Možno o tom ani neviete a doteraz ste používali alobal nesprávne: Takto ho treba použiť v kuchyni a má aj ďalšie využitie!

Alobal je skvelou pomôckou v kuchyni, aj mimo nej.

 

 

Pre akékoľvek využitie je najlepší hrubší alobal, pretože sa nemusíte báť, že sa bude trhať a rolka sa nebude dať rolovať.

Naučte sa vhodne zvoliť tú správnu stranu alobalu a tiež spôsoby, ako ho využívať aj mimo kuchyne.

 

 

Portál przyslijprzepis poradil, ako správne používať tohto skvelého kuchynského pomocníka. 

Matná a lesklá strana

Určite ste si všimli, že alobal má jednu lesklú a druhú matnú stranu.

 

 

Kvalita pečenia a výsledná chuť závisí aj od toho, z ktorej strany alobal na plech položíte.

Lesklá strana lepšie odráža teplo a menej sa lepí na jedlo, matná naopak teplo prepúšťa.

Preto sa vždy uistite, že vonkajšia strana je vždy matná a lesklá časť smeruje dnu smerom k jedlu. 

 

 

Chcete vedieť, ktorá strana hliníkovej fólie naopak udržiava chlad?

Ak chcete syr alebo šunku zabaliť do fólie, aby neabsorbovali pachy z chladničky, potom by mala byť lesklá strana z vonkajšej strany.

Práve táto trblietavá časť neprepúšťa teplo, takže produkty vydržia dlhšie čerstvé.

A čo viac, hliníková fólia chráni potraviny aj pred vodou, svetlom a vzduchom, vďaka čomu neabsorbujú vlhkosť a nevzniká na nich pleseň.

Chrumkavá kôrka

Ak máte radi do zlatista opečenú chrumkavú kôrku, potom použite pri pečení mäsa alobal nasledovným spôsobom.

Počas prvej etapy pečenia prikryte mäso alobalom, avšak nezabudnite ho pred koncom odstrániť aby sa kôrka pekne upiekla.

Ideálne je odstrániť alobal asi 5 – 10 minút pred dopečením. 

 

 

Rozsah teplôt počas pečenia

Ak na pečenie použijete rúru namiesto otvoreného ohňa, teplotný režim sa bude líšiť.

Mäso by sa malo piecť pri teplote 170 °C, avšak hydina pri 160 °C a ryby len na 145 °C. 

Ak sa mäso chystáte piecť na otvorenom ohni, položte jedlo na mriežku až keď uhlíky trochu vychladnú.

Je dôležité, aby sa jedlo pieklo pomaly dymom a nie plameňom. 

 

 

Ako vidíte, tieto jednoduché rady si ľahko zapamätáte a nie je to žiadna veda. 

Ak však budete alobal pri pečení používať správne, vaše jedlo bude chutiť oveľa lepšie!

 

 

Ďalšie triky s alobalom, ktoré vám uľahčia prácu v domácnosti

Čistý sporák bez námahy

Ak sa vám nechce po varení pravidelne umývať sporák, urobte to takto.

Zakryte plochu sporáka s horákmi alobalom a tento trik vám pomôže vyhnúť sa únavnému čisteniu.

Mastnota, aj nečistoty ostanú na fólii.

Banány udržíte dlhšie čerstvé

Keď banánové stonky zabalíte do alobalu a ovocie dáte do chladničky, vydrží vám dlhšie čerstvé.

 

 

Potrebujete menší plech ako máte?

Aj v tomto prípade vám pomôže alobal.

Za účelom zmenšenia rozmeru plechu niekoľkokrát preložte alobal do pásu požadovanej šírky a na plechu ním vytvorte nový okraj.

Môžete si prispôsobiť aj veľkosť a tvar. 

Tupé nožnice a nože

Alobal vám poslúži aj ako brúsič nožov, či nožníc. 

 

 

Chlieb, koláče, aj pizza sú ako čerstvé

Keď koláče, pizza alebo chlieb stvrdnú, nakvapkajte na ich povrch niekoľko kvapiek vody, plech prikryte alobalom a vložte do rúry.

Budú znovu ako čerstvé.

Vďaka alobalu pripravíte najzdravšie jedlo bez špeciálneho riadu, za pár centov

Príprava jedál sa v kuchyni často nezaobíde bez špeciálneho riadu, nádob alebo kuchynských spotrebičov.

Napríklad, jedným z najzdravších spôsobov prípravy potravín je úprava na pare.

Potraviny si zachovajú nielen farbu (najmä v príprave zeleniny), ale vitamíny a cenné živiny, ktoré sa inými spôsobmi prípravy môžu redukovať.

 

 

Ako však pripravovať jedlá na pare, keď nemáte špeciálny elektrický parný hrniec, parnú rúru alebo špeciálny riad na naparovanie?

Je to jednoduché, šéfkuchár vám predvedie jednoduchý trik, vďaka ktorému môžete zdravé, rýchle a úžasne chutné jedlá pripraviť za pár centov.

Jediné, čo budeme potrebovať je alobal a hlboká panvica.

Na dno panvice nalejeme vodu a z fólie odtrhneme menšie kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek.

 

 

Na guľôčky potom uložíme tanier s potravinami, ktoré chceme na pare upraviť – ryby, zeleninu, knedľu….

Prikryjeme pokrievkou a necháme v panvici, kým sa jedlo nepripraví podľa našich predstáv (stačí pár minút).

Alobal poskytuje nehorľavú oporu pre tanier s potravinami a para, ktorá stúpa z vriacej vody zatiaľ pôsobí, že potraviny sa upravujú rovnako ako v najdrahšom bambusovom naparovacom hrnci.

Triky, ako používať alobal v domácnosti?

Odstránenie hrdze a vodného kameňa

Ak chcete odstrániť škvrny od hrdze, jednoducho ponorte guľôčku hliníkovej fólie do vody a potom ňou pretrite hrdzavé povrchy.

 

 

Budete milo prekvapení, pretože hrdza mizne ako šibnutím čarovného prútika.

Okrem toho je skvelý aj na čistenie vodovodných batérií, pretože odstraňuje vodný kameň.

Dávajte však pozor, aby ste príliš netlačili a batérie nepoškriabali.

Žehlenie je ešte efektívnejšie

Vďaka použitiu alobalu vyžehlíte aj krčivejšie materiály.

Stačí vložiť alobal pod vec, ktorú ideme žehliť, matnou stranou navrch, položíme naň oblečenie a prežehlíme.

Alobal sa pri žehlení zahrieva a žehlenie je ešte efektívnejšie. 

 

 

Strieborné šperky budú opäť ako nové

Alobal je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o strieborné šperky.

Misku vyložte alobalom a nalejte doň 50 ml teplej vody.

Pridajte lyžičku soli a strieborné šperky nechajte v tomto roztoku na noc.

 

 

Aby ste zvýšili skvelý účinok, pridajte do vody ešte niekoľko kúskov alobalu.

Ráno budú vaše šperky žiariť ako nové!

Ak nemáte správne batérie

Vybili sa vám tužkové batérie napríklad v ovládači na televízor a doma máte len menšie?

Nevadí.

Odtrhnite si kúsok alobalu, preložte ho tak, aby vyplnil medzeru medzi batériou a pólovým kontaktom. 

Teraz uzavrite ovládač a mal by fungovať.

Uskladnenie cibule v chladničke

 

 

Ak máte prekrojenú cibuľu, ktorú ste neminuli, nedávajte ju do chladničky len tak.

Ako viete, má špecifický zápach a ten by sa mohol rozšíriť aj na ostatné potraviny.

Namiesto toho ju zabaľte do potravinárskej fólie a potom ešte do alobalu. 

Alobal na ruku

 

 

Alobal na ruke môže pomôcť zmierniť bolesť. 

Odtrhnite si plát alobalu a položte ho lesklou stranou na vrch. 

Položte si naň boľavú ruku a zabaľte.

Hliník produkuje teplo a má prekvapivé protizápalové vlastnosti. 

Ak bolesť pretrváva, opakujte tento zábal každých 10 dní. 

Kde alobal nepoužívať?

Alobal je v kuchyni multifunkčný, existujú však dve výnimky, kedy sa použiť nesmie.

Musíme pamätať na to, že do mikrovlnnej rúry nedávajte alobal, pretože začne strieľať a objavia sa iskry.

Pamätajte aj na to, že pri kontakte alobalu s kovom prebehne reakcia a uvoľnia sa chemické zlúčeniny, ktoré dodajú jedlu kovovú chuť.

Ako vidíte, alobal je možné využiť naozaj rôznymi spôsobmi a je to skvelý pomocník nielen v kuchyni. 

Veríme, že boli tieto informácie pre vás užitočné.

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie