Keď máte dobrý nápad a štipku inšpirácie, aj z obyčajných surovín môžete vykúzliť chutné a na pohľad krásne pohostenie pre vaše návštevy. Prinášame vám zbierku najkrajších nápadov a silvestrovské jednohubky, ktoré pripravíte rýchlo, jednoducho a vaši hostia si na nich určite pochutnajú! :-)
Potrebujeme:
Mandarinky rozdelené na mesiačiky
Kvalitnú čokoládu (ideálne 70% a viac)
Na posypanie:
Strúhaný kokos
Drvené oriešky
Postup:
Mesiačiky mandariniek do polovice namočíme v čokoláde, ktorú sme si rozpustili vo vodnom kúpeli. Čokoládovú časť posypeme strúhaným kokosom alebo drvenými oriešky, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zaschnúť .
Kivi guľky v kokose
Potrebujeme:
3-4 kivi
150 g strúhaného kokosu
40 g kokosu na obaľovanie
3 lyžice medu
Hrsť lúpaných mandlí alebo lieskových orieškov
Postup:
Kivi ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a vložíme do mixéra. K ovociu pridáme med, kokos a rozmixujeme na hladkú hmotu. Zmes vložíme na 30 minút do chladničky.
Po uplynutí tohto času vyberieme zmes z chladničky a navlhčenými rukami tvarujeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme jednu mandľu.
Každú guľôčku obalíme v strúhanom kokose a preložíme na misu alebo plytký tanier. Takto pripravené guľôčky vložíme na 60 minút do chladničky.
Podávame v papierových košíčkoch.
Plnené lieviky zo salámy
Jednoduché, sýte a chutné už na prvý pohľad. Potrebujete niekoľko plátkov suchej salámy nakrájanej na tenké pláty a rýchlu náplň. V miske zmiešajte nastrúhané uvarené vajce natvrdo, strúhanú mozzarellu (alebo iný syr), najemno nasekané bylinky a lyžicu majonézy či pomazánkového masla. Túto zmes naneste na kolieska salámy, ozdobte zelenou bylinkou (kúskom kôpru alebo petržlenovou vňaťou) a zatočte do tvaru kornútu. Potom stačí už len upevniť špáradlom a môžete podávať.
Mini rolky z uhorky a údeného lososa
Čerstvú uhorku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Na každý uložte kúsok uložte plátok údeného lososa a lyžičku smotanového syra. Zrolujte a prepichnite špáradlom. Nakoniec môžete posypať zrniečkami sezamu.
Novoročné kuriatka
Kuriatka z jemného tvarohu (smotanového alebo pomazánkového masla), nadrobno nakrájanej šunky alebo slaninky, byliniek a strúhaného syra. Stačí vyformovať do tvaru guličiek, obaliť v strúhanom syre a ozdobiť kúskami mrkvy. Servírujeme na slaných krekroch.
Jednohubky zo zemiakových chipsov
Jednohubky zo slaných chipsov. Pripravíme si slaný šalát alebo pomazánku podľa chuti a podávame na plátkoch zemiakových chipsov. Môžeme dozdobiť olivou. Je to veľmi chutné a originálne prevedenie.
Obložené plátky paradajok
Paradajkové mini pizze. Vynikajúco chutia s orechovým šalátom – drvené orechy zmiešame so strúhaným syrom, bielym hustým jogurtom, strúhaným syrom a nadrobno nakrájanou farebnou paprikou. Šalát navrstvíme na kolieska paradajok a môžeme podávať.
Plnené šunkové rolky s cherry paradajkou
Jablko nakrájame na rezance a zmiešame nakrájanou uhorkou a paprikou. Na plátky údenej šunky navrstvíme francúzskou horčicu a zeleninovo-ovocnú zmes. Zrolujeme a na vrch napichneme cherry paradajku.
Palacinkové jednoduhubky
Potrebujeme:
2 vajcia
1 šálku mlieka
1 lyžicu cukru
4 lyžice hladkej múky
Med
Olej
Zrelé banány
Sekané orechy
Postup:
Mlieko zmiešame s vajciami, cukrom a múkou. Pridáme kakao a dôkladne premiešame. Z cesta dávkujeme naberačkou na rozpálenú panvicu s olejom, jednotlivé tenké palacinky. Palacinky natrieme medom na krtaj vložíme ošúpaný banán a zrolujeme. Zrolované palacinky necháme chvíľu odpočívať.
Pred podávaním nakrájame na kolieska, napichneme na špáradlá a posypeme sekanými orechmi.
Bleskové uhorkové jednohubky
Potrebujeme:
Menšie kúsky zaváraných uhoriek (môžeme použiť aj čerstvé)
Salámu nakrájanú na plátky
Smotanový syr (príp. inú nátierku, ktorú máme po ruke)
Postup:
Plátky salámy natrieme syrom.
Do stredu vložíme uhorku.
Zabalíme a nakrájame na menšie kúsky.
Caprese jednohubky
Potrebujeme:
Rajčiny
Mozzarellu
Olivový olej
Balsamico
Čerstvú bazalku
Postup:
Rajčiny nakrájame na plátky, ale dávame pozor, aby sme zeleninu celkom neprekrojili. Do zárezov striedavo vkladáme mozzarellu a lístky bazalky.
Takto pripravených rajčinových ježkov osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a balsamikom.
Banánové kolieska v kokose
Potrebujeme:
1 väčší banán
Strúhaný kokos
Smotanu na šľahanie
Postup:
Smotanu na šľahanie vyšľaháme na tuhú šľahačku. Ak obľubujeme sladšie dezerty, môžeme šľahačku ochutiť trochou medu.
Banán nakrájame na kolieska. Kolieska obaľujeme po obvode najskôr šľahačke a potom v strúhanom kokose. Môžeme okamžite podávať.
Tvarohovo-čokoládové guľky bez pečenia
Potrebujeme:
200 g tvarohu
1-2 lyžice kyslej smotany
Podľa potreby -rozdrvené maslové sušienky
1 lyžicu medu
Mandle alebo sušené ovocie
Hoblinky mliečnej čokolády
Postup:
Ak pracujeme s hrudkovitým tvarohom, najskôr ho prepasírujeme cez sito, aby sme získali jemnejšiu hmotu. Do tvarohu vmiešame med a kyslú smotanu. Vymiešame jednotnú hmotu z ktorej navlhčenými rukami formujeme menšie placky. Ak pracujeme s redším tvarohom a cesto nie je dostatočne pevné na formovanie placiek, primiešame sušienkovú drť.
Do stredu každej placky vložíme mandľu, alebo sušené ovocie a vyformujeme tvar guličky. Každú guličku obalíme v čokoládových hoblinkách a uložíme na plytký tanier alebo misu. Vložíme na 30 minút do chladničky vychladiť a môžeme podávať.
Paradajkové plátky zapečené so syrom a cesnakom
Celý recept na ich prípravu nájdete TU.
Tuniakovo-sezamové guľôčky
Celý recept na ich prípravu nájdete TU.
Dalšie milé nápady na jednohubky