VEĽKONOČNÝ šalát odkukaný od šéfkuchára – konečne náhrada za ťažké majonézové šaláty: Chutí aj najväčším jedákom a nebude vám z neho ťažko!

Ak chcete vyskúšať ľahšiu, ale veľmi chutnú verziu sviatočného šalátu, tento recept vás určite poteší!

Tento šalát chutí celej rodine, klasiku s majonézou už pár rokov nerobím. tento šalátik je lahodný, ľahký a určite vám po ňom nebude ťažko.

 

 

Šalát mám relácie o varené od šéfkuchára. Ešte musím povedať, že on nepoužil sterilizovanú zmes hrášok, kukurica, mrkva, ale všetko si pekne uvaril.

Ja používam sterilizovanú zeleninu.

Potrebujeme:

2 kg zemiakov – uvaríme klasicky v šupke

10 ks kyslé uhorky

2-3 lyžice horčice

500 g zaváraný hrášok mrkva a kukurica

300 g biely grécky jogurt (2 alebo 10%)

3 vajcia uvarené natvrdo

1 cibuľa

Soľ

Mleté čierne korenie

Postup:

Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme vychladnúť, následne ošúpeme.

V šupke uvarené zemiaky si očistíme a pretlačíme, alebo nakrájame ako zvyčajne.

Dáme do misy a pridáme aj nakrájané vajíčka, uhorky, scedenú zeleninu.

 

 

 

Cibuľu si zľahka opražíme na panvici a pridáme do šalátu.

Jogurt si zmiešame s horčicou, ochutíme koreím, soľou a kvapkou citrónovej šťavy.

Primiešame k zelenine a ešte podľa vkusu dosolíme, dokoreníme.

Môžeme podávať.

Existuje mnoho spôsobov, ako vylepšiť sviatočný zemiakový šalát. Tu je niekoľko tipov:

Zemiaky: Vyberte si varný typ C, ktorý sa nerozvarí a udrží si tvar. Zemiaky uvarte v šupke, aby si zachovali chuť a živiny. Nechajte zemiaky vychladnúť a potom ich ošúpte a nakrájajte na kocky.

Zelenina: Pridajte do šalátu rôzne druhy zeleniny, ako napríklad mrkvu, hrášok, zeler, cibuľu alebo uhorky. Zeleninu môžete uvariť, udusiť alebo napariť. Pre pikantnú chuť môžete do šalátu pridať nakladanú zeleninu.

 

 

Zálievka: Namiesto majonézy môžete použiť jogurt, kyslý smotanu alebo vinaigrette. Do plnky môžete pridať rôzne ingrediencie, ako napríklad horčicu, bylinky, korenie alebo syr. Zálievku môžete dochutiť soľou a korením podľa chuti.

Na ozdobu môžete šalát posypať petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo kôprom.

Tipy:

Experimentujte s rôznymi kombináciami ingrediencií, aby ste našli svoj obľúbený recept.

Šalát môžete pripraviť vopred a pred podávaním ho len dozdobiť.

Zemiakový šalát je výborný prílohou k mäsu, rybám alebo grilovanej zelenine.

prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie