Dobrý deň, vyskúšala som tieto domáce žemle podľa pani Danice a sú naozaj vynikajúce. Vďaka jednoduchému triku nemusia dlho kysnúť a krásne vám narastú v rúre. Ak ste domáce žemle ešte neskúšali, tento recept vrelo odporúčam.
S cestom sa výborne pracuje a môžete z neho skúsiť aj iné druhy domáceho pečiva.
Potrebujeme:
50 dkg hladkej múky (asi 4 hrnčeky),
2,5 dl vlažného mlieka,
2 balenia sušeného droždia (2 × 7 gramov),
1 čajová lyžička kryštálového cukru,
2 čajové lyžičky soli,
1 vajce,
5 dkg rozpusteného masla alebo Ramy
1 vajce na potretie
Postup:
Na prípravu cesta použite šľahač s nástavcami na hnetenie cesta.
Do misky dajte vajcia, predhriate mlieko, maslo, soľ a cukor.
Všetko spolu šľahajte 2-3 minúty.
Múku preosejte a pridajte droždie. .
Potom strojom hnetieme 10 minút, následne cesto necháme 20 – 30 minút odpočívať.
Cesto rozdeľte na 8 častí a nachystajte si plech vystlaný papierom na pečenie.
Vyformujeme bochníčky, uložíme na plech a potrieme vajíčkom.
Je dôležité začať piecť v studenej rúre – v tom spočíva trik, vďaka ktorému sa vám takto vydaria a v rúre krásne narastú!
Pečieme pri teplote 200 stupňov 18 minút.
Žemle musia byť na povrchu zlatisté.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)