150 g cukru
1,5 dl horúceho mlieka
trochu škorice (namiesto škorice môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry, 1 polievkovú lyžicu citrónového džemu alebo 50 g hrozienok)
Orechová náplň:
200 g mletých vlašských orechov
150 g cukru
1,5 dl horúceho mlieka
trochu škorice (namiesto škorice môžete použiť trochu nastrúhanej citrónovej kôry a 50 g hrozienok)
Na tvarohovú plnku:
200 g tvarohu
200 g cukru
2 vajcia
3 lyžice krupice
citrónová kôra
hrozienka
Postup:
Múku preosejeme, pridáme margarín, maslo a všetko premiešame. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a cukor.
Do cesta pridáme vajcia, štipku soli a kvások.
Vymiesime cesto a odložíme do chladničky.
Medzitým si pripravíme náplne:
Mletý mak alebo vlašské orechy zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom, pridáme trochu škorice. Necháme vychladnúť.
Tvaroh vymiešame s cukrom, krupicou a vajcami, pridáme citrónovú kôru a hrozienka. Vymiešame.
Cesto vyberieme z chladničky. Rozdelíme na 3 časti.
Cesto vyvaľkáme na tenko a naplníme ľubovoľnou náplňou a zvinieme.
Žĺtka vymiešame s trochou mlieka a oleja, záviny natrieme a odložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Úplne na záver ich potrieme mierne rozmiešanými bielkami.
Po 30 minútach vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190°. Pečieme asi 35 minút.