Zázračný rez z 1 vajíčka: Na ten krém netreba smotanu, pudingový prášok a ani tvaroh – geniálny recept!

Toto je koláč číslo 1 v mojej rodine, robievame ho vždy, keď čakáme hostí a každému veľmi chutí.

Potrebujeme:

cesto:

– 1 celé vajce
– 150 g cukru
– 1 lyžička sódy na pečenie
– 50 g margarínu
– 2 lyžice mlieka
– 2 lyžice medu
– 450 g hladkej múky
– 1 polievková lyžica kakaa

krém:

-4 dl mlieka
-2 a 1/2 lyžice hladkej múky
-2 lyžice kr. cukru
-1 bal. vanilkového cukru
-2 lyžice práškového  cukru (nie plné)
-150 g margarínu alebo masla

Čokoládová glazúra:

– 100 g čokolády na varenie
– 3 lyžice oleja

Postup:

Všetky prísady okrem múky sa zmiešame pomocou šľahača v nahriatej miske, pretože cesta sa musí najskôr zahriať. Misku môžete na chvíľu do rúry, aby sa vyhriala. Ingrediencie nesmú byť studené z chladničky.

Umiestnite do vodného kúpeľa a neustále miešajte, kým sa sóda nerozpustí a sypké prísady nerozpustia.

Potom sa pomaly primieša múka. Výsedkom je hladké cesto, ktoré je pružné kvôli medu a veľmi dobre sa s ním pracuje. Cesto rozvaľkáme na veľkú placku (nezabudnite, že s cestom sa dobre pracuje, kým je teplé). Rozdelíme na štyri časti. Ja vždy vaľkám cesto čo najviac na tenko. Môžete ale nechať pláty hrubšie a použiť len 3, je to na vás.

Cesto sa navinie na pomúčený valček a pomocou neho opatrne prenesieme jeden za druhým na plech vystlaný papierom.

Keď je cesto na plechu, urobíme ešte rukami jemné korekcie.

Pláty pečieme pri 180 stupňoch asi 5 až 8 minút.

Prešla ľahko, aby rozstrihla chlieb pod kôrou a oddelila ho od dosky a jemne položíme na čistú handričku.

Na smotanový krém uvaríme puding z mlieka, cukru a múky. Maslo alebo margarín si našľaháme s cukrom a vmiešame do vychladeného krému, dobre prešľaháme.

Krém rovnomerne naplníme medzi pláty a nakoniec prelejeme polevou. Zákusok  sa musí nechať odležať, aby zmäkol, hneď sú totižto pláty pomerne tvrdé, ale pôsobením krému zmäkne a sú jemnučké a veľmi chutné.

 

Dnes najobľúbenejšie