Keď k nám prišla babička z Liptova, vždy navarila tieto božské knedle plnené údeným mäsom: Tento recept na zemiakové cesto si budete strážiť ako oko v hlave!

Mám pocit, že aj keď dodržím recept do bodky, týmto knedličkám vždy chýba jedno percento do dokonalosti. Moja babička ich robila vždy s láskou a nesmiernou pokorou ku každej jednej prísade, kedže sama zažila, aké je to žiť v nedostatku. A to je práve to jedno percento, ktoré už bohužiaľ nikdy nebudem mať. Ostal nám tu len tento recept, ktorý si veľmi vážim.

Mám pocit, že aj keď dodržím recept do bodky, týmto knedličkám vždy chýba jedno percento do dokonalosti. Moja babička ich robila vždy s láskou a nesmiernou pokorou ku každej jednej prísade, kedže sama zažila, aké je to žiť v nedostatku. A to je práve to jedno percento, ktoré už bohužiaľ nikdy nebudem mať. Ostal nám tu len tento recept, ktorý si veľmi vážim.

Potrebujeme:

800 g zemiakov (ja dávam varný typ C)

300 g údená krkovička

200 g hrubej múky

80 g detskej krupice

1 vajce

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

hladká múka na pomúčenie dosky

soľ

Postup:

Zemiaky uvaríme vo šupke domäkka a necháme úplne vychladnúť. Medzitým povaríme údené mäso úplne ponorené vo vode asi 20 minút. Vyberieme ho na dosku, necháme vychladnúť a nakrájame na drobné kocky.

Keď zemiaky vychladnú, ošúpeme ich a nastrúhame najemno. K zemiakom pridáme múku, krupicu a vajcia. Osolíme a vypracujeme mäkké, nelepivé cesto.

Cesto rozdelíme na 4 diely a každý na pomôčenej doske rozvaľkáme na na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm. Rozdelíme ho na štvorce s rozmermi asi 8×8 cm. Do stredu navrstvíme kôpku mäska a zabalíme do tvaru guľôčky (pracujte s rukami poprášenými múkou).

Hotové knedle opatrne presuňte do vriacej vody a opäť čo najrýchlejšie priveďte do varu. Vareškou ich odlepte od dna a varte 10 až 12 minút podľa veľkosti knedlí. Potom zlejeme, každý prepichneme vidličkou a ihneď podávajte.

Knedle chutia najlepšie s rozpusteným maslom a osmaženou cibuľkou na vrchu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Lenka V.