Dedko to vždy hádzal do vrecka k zemiakom a vydržali do ďalšej úrody: Nevyklíčil ani jeden!

Zemiaky milujeme v akejkoľvek podobe.

Z tohto dôvodu ich nájdeme takmer v každej domácnosti.

V tomto článku vám prezradíme, aký je najlepší spôsob ich skladovania.

 

 

Stavte na rady z portálu pysznosci a uchovajte svoje zemiaky dlho pevné, hladké a chutné.

Po určitom čase skladovania začnú zemiaky klíčiť a strácajú vzhľad aj chuť.

Zemiaky možno skladovať mimo chladničky, čo je veľmi výhodné.

 

 

Ak však ležia v nesprávnej miestnosti príliš dlho, môžu sa pokaziť alebo začať klíčiť.

Klíčky na zemiakoch sú výsledkom nesprávneho skladovania tejto plodiny.

Ak na zemiakoch vidíme takéto hrbolčeky, môžeme si byť istí, že teplota skladovania bola príliš vysoká a iné podmienky nespĺňajú požiadavky.

 

 

Problémom nie sú len klíčky, znehodnocuje ich aj zošuverená šupka a zmäknutá textúra. 

Kým čerstvé zemiaky sa môžu konzumovať po odrezaní klíčkov (treba ich úplne odstrániť, aby sa predišlo žalúdočným ťažkostiam), zmäknuté už chutné nebudú.

To je zjavné znamenie, že zemiaky začali hniť a mali by sa len vyhodiť.

Dedkov trik proti klíčeniu zemiakov

 

 

Zemiaky skladuje v plátených vreciach. 

Ešte predtým ich však dôkladne skontrolujte, či medzi nimi nie sú poškodené alebo nahnité kusy. 

Ak zbadáte čo i len jeden, ktorý je poškodený, treba ho odstrániť z vreca.

Teraz vložte do vreca so zemiakmi aj gaštany a žalude.

 

 

Gaštany spomaľujú rast klíčkov a žalude spomaľujú proces sušenia a vädnutia.

Vďaka týmto dvom produktom vydržia zemiaky dlho čerstvé a môžete ich bez obáv konzumovať.

Dedko skladoval zemiaky v tmavej a chladnej pivnici.

Teplota tam nikdy neprekročila 7 stupňov Celzia.

Ak však nemáte pivnicu, snažte sa, aby miesto pre zemiaky bolo chladnejšie a tmavšie ako ostatné miestnosti v dome.

Môžete jesť naklíčené zemiaky?

 

 

Niektorí hovoria, že takéto zemiaky by sa už nemali jesť, iní radia poškodené miesta odrezať a pokojne si z nich urobiť večeru.

Počas klíčenia sa však obsah glykoalkaloidov v zemiakoch zvyšuje.

V malom množstve nie sú tieto zlúčeniny nebezpečné, ale pri nadmernej konzumácii môžu byť toxické.

 

 

Takže keď jeme naklíčené zemiaky, môžeme riskovať, že zjeme príliš veľa týchto zlúčenín.

Aký je záver?

Zemiakom, ktoré začali klíčiť, je lepšie sa vyhnúť.

Ďalšie spôsoby, ako zabrániť klíčeniu uskladnených zemiakov

 

 

Čo robiť, aby zemiaky neklíčili?

Existuje jednoduchý spôsob, ako zastaviť klíčenie zemiakov.

Do vrecka zemiakov stačí dať jedno jablko.

Jablko produkuje etylén, ktorý udržuje zemiaky čerstvé a pevné.

Vďaka tomu jablko udrží zemiaky bez klíčenia až 8 týždňov.

 

 

Ako skladovať zemiaky?

Pozor si treba dať aj na to, kde sú zemiaky uložené.

Zemiaky predčasne klíčia na teplom, svetlom a vlhkom mieste.

V ideálnom prípade by miestnosť mala byť suchá, tmavá a chladná.

Optimálna teplota skladovania zemiakov je okolo 15 °C.

Chladnička teda nie je dobré riešenie.

 

 

Ak je teplota príliš nízka, škrob obsiahnutý v zemiakoch sa zmení na cukor a samotné zemiaky získajú sladkastú chuť.

Pivnica a garáž sú najlepšou voľbou.

Zemiaky by sa nemali skladovať v plastových vreckách alebo prepravkách.

Najlepšie sú prírodné alebo papierové vrecká, vďaka ktorým majú zemiaky voľný prístup vzduchu.

 

 

Posledná vec, ktorú musíte mať na pamäti, aby ste udržali zemiaky čerstvé čo najdlhšie, je držať ich ďalej od cibule.

Funguje opačne ako jablko, teda urýchľuje proces klíčenia zemiakov.

Zemiaky môžete uskladniť spolu s cviklou

Cvikla ktorú dáte navrch bude slúžiť ako zberateľ prebytočnej vlhkosti.

 

 

Akákoľvek iná zelenina (vrátane kapusty a mrkvy) zhorší celkový stav zemiakov.

Proti prebytočnej vlahe dajte na vrch zemiakov vetvičku s ihličím.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie