Chcete mať silné sadenice? Vyskúšajte tento trik záhradkárov!

Napadlo by vám, že obyčajný škrob môžete perfektne využiť aj v záhrade?

Napadlo by vám, že obyčajný škrob môžete perfektne využiť aj v záhrade?

 

 

Poradíme pár trikov, ako vám táto prekvapivá surovina pomôže k omnoho bohatšej úrode.

Radu, ako zvýšiť úrodu ríbezlí pomocou škrobu mám od svojej susedy.

Je to naozaj výborná vec!

 

 

Škrob pre priesady

Je jedno aké sadenice pestujete – uhorky, papriku, paradajky, baklažán…

Každá sadenica sa bude vyvíjať len tak dobre, aký pevný a silný bude jej koreňový systém.

Pevné korene znamenajú rýchly rast, sadenice sú viditeľne silné, pevné a zdravé.

 

 

Najjednoduchším riešením, ktoré používa množstvo záhradkárov je nákup umelých minerálnych hnojív.

Ak však patríte k ľuďom, ktorí nechcú svojím rastlinkám dávkovať chémiu, máme pre vás riešenie z youtube, ako pomôcť sadenicam pomocou obyčajnej prísady z kuchyne – zemiakovému škrobu.

 

 

Za účelom výživy pre sadenice môžete použiť aj kukuričný škrob, avšak ten zemiakový je bohatý na fosfor, ktorý je pre sadenice najviac potrebný.

Okrem fosforu je to tiež dôležitý vápnik a draslík, ktoré rastliny vyživujú.

Pridaním škrobu tiež zväčší pôda svoj objem na absorbovanie vlhkosti a teda dokážu rastliny lepšie distribovať vlahu.

Ako teda výživu použiť?

 

 

Na črepník s objemom 500 ml potrebujeme 1 lyžičku škrobu.

Črepník je vyplnený kokosovým substrátom, ktorý je pre sadenice jedným z najideálnejším prostredím na rast.

Aby ste výživu mohli použiť, je potrebné odobrať vrchnú vrstvu substrátu (asi 1 -2 cm).

Teraz pridáme do črepníka škrob.

Rovnomerne rozložíme.

 

 

Zľahka vmiešame do pôdy.

Teraz prikryjeme substrátom, ktorý sme predtým odobrali.

Tento krok je preto, aby ste aktivovali mikroorganizmy, ktoré spracujú škrob a premenia ho na prospešné látky.

Ak by ste škrob substrátom neprikryli, aktivita mikroorganizmov by mohla viesť k tvorbe plesne.

 

 

Teraz zavlažíme a sledujeme, ako priesady rastú.

Škrob zvýši sladkosť ovocia a znásobí úrodu

Pestovateľ poradil jednoduchý trik, ako zvýšiť sladkosť drobného ovocia akými sú ríbezle, egreše či maliny.

Navyše, tento spôsob podorí nové výhonky, ktoré budú silnejšie a v tomto roku viac zarodia.

Všetko, čo potrebujete je obyčajný zemiakový škrob.

Práve zálievka z tejto bežnej suroviny spôsobí, že plody budú o poznanie sladšie a navyše zvýšite tak aj rodivosť v tomto roku.

Ako na to?

Všetko, čo potrebujete je 1 bal. zemiakového škrobu (vo videu je použité balenie 450 g) a vedro vody.

Škrob jednoducho nasypte do vody a dobre premiešajte.

 

 

Časť škrobu ostane usadená na dne vedra, to je v poriadku.

Použijeme na zaliatie kríkov. Zálievku opakujeme 3-4 x za sezónu, ale len do polovice augusta.

Potom by totižto bolo na rastine zbytočne veľa mladých výhonkov.

Aplikujeme asi 1-2 litre tejto výživy na jeden krík.

Škrobová zmes na vysievanie mrkvy

 

 

Zdieľam s vami tajomstvo, ako zvýšiť výnosy z mrkvy pomocou jednoduchej vychytávky pri vysievaní.

Žiadne starosti s pretŕhaním, rýchly rast a oveľa väčšia úroda.

Husto vysiata mrkva spôsobí, že korene si  vzájomne prekážajú, takže kvôli dobrej úrode je potrebné ich zriediť.

Máme pre vás perfektný zlepšovák, ako mrkvu vysiať tak, že bude rovnomerne rozložená a navyše jej aj pomôžete v rýchlom a bujarom raste.

Pre našu metódu budete potrebovať hrniec s objemom asi 3 litre, lievik, 2 -litrovú plastovú fľašu, 3 polievkové lyžice zemiakového škrobu a asi 2 lyžice osiva mrkvy.

Prvým krokom je príprava zmesy.

PRÍPRAVA

 

 

Nalejte vodu do hrnca a preložte na plameň. Škrob sa rozpustí v šálke s vodou pri izbovej teplote.

Keď voda v hrnci zovrie a varte trochu na slabom plameni. Zároveň premiešajte tak, aby bola pasta homogénna.

Hmota by mala byť dosť hustá, ale mala byť zároveň kvapkať, keď ju naberiete lyžicou (stále musí byť tekutá).

Ak sa ukázalo, že je až príliš hustá – rozpustite ju vodou. Zmes je pripravená!

 

 

Ochlaďte kvapalinu a naplňte ňou fľašu. Veľkosť fľaše je úmerná objemu osiva.

Takže na 1 polievkovú lyžičku potrebujeme liter tekutiny.

A fľaša by sa nemala byť naplnená celkom doplna – malo by v nej byť asi 100 ml voľného priestoru, aby sa semienka dali dobre pretrepať  a lepšie sa vo fľaši rozložili.

Teraz nalejte semená do vopred naplnenej pasty. Môžete to urobiť pomocou lievika.

Nezabudnite, že lievik musí byť suchý, v opačnom prípade by sa semienka prilepili.

Fľašu zakryte korkom a pretrepte tak, aby boli semienka rovnomerne rozložené. Mal by to vyzerať asi takto.

Teraz môžete začať siať. Najskôr otestujte fľašu na malej ploche, aby ste si skúsili, ako je potrebné fľašu nakláňať a ako sa tekutina (zmes) leje, aby ste mohli rozdistribuovať semienka v   rovnomerných intervaloch.

Hlavná vec je nevyliať semienka hustejšie, ako je to potrebné – jednoducho prechádzame fľašou po riadku. Tiež je potrebné poznamenať, že pred zasadením by mali byť lôžka dostatočne zavlažené a vzdialenosť medzi riadkami by mala byť aspoň 20 centimetrov.

Vysádzanie mrkvy na jar v súlade s touto technológiou odstráni zbytočné rozruch v záhrade – rastliny sa nebudú musieť riediť. Ďalšou výhodou je, že zmes je absorbovaná dlhšý čas, takže ponecháva potrebnú vlhkosť pre semienka.

To znamená, že môžete počítať s bujarým rastom a rýchlym zberom.

Na mravce

 

 

Na mravce sa mi osvedčila zmes zmiešaná pol na pol z rozdrvenej bielej kriedy a škrobu

Nasypala som na cestičky mravcov a zmizli za 1 deň.

Túto zmes som rozprášila aj za kuchynskú linku, kde boli celý rok a odvtedy po nich ani stopy.

Kriedu mám preto vždy v kuchynskej linke pre prípad, že ju budem potrebovať!

Žltý trávnik opäť zelený

 

 

Potrebujete nádobu s objemom približne 38 až 76 litrov.

Zmiešajte 0,4 litra koly light, šálku kukuričného škrobu a šálku saponátu na umývanie riadu.

Zvyšok objemu nádoby vyplňte vodou. Postriekajte trávnik s touto zmesou asi každé tri týždne a sledujte, ako je vaša tráva čoraz zelenšia.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie