Všetko, čo potrebujete vedieť o strihaní viniča: Dôležitý krok ku kvalitnej úrode!

495

Jesenný rez viniča je veľmi dôležitý, avšak treba ho vedieť vykonať správne. Je to dôležitý krok k zabezpečeniu dobrej a kvalitnej úrody. Preto sme pre vás zozbierali tie najdôležitejšie rady z portálu ulyublena.

Vinič sa strihá nielen na jeseň, ale aj na jar a my si dnes povieme niečo o výhodách a nevýhodách jarného, aj jesenného rezu.

Nevýhody jarného rezu:

Po orezaní sa uvoľní veľa šťavy a v tejto dobe sú vetvy ešte slabé. To môže zapríčiniť, že vetvičky vyschnú. Mnoho ľudí preto strihá vinič na jeseň, keď sa zastaví pohyb tejto šťavy.

Čo treba urobiť, aby ste sa vyhli komplikáciám pri jarnom reze?

  • S rezom začnite skoro na jar, keď sa ešte neroztopil sneh.
  • Rez by mal byť vodorovný, aby šťava odtiekla na zem.
  • Ak z konára vyteká veľa šťavy, ošetrite rez kriedou.

Nevýhody jesenného rezu:

Niektorí veria, že pred zimným spánkom smeruje hrozno všetky výživné látky z konárov a listov do koreňového systému. Ak na jeseň ostriháte konáre, krík nezíska všetky vitamíny a minerály a budúci rok môže byť slabšia úroda.

Čo treba urobiť, aby ste sa vyhli komplikáciám pri jesennom reze?

  • Proces vykonajte, keď listy úplne opadnú – zvyčajne je to po prvých mrazoch.
  • Ak teplota vzduchu zostáva stabilne na +5 stupňov a už nestúpa, je ideálny čas na strihanie viniča.
  • Postup treba vykonať v suchom počasí.
  • Odstráňte predovšetkým suché a poškodené konáre, nové konáre na jar rýchlo dorastú.

Orezávanie konárov sa môže vykonávať prakticky od jari do jesene.

V lete môžete priebežne odstraňovať poškodené konáre, alebo môžete krík preriediť, aby ste pomohli úrode lepšie dozrieť. Jedná sa o konáre druhého rádu, ktoré vyrastajú z vedľajších púčikov.

A tiež vrcholové vetvy, ktoré stále pribúdajú. Odstráňte aj listy, ktoré tienia plodom pred slnkom.

Ako rezať vinohrad: hlavná zásada – vetvy režeme čo najbližšie ku koreňu a odstránime rozbujnené vrcholy

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár