plny-hrniec_transparent_negativ.png

Dnes som si konečne upiekla svoje prvé domáce ŽEMLE a sú neskutočné! Jednoduchý TRIK, s ktorým sa vydaria úplne každému!

Dobrý deň, vyskúšala som tieto domáce žemle podľa pani Danice a sú naozaj vynikajúce. Vďaka jednoduchému triku nemusia dlho kysnúť a krásne vám narastú v rúre. Ak ste domáce žemle ešte neskúšali, tento recept vrelo odporúčam.

S cestom sa výborne pracuje a môžete z neho skúsiť aj iné druhy domáceho pečiva.

Potrebujeme:

50 dkg hladkej múky (asi 4 hrnčeky),

2,5 dl vlažného mlieka,

2 balenia sušeného droždia (2 × 7 gramov),

1 čajová lyžička kryštálového cukru,

2 čajové lyžičky soli,

1 vajce,

5 dkg rozpusteného masla alebo Ramy

1 vajce na potretie

Postup:

Na prípravu cesta použite šľahač s nástavcami na hnetenie cesta.

Do misky dajte vajcia, predhriate mlieko, maslo, soľ a cukor.

dav

Všetko spolu šľahajte 2-3 minúty.

Múku preosejte a pridajte droždie. .

Potom strojom hnetieme 10 minút, následne cesto necháme 20 – 30 minút odpočívať.

Cesto rozdeľte na 8 častí a nachystajte si plech vystlaný papierom na pečenie.

Vyformujeme bochníčky, uložíme na plech a potrieme vajíčkom.

Je dôležité začať piecť v studenej rúre – v tom spočíva trik, vďaka ktorému sa vám takto vydaria a v rúre krásne narastú!

Pečieme pri teplote 200 stupňov 18 minút.

Žemle musia byť na povrchu zlatisté.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes