Výborná domáca veka, ktorej sa nič nevyrovná. My ju doma robíme vždy, keď čakáme návštevu. Takéto chlebíčky sa jedia aj úplne samé.
Postup:
275 ml mlieka
1 veľké vajcie
3 ČL oleja
1 ČL citrónovej šťavy (popr. Citrónikmi, limetky, …)
2 ČL soli
0,5 ČL cukru
500 g hladkej múky
2,5 ČL sušeného droždia
Postup:
Môžeme robiť klasicky alebo v pekárni. Ak zvolíme druhú variantu, prísady dáme do pekárne v poradí, v akom sme zvyknutí, teda najskôr tekuté, potom sypké a nakoniec droždie. Ak robíme klasické cesto vymiesime a potom necháme nakysnúť na dvojnásobok objemu.
Potom vykysnuté cesto ešte trochu prepracujeme na pracovnej doske, rozdelíme na polovice a urobíme dva valčeky – radšej tenšie a dlhšie, pretože cesto má tendenciu sa pri kysnutí sťahovať, a necháme na teplom mieste ešte podysnúť kysnúť.
Potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 ° asi na dobu 25 minút, radšej sa však riaďte skúsenosťami s vlastnou rúrou. Na vrchu môžeme urobiť zárezy, alebo nechať len tak. Je to na vás.