ŽELÉ cukríky vyrobené z domáceho sirupu: Šetria drahé peniaze a tá CHUŤ sa nedá ani opísať!

Vynikajúci recept na domáce cukríky vyrobené za pár minút!

Patríte rovnako ako my medzi fanúšikov želé cukríkov? Dnes vám poradíme skvelý recept, podľa ktorého si túto obľúbenú dobrotu môžete pripraviť aj sami doma.

 

 

Ak ste už teraz dostali chuť, inšpirujte sa spolu s nami jednoduchým receptom z portálu sobors. Okrem samotného receptu na rýchle cukríky máme pre vás aj overený recept na domáci ovocný sirup, vďaka ktorému budú cukríky chutiť ešte lepšie. Domáci sirup sa hodí nielen na prípravu cukríkov, ale môžete ho použiť aj na sladenie domácich limonád, čajov alebo dezertov.

Prečo sa oplatí pripraviť si gumové/želé cukríky doma?

Domáce prísady: Asi najsilnejším dôvodom je zdravie. Pri príprave domácich cukríkov máte kontrolu nad všetkými použitými prísadami. Môžete tak podľa potreby znížiť obsah cukru, pridať zdravšie sladidlá (napr. med, javorový sirup) a úplne sa vyhnúť umelým farbivám a konzervantom. Tie sa totižto bežne nachádzajú v komerčných želé cukríkoch.

Väčší obsah živín: Domáce sirupy vyrobené z čerstvého ovocia a zeleniny si zachovávajú viac vitamínov a minerálov, ktoré sa v komerčných cukríkoch strácajú v procese spracovania.

Lepšie pre trávenie: Želatína, ktorá je základom želé cukríkov, je bohatá na kolagén a aminokyseliny, ktoré podporujú trávenie a zdravie kĺbov. Navyše, v domácich cukríkoch môžete živočíšnu želatínu nahradiť rastlinnou alternatívou – agar práškom.

 

 

Chuť: Domáce sirupy z čerstvého ovocia a zeleniny dodávajú cukríkom bohatú a sviežu chuť, ktorá sa nedá porovnať s umelými príchuťami v komerčných cukríkoch.

Možnosť experimentovania: Môžete skúšať rôzne kombinácie ovocia, zeleniny a korenín, aby ste vytvorili originálne a chutné cukríky podľa vašich preferencií.

Zábava pre celú rodinu: Výroba želé cukríkov doma môže byť zábavnou aktivitou pre celú rodinu. Deti sa s radosťou zapoja do miešania ingrediencií a nalievania do formičiek.

Tipy, ktoré je dobré vedieť pred prípravou cukríkov:

Na prípravu cukríkov sa bude skvelo hodiť akýkoľvek sirup s výraznejšou chuťou.

Na prípravu cukríkov je dobré použiť silikónové formičky na ľad.

Tipy:

  • Pre farebné cukríky môžete do hmoty pridať čerstvo vylisované ovocné alebo zeleninové šťavy (napr. šťavu z červenej repy pre ružovú farbu, šťavu z kurkumy pre žltú farbu).
  • Na zdobenie cukríkov môžete použiť polevu, roztopenú čokoládu alebo jedlé ozdoby.
  • Domáce cukríky skladujte v uzatvárateľnej nádobe pri izbovej teplote. Vydržia cca 2 týždne.
  • Experimentujte s rôznymi príchuťami a kombináciami, aby ste našli svoje obľúbené recepty.
  • Zapojte do výroby cukríkov aj deti. Je to zábavná aktivita pre celú rodinu.

Na domáce gumové cukríky potrebujeme:

300 ml sirupu (rôzne príchute)

3 PL agar agaru alebo želatíny (ak používame želatínu, riadime sa pri príprave pokynmi na obale)

300 ml vody

Postup:

Do misiek (ak použijeme rôzne príchute) nalejeme po 100 ml sirupu.

 

 

Do každej misky pridáme lyžicu agaru alebo želatíny. Dobre premiešame.

Agar agar by mali použiť hlavne tí, ktorí nekonzumujú suroviny živočíšneho pôvodu.

Každú príchuť prelejeme do nádoby. Do každej pridáme 100 ml vody a po zovretí varíme jednu minútu na strednom ohni.

Potom odstavíme z ohňa zmes prelejeme do silikónovej formy na ľad alebo do špeciálnej formy.

Potom necháme cukríky odpočívať na chladnom mieste.

Recept na domáci malinový sirup

Potrebujeme:

1 a 1/2 kg malín (1500g)

 

 

1 kus citróna

2 litre vody

2 kg cukru

Postup:

 

 

V hrnci zohrievajte vodu s cukrom, kým sa cukor neroztopí a nestane sa sirupom.

Maliny umyte, pokvapkajte citrónovou šťavou a rozmixujte.

Ak nechcete mať v sirupe jadierka, hmotu prepasírujte cez sitko.

Maliny zmiešame so sirupom a privedieme do varu.

Sirup nalejte do čistých pohárov a odložte na suché miesto, alebo ho môžete naplniť do pollitrových plastových fliaš a zamraziť.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie