Užitočné rady od skúseného ovocinára, ktoré ocení každý pestovateľ viniča: Ako ho ostrihať a kedy je na to ten najlepší čas?

Ak patríte k pestovateľom viniča, určite už viete, že vinič hroznorodý (Vitis vinifera) je vhodný aj do menších záhrad. Je to ťahavá liana, takže sa hodí na pergoly alebo potrebuje inú oporu. Veľmi časté je aj tzv. rýnsko-hessenské vedenie.

Základ rastliny tvorí hlavný ťažeň, ktorý sa postupne rozrastá vďaka ďalším výhonom (na nich sa neskôr objavujú plody) a tie treba pravidelne zastrihávať. Informácie o tom ako a kedy je pre to ten najvhodnejší čas, sme pre vás spracovali z tohto videa z youtube.

Ak poskytnete vášmu viniču dostatočnú starostlivosť, môže vám o pár rokov jeden koreň zarodiť aj niekoľko kilogramov hrozna. Pri pestovaní v radoch platí základné pravidlo vysádzania a to vo vzdialenosti cca 80 – 120 cm od seba. Ak vysádzate vinič popri plote, sadenice vysádzajte asi 0,5 m od plota. 

Ideálny čas na zimný rez viniča je v januári, februári alebo marci. Naplánujte si ho na slnečný deň, môže byť aj mrazivý a neodkladajte ho až do jari, kedy už začína vinič pomaly pučať a vyteká z neho miazga.

Jednoduchý záves viniča sa nazýva jednoramenný kordón. Aby nemal vinič príliš veľké zaťaženie, treba vždy jednu stranu ramena odstrihnúť. Potom postupne odstránime všetky vyrodené staré ťažne. Zrežeme aj vrchné letorasty zásobných čapíkov. Každá časť ramena má svoj význam. Koncový čapík ťahá živiny cez celé kordónové rameno a tým podporíme jeho životnosť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Keby sa predsa stalo, že kordónové rameno odumrie, necháme pre istotu na hlavnom ťažni ešte jeden čapík.

Letorasty, ktoré vyrástli zo starého dreva odstránime. Keďže hlavná úroda dozrieva na poloťažňoch alebo ťažňoch, teraz vyberieme tie, ktoré by boli schopné plniť úlohu ťažňa.

Necháme teda na každom jeden letorast a v prostriedku bude čapík. Koncový čapík môžeme upraviť rezom a necháme ho bližšie ku kordónovému ramenu.

Teraz je rez hotový a strieda sa čapík, ťažeň, čapík, ťažeň a na konci jeden čapík. 

Viac užitočných informácií sa dozviete v priloženom VIDEU…