plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kypriaci prášok si hravo pripravíte aj doma: Navyše, tieto zložky ho účinne nahradia!

Kypriaci prášok sa pridáva do pečiva, či koláčov predovšetkým kvôli tomu, aby získalo cesto nadýchanú štruktúru.

 

 

Môžete ho použiť pri príprave slaného pečiva, aj sladkých dobrôt, ako sú muffiny, bábovky a pod.

Ak sa vám však kypriaci prášok minul, ľahko ho nahradíte alebo si ho pripravte doma.

 

 

Postup sa dozviete vďaka tomuto videu z youtube kanála Коллекция Рецептов.

Kypriaci prášok obsahuje kypriace látky (difosforečnan, uhličitany sodné) a funguje na princípe chemických procesov.

Kypriaci prášok nie je potrebné rozpúšťať, môže sa pridať rovno k suchým ingredienciám a nemá vplyv na výslednú chuť. 

Pri pečení s práškom do pečiva je dôležité vložiť cesto po jeho primiešaní čo najskôr do rúry. 

 

 

Vďaka tomu bude cesto pekne stúpať a bude rovnomerne prepečené.

V tomto článku sa dozviete, ako nahradiť kupovaný kypriaci prášok a dodať cestu požadovanú konzistenciu aj bez neho.

Existujú dve možnosti.

Môžete si vyrobiť domáci kypriaci prášok alebo ho môžete nahradiť týmito ingredienciami. 

Náhrada za kypriaci prášok

Ak cesto obsahuje kyslé zložky, akými sú napríklad citrónová šťava, kefír, kyslá smotana, srvátka, kyslé mlieko, jogurt, ovocné šťavy alebo pyré z bobuľového ovocia, môžete kypriaci prášok nahradiť sódou bikarbónou a stačí ju len jednoducho zmiešať s múkou a pridať do cesta.

 

 

Najdôležitejšie je však pri použití sódy bikarbóny (ako aj pri použití kypriaceho prášku) upiecť cesto čo najskôr, pretože reakcia je veľmi rýchla.

Ak v ceste nie sú žiadne kyslé zložky, s ktorými by sóda reagovala, potom je potrebné jednu z nich pridať. 

Keby ste ju nepridali, cesto nebude nadýchané a vláčne, ale získa len špecifickú pachuť

V tomto prípade je potrebné zmiešať sódu bikarbónu s múkou a do tekutých prísad je potrebné pridať trochu octu alebo citrónovej šťavy. 

Tu nastáva často chyba, že sa do cesta pridá sóda bikarbóna už hasená octom, čo je nesprávny postup, pretože reakcia, ktorá mala prebehnúť v ceste už prebehla mimo neho a väčšina oxidu uhličitého unikla.

Ako si vyrobiť kypriaci prášok?

Výhody domáceho prášku do pečiva sú zrejmé – neobsahuje žiadne chemické prísady, je vždy poruke a je kvalitnejší,  ako ten z obchodu. 

Potrebujeme:

3 diely suchej kyseliny citrónovej

5 dielov sódy bikarbóny

12 dielov múky alebo kukuričného škrobu

Postup:

Suroviny merajte všetky tou istou odmerkou alebo podľa potrebného množstva napríklad lyžičkou alebo polievkovou lyžicou.

Ako prvé si zoberte kyselinu citrónovú a keďže sú jej zrniečka dosť veľké, pomeľte si ju mlynčekom na kávu. 

 

 

Do misky pridáme 5 dielov sódy bikarbóny, 12 dielov múky (môžete použiť akýkoľvek druh) a nakoniec nasypte pomletú kyselinu citrónovú.

Suchú zmes nezabudnite dobre premiešať a preosiať. 

 

 

Všetok riad musí byť suchý, aby sa nespustila reakcia.

Preosiatu zmes nasypte ihneď do vzduchotesnej nádoby a uzavrite vrchnákom. 

Toto je veľmi dôležitý krok, pretože pripravený kypriaci prášok je veľmi aktívny a reaguje aj s vlhkosťou zo vzduchu.

Ak nepečiete často, je lepšie si ho pripraviť v menších množstvách.

 

 

Pri väčšom množstve môžete pred skladovaním vložiť do nádoby pár kociek cukru, pre odstránenie prípadnej vlhkosti.

Uchovávajte na suchom mieste, v dobre uzavretej nádobe.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes