Cesnak takmer každý pretláča nesprávne. Toto zariadenie sa používa inak!

Vedeli ste o tom? Lis na cesnak mnohí ľudia používajú nesprávne.

Cesnak je nielen chutný, ale aj veľmi zdravý.

 

 

Asi neexistuje aromatickejšia a univerzálnejšia zelenina, ktorá sa hodí takmer ku každému jedlu a v akejkoľvek podobe.

Považuje sa za prírodné antibiotikum a liek na posilnenie imunity. 

Ako uvádza portál domekiogrodek, málokto vie cesnak v kuchyni správne prelisovať.

Prečo sa oplatí cesnak pretlačiť cez lis?

Existuje viacero dôvodov, prečo sa cesnak pretláča cez lis:

1. Chuť a aróma

Pretlačený cesnak má silnejšiu a koncentrovanejšiu chuť a arómu ako nasekaný cesnak. Je to preto, že lisovanie rozdrví strúčiky cesnaku a uvoľní tak esenciálne oleje, ktoré sú zodpovedné za jeho charakteristickú chuť a vôňu.

2. Textúra

Pretlačený cesnak má jemnú a krémovú textúru, ktorá sa ľahko rozmieša s ostatnými ingredienciami v jedle. Nasekaný cesnak môže mať hrúbšiu textúru, ktorá môže niekedy pôsobiť nepríjemne v ústach.

3. Rýchlosť a jednoduchosť

Pretláčanie cesnaku cez lis je rýchlejší a jednoduchší spôsob, ako ho pripraviť na varenie, ako ho krájať nožom. Je to užitočné, ak potrebujete cesnak do jedla pridať rýchlo a bez námahy.

4. Lepšie trávenie

Niektorí ľudia veria, že pretlačený cesnak sa ľahšie trávi ako nasekaný cesnak. Je to preto, že lisovanie rozbije bunky cesnaku a uľahčí tak tráviacim enzýmom, aby ho rozložili.

5. Vhodnosť pre recepty

Niektoré recepty vyžadujú pretlačený cesnak, pretože jeho jemná textúra a koncentrovaná chuť sa lepšie hodia do daného jedla.

Viete používať lis na cesnak správne?

 

 

Málokto totiž lis na cesnak používa tak, ako by mal.

Takmer každý robí základnú chybu.

Lahodný doplnok k mnohým jedlám

Cesnak môžeme pridať doslova do každého slaného jedla.

Úžasne obohatí chuť a vôňu polievok, aj omáčok.

 

 

Zvýrazňuje chuť všetkých druhov mäsa vrátane rýb.

Cesnak sa môže pridávať do šalátov a domácich uhoriek.

Je ideálny aj na prípravu pást, nátierok alebo dresingov.

 

 

Niektoré jedlá vyžadujú celé strúčiky cesnaku a do niektorých ho treba nasekať alebo prelisovať.

Ukazuje sa však, že mnohí nevieme cesnak správne prelisovať a lis používame inak, ako by sa malo. 

Ako správne používať lis na cesnak?

 

 

Princíp je každému známy – strúčik cesnaku vložíme do lisu a následne rozdrvíme.

Je tu však háčik.

Ukazuje sa, že málokto z nás vie dať cesnak do lisu.

 

 

Každý strúčik zvyčajne šúpeme, čím strácame čas.

Lis pritom šupku zachytí a preto ho netreba šúpať.

Takže môžeme dať strúčiky do lisu spolu so šupkou.

 

 

Pôjde to oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.

Ako vyčistiť lis na cesnak?

Košík lisu na cesnak je plný zvyškov a šupiek.

 

 

Tieto zvyšky nemožno odstrániť bežnou špongiou na riad.

Cesnak totiž lepí, ako prírodné lepidlo a preto môže byť čistenie trochu náročné.

Tu príde vhod bežný olivový alebo rastlinný olej.

 

 

Teraz môžeme zvyšky ľahko odstrániť kefkou alebo špáradlom.

Tuk cesnak ľahko vyčistí.

Po vyčistení lis umyte pod tečúcou vodou.

 

 

Hotovo, lis je čistý.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie