5-minútové tiramisu do pohárov
Potrebujeme (na 3 veľké poháre a 6 malých):
200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót
200 g nízkotučného tvarohu
100 g kyslej smotany
50 g práškového cukru
Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)
Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
Kakao na posypanie
Postup:
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky rozmixujeme v mixéry. Do pohárov vrstvíme sušienky a pokvapkáme kávou a následne krém. Ja to robím tak, že na dno navrstvím krém, naň sušienky, pokvapkám kávou a opäť krém. Nakoniec posypeme kakaom, alebo dozdobíme orieškami či čokoládou. Môžete na vrsch aj kvapnúť trochu rumu. Vložíme do chladničky vychladnúť.
Mandarínková panna cotta
Potrebujeme:
300 ml smotany na šľahanie
400 ml mandarínkovej šťavy
60 g cukru
20 g želatíny v plátoch
30 ml vody
30 ml mlieka
50 g tvarohu jemného
Vanilkový cukor
Manradínky
Postup:
Najskôr pripravte krémovú vrstvu. Polovica želatíny do 50 ml studenej šťavy a nechajte nabobtnať. V panvici zmiešajte mlieko, smotanu, 100 ml šťavy, tvaroh, vanilkový cukor a polovicu cukru. Dajte na malý plameň, pridajte kôru a neustále sa miešajte.
Odstráňte krémovú hmotu z tepla, pridajte želatínu a dobre premiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte do chladničky asi na hodinu, kým nepripravíte zvyšok dezertu.
Ak chcete vytvoriť mandarínové želé, namočte druhú časť želatíny do 50 ml šťavy a nechajte ju 30 minút napučať . V samostatnej panvici zmiešajte 200 ml šťavy, vodu a zostávajúci cukor, priveďte do varu a pridajte napučanú želatínu. Všetko dobre premiešajte a nechajte mierne vychladnúť.
Vyberte zahladené poháre z chladničky a navrstvíte na vrch mandarínkové želé aj s kúskami mandariniek.
Dezert nechajte v chladničke až do vychladenia. Hotový dezert môže byť zdobený mandarínovými plátkami, strúhanou čokoládou alebo kokosovými hoblinkami.
Dvojfarebný čoko-kávový krém
Potrebujeme:
Čokoládový krém:
450 ml mlieko
1-2 lyžice cukor kryštálový
1 lyžica cukor vanilkový
1 ks Zlatý klas
1 ks žĺtok
50 g čokoláda horká
50 g maslo
Vanilkový krém:
450 ml mlieko
1-2 lyžice cukor kryštálový
1 lyžica cukor vanilkový
1 ks Zlatý klas
1 ks žĺtok
1 lyžička instantná káva (prášok) (prípadne cappucino prášok)
50 g maslo
Ďalej:
Biely jogurt (veľký téglik 500 g, ak chcete aby bolo krému viac, použite jogurt 1 kg)
Šľahačka +stužovač
cukor podľa chuti
Piškóty
Uvarená káva s kvapkou rumu
Postup:
Deň pred prípravou dáme jogurt stiecť. Do misy dáme sito a naň plátno, vyklopíme jogurt a dáme takto do chladničky, jogurt pekne stečie. a bude mať tuhú konzistenciu.
Krémy sa varia ako klasické pudingy: mlieko, kryštálový a vanilkový cukor, žĺtok a zlatý klas uvaríme na krém, do kávového hneď vsypeme instantnú kávu.
Do uvarených krémov vmiešame maslo a do čokoládového aj polámanú čokoládu. Dobre vymiešame a necháme vychladnúť.
Stečený jogurt (ja používam až 1 kg jogurtu) rozdelíme na polovicu a dáme do oboch krmov, šľahačom vyšľaháme na hladké krémy.
Teraz už len vrstviť.
Nalámaneé piškóty pofŕkame uvarenou nesladou kávou a navrstvíme tmavý a svetlý krém. Opäť piškóty pokvapkané kávou, krémy a na vrch vyšľahanú šľahačku so stužovačm.
Je to naozaj veľká dobrota.
Salko poháre
Potrebujeme:
3 bal. vanilkového pudingu bez varenia (Créme Olé)
1 a 1/2 šálky mlieku
1 plechovku sladeného kondenzovaného mlieka (Salka)
350 ml smotany na šľahanie + 1 stužovač do šľahačky
5 banánov nakrájaných na plátky
Piškóty
Postup:
Salko ušľaháme s pudingovými práškami a mlieko do hladkej, jednotnej hmoty. Necháme niekoľko minút bokom, hmota postupne zhustne.
Medzitým si ušľaháme zo smotany a stužovača tuhú šľahačku.
Prirpavíme si dezertné poháre. Na dno pohárov uložíme piškóty, salkový krém, plátky banánov a vrstvy opakujeme, kým poháre nepalníme takmer doplna. Vrch dozdobíme šľahačkou.
Vložíme do chladničky vychladiť a môžeme podávať.
Vyklopené poháre
Potrebujeme:
1 liter mlieka
1 šálku cukru
1 šálku krupice (asi 200g)
1 bal. vanilkového cukru
Na oranžovú omáčku:
2 kusy pomarančov
3 mandarínky (voliteľné, môžete použiť len pomaranče)
2-3 lyžičky kukuričného škrobu (rozpusteného v polovici šálky vody)
4-5 lyžice kr. cukru (prispôsobte sladkosti ovocia)
Postup:
Z mlieka, cukru a krupice si uvaríme klasicky krupicovú kašu (kaša musí byť dostatočne hustá) – necháme trochu vychladnúť a sem-tam premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila koža.
Odšťavíme ovocie a šťavu na plameni zmiešame so škrobom a cukrom. Varíme, kým šťava nezhustne.
Teraz oranžovú omáčku navrstváme na dno pohárov a na ňu navrstíme krupicovú kašu. Teraz už len dáme vychladiť a potom opatrne poháre zahrejem v dlaniach a obrátime – ak je to treba, na uvoľnenie použijeme nožík. Niekedy môže pomôcť aj to, keď poháre najskôr zvnútra potriete trochou masla a až potom vrstvíte. Pôjdu jednoduchšie vyklopiť.
Rýchly jahodový cheesecake v pohári
Famózny nepečený dezert z čerstvého tvarohu a šťavnatých jahôd. V letných horúčavách vás príjemne osvieži a čo je najlepšie – jeho príprava vám zaberie len niekoľko minút.
Potrebujeme:
500 g čerstvých jahôd
100 g maslových sušienok
2 polievkové lyžice (cca 28 gramov) rozpusteného masla
360 g tvarohu
1/2 šálky (125 ml) kyslej smotany
100 g cukru
1 šálka (250 ml) smotany na šľahanie
Listy čerstvej mäty na ozdobu
Postup:
Sušienky nalámeme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme (prípadne môžeme použiť plastové vrecko a sušienky rozdrviť dreveným valčekom). Sušienkovú drť zmiešame s lyžicou cukru a 2 lyžicami rozpusteného masla.
Tvaroh zmiešame so zvyšným cukrom a kyslou smotanou. V inej miske si vyšľaháme šľahačku a keď je správne tuhá, opatrne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.
Pripravíme si čisté dezertné poháre. Vrstvíme sušienkovú zmes, krém a jahody. Dezert vložíme do na chvíľu do chladničky.
Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej mäty.
Kinder poháre
Deti milujú chuť Kinder čokolády. Pripravte im tento originálny dezert inšpirovaný obľúbenou detskou pochúťkou.
Postup:
125 g maslových sušienok
50 g roztopeného masla
8 tabuliek Kinder čokolády
125 g smotanového syra (alebo mascarpone)
125 g jemného tvarohu
Mletú škoricu
Postup:
Keksy nalámeme na menšie kúsky, vložíme do mixéru a rozmixujeme. Pridáme maslo, 4 roztopené tabuľky Kinder čokolády a škoricu.
V miske zmiešame smotanový syr s tvarohom a pridáme 4 roztopené tabuľky Kinder čokolády.
Dáme na chvíľu vychladiť a môžeme servírovať.
Najrýchlejšie Tiramisu pripravené za 5 minút
Tiež neviete odolať chutnému talianskemu dezertu s lahodou vôňou kávy? Pripravte si tento skvelý dezert v najrýchlejšom recepte, aký poznáme. Tiramisu poháre sú pripravené len za 5 minút.
Potrebujeme (na 3 poháre):
200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót
200 g nízkotučného tvarohu
100 g kyslej smotany
50 g práškového cukru
Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)
Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
Kakao na posypanie
Postup:
Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky namočíme do vychladnutej kávy a striedavo vrstvíme s krémom do dezertných pohárov. Nakoniec posypeme kakaom a vložíme do chladničky vychladnúť.
Poznámka: Podľa chuti môžete pridať nalámané kúsky čokolády, sušienky pokvapkať trochou rumu, alebo pridať do krému aj kúsky ovocia.
Smotanová pena s banánom
Veľmi chutný dezert bez pečenia a zdĺhavej prípravy. Hodí sa na slávnostný stôl a rovnako aj na bežné popoludnie.
Postup:
500 g kyslej smotany
100 g práškového cukru
2 banány
2 bal. želatíny v prášku
Postup:
Do smotany (izbovej teploty) pridáme cukor a dobre premiešame. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, necháme vychladnúť a postupne všľaháme do smotany.
Banány nakrájame na kolieska alebo kocky a striedavo vrstvíme so smotanovým krémom do dezertných pohárov (môžeme použiť aj iné ovocie podľa chuti).
Môžeme ozdobiť kakaom alebo čokoládovými hoblinkami. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.
Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím
Rýchly a jednoduchý dezert, ktorý sa u nás doma teší veľkej obľube. Je plný zdravého tvarohu, ovocia, lahodnej smotany a neobsahuje žiaden cukor. Pripravte si ho aj vy!
Potrebujeme:
300 g jemného tvarohu
150 g kyslej smotany
2 lyžice medu
1 lyžicu želatíny v prášku
100 ml mieka
Ovocie podľa chuti:
1 ks banánu
1 ks kivi
Broskyňa, mandarinka, pomaranč
Postup:
Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku – na mesiačiky.
Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!
Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.
Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.
Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.
Mliečny penový dezert
Skvelý dezert nielen pre deti, ktorý pripomína obľúbeného mliečneho Pribináčika. Je vynikajúci, lahodný a nenáročný na prípravu. Moje deti ho tiež volajú „teplá zmrzlina“ pretože chuťou naozaj pripomína smotanovú pochúťku.Vyskúšajte túto dobrotu aj vy! :-)
Potrebujeme:
500 ml bieleho jogurtu
175 g kyslej smotany
1 lyžicu želatíny v prášku
2 lyžice studenej vody
50 g práškového cukru
½ bal. vanilkového cukru
Postup:
Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na miernom plameni (nevaríme). Zložíme z plameňa a necháme vychladnúť.
Jogurt zmiešame s kyslou smotanou a oboma druhmi cukru. Šľaháme po dobu približne 3 minút.
Do hmoty postupne vlejeme za stáleho šľahania aj vychladnutú želatínu a šľaháme ešte 3 minúty.
Hmotu navrstvíme do dezertných pohárov a vložíme na 2-4 hodiny do chladničky.
Ľahký tvarohovo-jogurtový dezert
Rýchly dezert s jednoduchou prípravou bez pridaného cukru. Ideálny pre každého, kto obľubuje lahodné pochúťky plné živín, ktoré zbytočne nezaťažia váš organizmus.
Potrebujeme:
200 g jemného tvarohu (s nižším obsahom tuku)
100 g bieleho jogurtu
1 zrelý banán
1 lyžicu medu
Postup:
Banán ošúpeme a nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra. Pridáme biely jogurt, tvaroh a rozmixujeme. Nakoniec pridáme med a všetko premiešame.
Vznikne nám hustý a vzdušný krém. Pripravíme si dezertné poháre a krém navrstvíme do pohárov. Ozdobíme kolieskami banánov a drvenými grahamovými sušienkami. Vložíme vychladiť do chladničky a môžeme podávať.
Bleskový smotanovo-banánový dezert
Skvelé ingrediencie, rýchla príprava a vynikajúca chuť. Navyše, ak namiesto klasického cukru použijete med alebo stéviu, získate zdravý dezert, ktorý vás nabije energiou na celý zvyšok dňa.
Potrebujeme:
500 g kyslej smotany
3 lyžice medu – alebo podľa chuti (príp. môžeme použiť 100 g práškového cukru)
2 zrelé banány
30 g kvalitnej čokolády
15 g želatíny v prášku
100 ml mlieka
½ lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)
Dezertné poháre
Postup:
Želatínu necháme napučať v studenom mliekom. Potom preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Želatínu necháme vychladnúť.
Medzitým v miske zmiešame smotanu s medom a vanilkovým extraktom.
Do smotanového krému postupne vmiešame vychladnutú želatínu a všetko spolu vyšľaháme na hladkú hmotu.
Banány nakrájame na menšie kúsky a vložíme na dno dezertných pohárov. Na banány navrstvíme krém. Poháre vložíme do chladničky, aby krém dostatočne stuhol.
Podávame posypané strúhanou čokoládou.
Krémové capuccino poháre
Vynikajúci dezert na spríjemnenie popoludnia s úžasnou vôňou kávy a krémovou chuťou čerstvého tvarohu. Mňam!
Potrebujeme:
450 g tvarohu
1/3 + ½ šálky práškového cukru
2 lyžičky instantnej kávy
300 g kvalitnej tmavej čokolády
500 ml smotany na šľahanie (33%)
Postup:
Najskôr si pripravíme čokoládovú smotanu. Do hrnca prelejeme 200 ml smotany, preložíme na plameň a zahrejeme (odložíme si bokom dve lyžice teplej smotany). Do zvyšnej smotany vložíme čokoládu a necháme na plameni, kým sa čokoláda celkom nerozpustí.
Instantnú kávu rozpustíme v dvoch lyžiciach teplej smotany.
Tvaroh, 1/3 šálky cukru a rozpustenú kávu vyšľaháme dohladka.
Čokoládovú smotanu necháme vychladnúť. Zvyšnú smotanu vyšľaháme so zvyšným práškovým cukrom na tuhú šľahačku a môžeme začať vrstviť.
Na dno dezertných pohárov navrstvíme tvarohovo-kávový krém, zalejeme čokoládovou smotanou a na vrch navrstvíme šľahačku.
Vložíme na minimálne 15 minút stuhnúť do chladničky.
Môžeme dozdobiť ovocím, čokoládovými hoblinkami a lístkami mäty.