Babkine legendárne VEĽKONOČNÉ záviny, ktoré budete piecť často + TRI RECEPTY na rôzne druhy náplne!

Záviny pečieme vždy na veľkú noc podľa tohoto jednoduchého receptu!

Pečenie závinov na Veľkú noc je starodávna tradícia, ktorá sa spája s oslavou jari a príchodu nového života. Záviny symbolizujú prebudenú prírodu a variácie náplní hojnosť.

 

 

V minulosti sa piekli z rôznych druhov cesta, ako napríklad kysnuté, krehké, alebo lístkové.

Plnka sa líšila podľa regiónu a chuti, ale najčastejšie sa používala maková, orechová, tvarohová, alebo slivková.

Dnes sa záviny na Veľkú noc pečú skôr z tradície a pre radosť z pečenia. Je to príležitosť na stretnutie s rodinou a priateľmi a na odovzdávanie receptov a príbehov z generácie na generáciu.

Tipy:

Do cesta môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad citrónovú kôru, škoricu, alebo vanilku.

Plnku môžete ochutiť rumom, slivovicou, alebo iným alkoholom.

Záviny môžete ozdobiť polevou, posýpkou, alebo orechmi. Záviny môžete aj zamraziť.

Pred konzumáciou ich nechajte rozmraziť a potom ich krátko ohrejte v rúre.

Na veľkonočné záviny potrebujeme:

 

 

Na cesto:

600 polohrubej múky

150 g margarínu

100 g tuku

1,5 dl mlieka

1 polievková lyžica cukru

1/2  kocky droždia

2 vajcia

trochu soli

2 žĺtka ( na natieranie)

Maková plnka:

200 g mletého maku

150 g cukru

1,5 dl horúceho mlieka

trochu škorice (namiesto škorice môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry, 1 polievkovú lyžicu citrónového džemu alebo 50 g hrozienok)

Orechová náplň:

 

 

200 g mletých vlašských orechov

150 g cukru

1,5 dl horúceho mlieka

trochu škorice (namiesto škorice môžete použiť trochu nastrúhanej citrónovej kôry a 50 g hrozienok)

Na tvarohovú plnku:

200 g tvarohu

200 g cukru

2 vajcia

3 lyžice krupice

citrónová kôra

hrozienka

Postup:

Múku preosejeme, pridáme margarín, maslo a všetko premiešame. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a cukor.

 

 

Do cesta pridáme vajcia, štipku soli a kvások.

Vymiesime cesto a odložíme  do chladničky.

Medzitým si pripravíme náplne:

Mletý mak alebo vlašské orechy zmiešame s cukrom a zalejeme horúcim mliekom, pridáme trochu škorice.  Necháme vychladnúť.

 

 

Tvaroh vymiešame s cukrom, krupicou a vajcami, pridáme citrónovú kôru a hrozienka. Vymiešame.

Cesto vyberieme z chladničky. Rozdelíme  na 3 časti.

Cesto  vyvaľkáme na tenko a naplníme ľubovoľnou náplňou a zvinieme.

Žĺtka vymiešame s trochou mlieka a oleja, záviny natrieme  a odložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Úplne na záver ich potrieme mierne rozmiešanými bielkami.

 

 

Po 30 minútach vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 190°. Pečieme asi 35 minút.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie