AK MÁTE túto RASTLINU, starajte sa o ňu AKO ZLATO: Je to hotový klenot a vedeli to už naše staré mamy!

Zelenec chochlatý (Chlorophytum Comosum), prezývaný tiež pavúčia rastlina, je krásna zelená rastlina, ktorá pochádza z Afriky.

 

 

Neskôr sa vyšľachtila na mnohých miestach s tropickým podnebím ako je Vietnam, Thajsko a iné.

Jedná sa o rastlinu, ktorá rastie v malých kríkoch s výškou do 40 – 50 cm, má krátky podzemok, z ktorého sa vyvinie veľká mäsitá hľuza, ktorú možno oddeliť od stonky.

 

 

Vďaka YouTube kanálu Jaime Forest Garden sa v tomto článku dozviete viac o jej užitočných vlastnostiach, aj o tom, ako ju pestovať. 

Zelený likvidátor baktérií

Okrem nenáročnej starostlivosti, schopnosti prežiť aj v zhoršených svetelných podmienkach a atraktívnemu vzhľadu, však toho táto rastlina ukrýva omnoho viac!

Mnohé izbové rastlinky sa v súčasnosti pestujú aj pre svoje liečivé vlastnosti, blahodarný vplyv na svoje okolie a zdravie človeka.

Zelenec chochlatý nie je výnimkou.

Je vo svojom priaznivom vplyve na zdravie doslova neprekonateľný.

Dokáže každú miestnosť vyčistiť od toluénu, xylénu, formaldehydu, benzénu aj oxidu uhoľnatého.

 

 

Táto izbová rastlinka vás môže tešiť aj v exteriéri a dokonca dokáže odolať nízkym teplotám až do -2 °C.

Keď ju máte v interiéri, ako väčšina ľudí, dávajte pozor na správny výber miesta.

Nemá rada priame slnečné žiarenie, pretože pri vyšších teplotách začnú konce listov schnúť a žltnúť. 

 

 

Aby mohla dobre rásť, neprelievajte ju, pretože by mohli korene začať hniť.

Pôda by mala byť bohatá na živiny, s dobrou drenážou a pH 6 – 7,5.

Môžete ju hnojiť prírodným hnojivom z popola, ryže, vaječných škrupín, banánových šupiek a užitočné je aj kokosové vlákno.

 

 

Množenie

Ak si chcete z materskej rastliny vypestovať ďalšie, je to v podstate celkom jednoduché.

Ako prvé vyberte rastlinu z kvetináča, očistite od substrátu a rozdeľte na trsy. 

Všetky korienky úplne odstráňte a nechajte len hľuzy. 

Zoberte si pohár, napustite doňho vodu izbovej teploty a vložte do nej pripravené trsy. 

 

 

Po približne 11 dňoch môžete pozorovať úplne nové korienky.

Takto zakorenenú rastlinu nie je nutné sadiť do substrátu, ale môžete ju pestovať aj vo vode v sklenenej váze.

Vytvorí tak krásnu dekoráciu.

Môžete však zakorenené trsy vysadiť aj do kvetináčov.

 

 

Ako vidíte, pestovanie je naozaj nenáročné a treba si dať pozor len na pár bodov.

Rastlinka vám tak bude robiť radosť, zútulní interiér a navyše ho vyčistí. 

Ak ju ešte nemáte, určite si ju zaobstarajte.

Ako ju oživiť, aby vám doma opäť čistila vzduch a ničila baktérie?

 

 

Všimli ste si, že rastlina chradne a jej končeky listov sú hnedé a suché?

Tieto druhy rastlín sú často napadnuté roztočmi, problém môžete vyriešiť postrekom zriedeného roztoku Nimbového oleja raz týždenne, kým nezmiznú.

Ako postrek pripraviť?

Tento postrek môžete využiť aj na iné napadnuté rastliny a výborný je aj proti voškám.

 

 

Ako namiešať nimbový olej na postrek rastlín?

Na aplikáciu postreku z nimbového oleja budete potrebovať:

úplne čistý prázdny rozprašovač

1 – 2 čajové lyžičky nimbového oleja

1 liter čistej vody

1 lyžičku jemného saponátu na riad

Postup miešania je nasledovný:

 

 

V rozprašovači zmiešajte vodu so saponátom na riad. Voda by nemala byť ani veľmi studená, ani veľmi horúca, zvoľte preto vodu izbovej teploty. Poriadne ich spolu premiešajte.

Ak aplikujete postrek len preventívne, pridajte 1 lyžičku nimbového oleja a dobre premiešajte.

Ak postrek miešate na účinné odstránenie škodcov, pridajte 2 lyžičky nimbového oleja a dobre premiešajte.

Aplikujte podľa potreby na vrchnú aj spodnú stranu listov rastliny.

Kedy aplikovať postrek z nimbového oleja?

V prípade prevencie aplikujte každé dva týždne, v prípade odstránenia škodcov aplikujte raz za 7 dní.

Aplikujte ráno alebo večer a po aplikácii dbajte na to, aby na rastlinku nesvietilo priame slnko.

 

Viac sa dozviete v priloženom videu.

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie